Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε, την Τετάρτη (29/10), νέα μείωση στα βασικά επιτόκια κατά 0,25%, για δεύτερη φορά μέσα στο 2025, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας που προκαλούν το παρατεταμένο shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και οι εμπορικοί δασμοί του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Στο 3,75%-4% τα νέα επιτόκια
Πάντως, η Fed αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 0,25%, με το νέο εύρος στα επιτόκια να διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 3,75% και 4%.
Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για την αμερικανική οικονομία, ενώ η Τράπεζα δέχεται έντονες πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για πιο επιθετικές μειώσεις, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Fed επιβεβαιώνει ότι η ανεργία έχει αυξηθεί, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. «Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν και προστίθεται: «Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί ανοδικά και παραμένει κάπως αυξημένος».
Το shutdown «παγώνει» κρίσιμα οικονομικά δεδομένα
Η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις μακροβιότερες στην ιστορία των ΗΠΑ, δυσκολεύει σημαντικά το έργο της Fed – και ως προς τα επιτόκια.
Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Στατιστικής για την Εργασία των ΗΠΑ έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω του shutdown, με αποτέλεσμα να μην συλλέγονται κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Μάλιστα, Fed βασίζεται σε αυτά τα δεδομένα για να αξιολογεί τις συνθήκες στην αγορά, όπως ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας και το ποσοστό ανεργίας.
Η τελευταία έκθεση για την απασχόληση δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη του shutdown, και περιέγραφε μια αρνητική εικόνα για την αγορά εργασίας τον Αύγουστο. Οι νέες θέσεις εργασίας είχαν μειωθεί κατά περισσότερες από 100.000 σε σχέση με την άνοιξη. Η ανεργία ανέβηκε στο 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2021.
Ακόμη και χωρίς επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η ιδιωτική εταιρεία ADP δημοσίευσε αναφορά, στην οποία καταγράφεται μείωση 32.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την τάση επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως «τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση στην αγορά εργασίας έχουν μειωθεί απότομα», επισημαίνοντας πως αυτό είναι απόρροια της μεταναστευτικής και εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
Αύξηση τιμών παρά την απουσία πλήρους δεδομένων
Παρότι η έκθεση για την απασχόληση έχει ανασταλεί, η BLS δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 3% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο. Ακόμα, τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι το 2%.
Καθώς η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολιτικές πιέσεις, διογκούμενο πληθωρισμό και ελλιπή δεδομένα, η νέα μείωση στα επιτόκια καταγράφεται ως μια συμβολική και στρατηγική κίνηση χωρίς, όμως, να διαγράφει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αμερικανική οικονομία.


