Οι διακοπές στην παραλία μπορεί σήμερα να (μας) μοιάζουν με το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.
Αλλά οι άνθρωποι δεν θεωρούσαν πάντα την παραλία ένα μέρος για χαλάρωση, ανάπαυση και διασκέδαση. Αντιθέτως, μέχρι πριν περίπου 200 χρόνια, οι άνθρωποι πραγματικά… έτρεμαν τις παραλίες και απέφευγαν κάθε είδους αλληλεπίδρασή τους με τη θάλασσα.
«Όπως τόσα πολλά πράγματα, όπως η ατμομηχανή, το τηλέφωνο και το πρώτο εμβόλιο, έτσι και οι σύγχρονες διακοπές στην παραλία εφευρέθηκαν στη Βρετανία. Οι διακοπές στην παραλία στην πραγματικότητα έγιναν δημοφιλείς στη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. (Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι απέφευγαν εντελώς την παραλία πριν από τότε, αλλά οι διακοπές στην παραλία δεν ήταν πολιτιστικό φαινόμενο). Η προέλευσή του συνδέθηκε με τον τρόπο με τον οποίο η εκβιομηχάνιση αναδιαμόρφωνε τη Βρετανία εκείνη την εποχή, καθώς και με δημοφιλείς σύγχρονες ιατρικές θεωρίες που σήμερα ακούγονται παράξενες», αναφέρει το άρθρο της Washington Post.
Όπως γράφει η Daniela Blei σε ένα εξαιρετικό της άρθρο στο Smithsonian.com, σε παλαιότερες ιστορικές περιόδους οι άνθρωποι δεν έσπευδαν για χαλάρωση στην παραλία. Από την αρχαιότητα έως τον 18ο αιώνα, η παραλία προκαλούσε φόβο και ανησυχία στη λαϊκή φαντασία και ήταν συνώνυμο της ερημιάς και ενός μέρους όπου συνέβαιναν ναυάγια και φυσικές καταστροφές.
Διαβάστε περισσότερα στο olafaq.gr