Αν «σκρολάρετε» στο παρόν άρθρο από το κινητό σας τηλέφωνο, περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, είναι πιθανό αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, να περνάτε πάνω από ένα παλιό καταφύγιο της εποχής του Μεσοπολέμου. Δεν θα το καταλάβετε, ούτε θα δείτε κάποιο ενδεικτικό σημείο που να σας το φανερώνει, αλλά μην αυταπατάστε: το υπέδαφος κάτω από τα πόδια σας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι συμπαγές.
Και είναι κούφιο επειδή η υπόγεια Αθήνα διαθέτει χιλιάδες καταφύγια πολέμου, που θα χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περπατάμε λοιπόν εδώ και 80 χρόνια, κοντά πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω σε μια κούφια πόλη;
«Ξεκάθαρα», μας λέει ο ερευνητής Κωνσταντίνος Κυρίμης, ο οποίος ανέλαβε να μας ξεναγήσει νοητά σε κάποια από τα υπόγεια καταφύγια που διαθέτει η Αθήνα και ο Πειραιάς. Και λέμε «νοητά» γιατί η πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια της εποχής του Μεσοπολέμου είναι είτε αδύνατη για τεχνικούς και χωροταξικούς λόγους (μπαζώματα ή καταρρεύσεις), είτε πρέπει να βγουν ειδικές άδειες πρόσβασης σε αυτά, κατόπιν αιτήματος σε κρατικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι και μήνες –ή να μην εγκριθεί ποτέ το αίτημα.
Διαβάστε περισσότερα στο olafaq.gr…