Opinions

Διονύσης Τεμπονέρας: Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τους μισθούς Μητσοτάκη

Χώρες όπως η Ισπανία, αύξησαν τον κατώτατο μισθό πρόσφατα κατά 8%, στα 1.080 ευρώ, με συνολική αύξηση 36% από το 2018.Η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά μόλις 9,5%!

«Καλύτερους μισθούς, ιδίως για τους νέους….» υποσχόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, στις αρχές του 2023.

Μάλιστα, επέλεξε εκείνη την χρονική στιγμή, για να επισπεύσει την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, κατά ένα μήνα(από την 1Η Μάιου, για την Πρωταπριλιά) με την αιτιολογία ότι, η αγορά εργασίας θα πρέπει να προσαρμοστεί, για να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Και ενώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος, στοιχηματίζει για το ποσοστό της αύξησης (εικάζεται ότι θα ανέρχεται από 5,5% έως και 8%) η ίδια η κυβέρνηση, με έμμεσο τρόπο, ετοιμάζεται να ρίξει τα μεροκάματα στα τάρταρα «εκδικούμενη» εκείνους τους εργαζόμενους, που υποσχόταν δήθεν ότι, θέλει να προστατέψει, δια της αυξήσεως του κατώτατου μισθού, δηλαδή τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό. Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, που δεν έχει προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργοδοτικών φορέων του τουρισμού και εκπροσώπων των εργαζομένων του κλάδου, στο Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας(ΑΣΕ).
Οι εργοδοτικοί φορείς, ζήτησαν να κληθούν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες (π.χ. Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Βαλκανικές χώρες) για να καλύψουν τις κενές θέσεις στον τουρισμό και την εστίαση, που την περυσινή τουριστική σεζόν, ανήλθαν σε 60.000.

Σημειωτέο ότι, οι κενές θέσεις στον τουρισμό, οφείλονταν κατά βάση στις άθλιες συνθήκες εργασίες και στους πολύ χαμηλούς μισθούς, που «εξασφάλιζαν» οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα χιλιάδες, κυρίως νέοι εργαζόμενοι, να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Αλλά ακόμα και αλλοδαποί εργαζόμενοι, επέλεξαν άλλες χώρες για απασχόληση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που οι όροι εργασίας και το κόστος ζωής, ήταν πιο ανθρώπινα.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας, να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και να ταχθεί, με το μέρος των εργαζομένων, ζητώντας από τους εργοδότες «να πληρώσουν περισσότερο» (όπως τους καλούσε δήθεν ο κ.Μητσοτάκης, πριν από μερικές ημέρες)παρέπεμψε το θέμα δια της Γενικής Γραμματέως, σε μια ανενεργή επιτροπή, που δεν έχει συνεδριάσει ποτέ τα τελευταία 12 χρόνια, αρνούμενο τελικά «να τα σπάσει» με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Φυσικά οι ξενοδόχοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αφού το Υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά τους «κλείνει το μάτι» και ετοιμάζουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή και ενώ η τουριστική περίοδος, θα έχει ξεκινήσει «μη δυνάμενοι να κάνουν αλλιώς»!

Η κυβέρνηση όμως, που χύνει ποτάμια κροκοδείλια δάκρυα, δεν σταματά εκεί. Η ομοσπονδία επισιτισμού τουρισμού καταγγέλλει ότι, η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που προβλέπει αυξήσεις έως 5,5% δεν έχει κηρυχθεί δύο μήνες μετά την υπογραφή της υποχρεωτική, για όλο τον κλάδο, από τον Υπουργό Εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, να αμείβουν τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, με το επιχείρημα ότι, δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου, δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη κλαδική συλλογική σύμβαση. Ακόμα και αν η κυβέρνηση καλύψει αναδρομικά το θέμα, είναι αμφίβολο αν οι εργοδότες θα προβούν σε αναδρομικές αυξήσεις, αφού η δεξαμενή των εργαζομένων από τρίτες χώρες θα είναι τέτοια, που θα μπορούν να αντλούν εργατικό δυναμικό, από τις «γαλέρες» των τρίτων χωρών(αλλά και με τη χρήση γνώριμων εκβιασμών).

Η κλαδική σύμβαση του τουρισμού προβλέπει αύξηση 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, δηλαδή αυξήσεις που υπολείπονται κατά πολύ του πληθωρισμού, παρόλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο, θέλοντας να ενισχύσει τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που λειτουργούν όλη την διάρκεια του χρόνου.

Συνεπώς, τέτοιο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ για τους μισθούς και ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους οποίους δήθεν θέλει να προστατέψει με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε και την πλήρη αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που δεν μπορεί να παρέμβει με ελέγχους λόγω υποστελέχωσης, τότε γίνεται αντιληπτό ότι, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι εγκληματικές και ότι, ο «εμπαιγμός χτυπάει κόκκινο».

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Η κρίση κόστους ζωής στη χώρα μας, η οποία ακολούθησε την πανδημική κρίση και αλληλοεπιδρά με αυτήν, έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θέτοντας πολλές οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, σε κίνδυνο υλικής στέρησης.».
Κατόπιν, προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, αναφέροντας την σημασία που έχει η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι: «Σε αυτή την περίοδο των έντονα αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων και της εργασιακής ανασφάλειας, είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής με μέτρα επαρκών μισθολογικών και θεσμικών πολιτικών που θα μείωναν παράλληλα τις ανισότητες στον κόσμο της εργασίας. Ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία για την προώθηση αυτών των στόχων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας που θα διασφάλιζαν την τιμαριθμοποίηση όλης της κλίμακας κατανομής των αμοιβών στην τρέχουσα πληθωριστική συγκυρία.».

Τα μέτρα που προτείνει η ΓΣΕΕ, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά φαίνεται ότι, προκαλούν «αλλεργία» στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του κ.Χατζηδάκη.

Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «ξεπάγωμα» των τριετιών, ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση από την άλλη παραμένει θεατής της εργασιακής ζούγκλας.

Το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ, έχει σήμερα, συγκεκριμένο αποτύπωμα στους μισθούς. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η από τις 22 θέσεις, των χωρών μελών της ΕΕ, που διαθέτουν νομοθετικά καθορισμένο κατώτατο μισθό, αν συγκρίνουμε την αγοραστική δύναμη αυτού. Η Ελλάδα μένει πίσω, ακόμα και από χώρες όπως η Ρουμανία, που αν και έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε ονομαστική τιμή, οι πολίτες της, δεν βιώνουν αντίστοιχη, έκρηξη των τιμών.

Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ισπανία, αύξησαν τον κατώτατο μισθό πρόσφατα κατά 8%, στα 1.080 ευρώ, με συνολική αύξηση 36% από το 2018.Η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά μόλις 9,5%!

Πριν 4 χρόνια, ο κ.Μητσοτάκης υποσχόταν «πολλές και καλές θέσεις εργασίας». Τέσσερα χρόνια μετά είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα απορρίψουν τους μισθούς πείνας, τους «μισθούς Μητσοτάκη».

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα στον αγώνα για πρόληψη - πρώιμη διάγνωση - θεραπείες
Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου (Παν-Παν): Μέσα Ενημέρωσης και υποκλοπές
Chevron Right