Όπως είναι φυσικό αυτή η δήλωση προκάλεσε σειρά σεναρίων για το ενδεχόμενο να μπαίνουν σε εστιατόρια μόνο εμβολιασμένοι ή να αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες αν θα έχουν ένα εστιατόριο covid free ή όχι.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο iEidiseis.gr αρχικά επεσήμανε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νομοθεσία που διέπει τον κλάδο.
Όπως υπογράμμισε «επαφίεται στην κάθε επιχείρηση πώς θα χαρακτηρίσει τον εαυτό της. Αν θέλει να χαρακτηριστεί ως covid- free επιχείρηση, τότε θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους». Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι στιςαποφάσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων ρόλο θα παίξει και ο αριθμός, το ποσοστό των εμβολιασμένων έως το Φθινόπωρο. Αν είναι υψηλά τα ποσοστά τότε μια επιχείρηση είναι εύκολο να πει ότι θα δέχεται μόνο τους εμβολιασμένους. Αν όμως είναι χαμηλά τα ποσοστά, τότε δύσκολα θα διώξει κάποιον από την επιχείρησή του.
Έρχεται σχέδιο για covid-free μαγαζιά στην εστίαση;
Τη συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συζήτηση θα πάρει σάρκα και οστά όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες.
«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.
Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.