Eurogroup: Ο συμβιβασμός έφερε συμφωνία - Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.
Eurogroup: Ο συμβιβασμός έφερε συμφωνία - Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ

23:27 - 09/04/2020
Τελευταία ενημέρωση: 00:14 - 10/04/2020

Η συμφωνία Ιταλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας και Γαλλίας οδήγησε στον «λευκό καπνό» που βγήκε από το Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμφωνία προβλέπει άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ, η οποία θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ, καθώς και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

Την είδηση της συμφωνίας ανακοίνωσε ο Λούις Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, σημειώνοντας: «Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα των υπουργών».

{https://twitter.com/ljrego/status/1248341983539515394}

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

{https://twitter.com/BrunoLeMaire/status/1248342002464428033}

Από την πλευρά του ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γούπκε Χούκστρα σημείωσε ότι «μετά από μακρές και έντονες συνομιλίες τις τελευταίες δύο ημέρες, το Eurogroup κατέληξε σε ένα καλό συμπέρασμα σήμερα. Κάναμε λογικές συμφωνίες μαζί για την Ευρώπη και την Ολλανδία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορονοϊού», ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Ο ESM μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για ιατρικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα ευρωομόλογα».

{https://twitter.com/WBHoekstra/status/1248344166767177729}

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε με την σειρά της πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Της συμφωνίας προηγήθηκε το πράσινο φως που έδωσαν ουσιαστικά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού (μέσω του ESM).

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν πηγές.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων