Το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα ανέστειλε προσωρινά τις εξαγωγές πετρελαίου, που ισοδυναμούν με 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή με 2% της παγκόσμιας μεταφοράς, την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, μετά από μια ουκρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σύμφωνα με το Reuters, η επίθεση ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές τους τελευταίους μήνες. Έρχεται μετά την αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από τον Αύγουστο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Κιέβου να σαμποτάρει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή της.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο άνω του 2% μετά την επίθεση.
Οι ουκρανικές επιθέσεις με αεροπορικά και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας έχουν επανειλημμένα διαταράξει τις ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές φέτος, στοχεύοντας λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, ένα σύστημα αγωγών και μια σειρά από διυλιστήρια πετρελαίου.
Και χρήση πυραύλων
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Neptune και χρησιμοποίησαν διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης στην επίθεση στο Νοβοροσίσκ «στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του στρατιωτικού και οικονομικού δυναμικού του Ρώσου επιτιθέμενου».
Η Ουκρανία δήλωσε ότι έπληξε επίσης ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας και μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο κοντινό Ένγκελς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ρωσική εταιρεία αγωγών πετρελαίου Transneft (TRNF_p.MM) αναγκάστηκε επίσης να αναστείλει τις προμήθειες προς το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.
Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Κοινοπραξία Αγωγών της Κασπίας, η οποία εξάγει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω του γειτονικού τερματικού σταθμού Γιούζναγια Οζερέεβκα, ανέστειλε τις φορτώσεις πετρελαίου για λίγες ώρες και στη συνέχεια τις επανέλαβε όταν άρθηκε ο αεροπορικός συναγερμός, ανέφεραν πηγές.
Σχεδιάζει να εξάγει 1,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα από τον τερματικό σταθμό Γιούζναγια Οζερέεβκα, περίπου 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) νοτιοδυτικά του Νοβοροσίσκ.
Συντρίμμια από τα drones έπεσαν στο έδαφος του ρωσικού τερματικού σταθμού σιτηρών NKHP, ο οποίος λειτουργούσε κανονικά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή Γιούρι Μεντβέντεφ.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση της Παρασκευής προκάλεσε επίσης ζημιές σε ένα ελλιμενισμένο πλοίο, πολυκατοικίες και μια αποθήκη πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ, τραυματίζοντας τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Η Delo, μια ομάδα μεταφορών και logistics, δήλωσε ότι συντρίμμια drone έπεσαν σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νοβοροσίσκ, αλλά οι δραστηριότητές της συνεχίστηκαν κανονικά.
Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι ένας γερανός υπέστη ζημιές, όπως και πολλά εμπορευματοκιβώτια. Ανέφερε ότι ένα «μη εγκεκριμένο» πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δίπλα στον τερματικό σταθμό υπέστη κάποιες παράπλευρες ζημιές, ενώ κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε καθώς είχαν κρυφτεί σε ασφαλές σημείο συγκέντρωσης μέσα στο πλοίο.
Σημαντικός τερματικός σταθμός
Οι ρωσικές αποστολές αργού πετρελαίου μέσω του τερματικού σταθμού Sheskharis του Νοβοροσίσκ ανήλθαν συνολικά σε 3,22 εκατομμύρια τόνους, ή 761.000 βαρέλια την ημέρα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Για τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ο αριθμός ήταν 24,716 εκατομμύρια τόνοι.
Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι συνολικά 1,794 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων πετρελαίου εξήχθησαν μέσω του Νοβοροσίσκ τον Οκτώβριο και οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου για τον Ιανουάριο-Οκτώβριο ανήλθαν σε 16,783 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με τρεις πηγές του κλάδου, η ουκρανική επίθεση έπληξε δύο θέσεις πετρελαιοπηγών στο Sheskharis. Οι ζημιές προκλήθηκαν στην θέση 1 και στην θέση 1A, οι οποίες χειρίζονται δεξαμενόπλοια 40.000 και 140.000 τόνων deadweight αντίστοιχα.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι το πετρελαιοφόρο Arlan με σημαία Σιέρα Λεόνε χτυπήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Το Νοβοροσίσκ υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, κυβερνήτης της περιοχής Κρασνοντάρ, όπου βρίσκεται το Νοβοροσίσκ.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 170 άνθρωποι και 50 τεμάχια εξοπλισμού αντιμετώπισαν τις συνέπειες της επίθεσης, σβήνοντας γρήγορα τις πυρκαγιές και βοηθώντας τους κατοίκους», είπε.
Τρία τραυματισμένα μέλη του πληρώματος του κατεστραμμένου σκάφους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Κοντράτιεφ.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι μια πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου στον τερματικό σταθμό Sheskharis, ο οποίος χειρίζεται εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, είχε σβήσει.
Οι παράκτιες κατασκευές είχαν επίσης υποστεί ζημιές, ανέφεραν, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Η ουκρανική δήλωση ανέφερε ότι προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 και σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων, προκαλώντας μια έκρηξη και μια πυρκαγιά. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτές τις λεπτομέρειες.


