Η Θεσσαλία βρίσκεται βαριά πληγωμένη, από το πέρασμα των καταιγίδων «Daniel» και «Elias», αναδεικνύοντας τις εγκληματικές παραλείψεις της πολιτικής του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Αγοραστού.
Εγκληματικές παραλείψεις που πλέον ελέγχει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Παραλείψεις που οδήγησαν τη Θεσσαλία πίσω στο χρόνο, στο 1870, σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Μαγιορκίνη, και υπονομεύει κυριολεκτικά το μέλλον των επόμενων γενιών.
Η Θεσσαλία έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, έχει ανάγκη από «ανασυγκρότηση», με άλλο πνεύμα και κουλτούρα διοίκησης. Μια νέα διοίκηση που εμπιστεύεται τους άξιους και ικανούς ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, την επιστημονική κοινότητα, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους και όχι τους εργολάβους.
Η «Πρωτοβουλία» για τη Θεσσαλία είναι η λύση στην πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτείται για την «ανασυγκρότηση» της Περιφέρειας μας, που δεν ήταν «άτυχη» άλλα «απροστάτευτη» με την υπογραφή του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας.
Η «Πρωτοβουλία» είναι έτοιμη, με επιστημονικά άρτιες προτάσεις, επιμελώς επεξεργασμένες από ένα σύνολο άξιων επιστημόνων για τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις, τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες και τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις, για την «ανασυγκρότηση» του τόπου μας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνώριζε από το 2017 τι αναμένετο να συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο. Και το γνώριζε από την 145 σελίδων μελέτη που αφορά στη διαχείριση «Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας» που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δυστυχώς η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε όσα έπρεπε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Από τα 145.000.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Θεσσαλία, διατέθηκαν μόνο 6.000.000 ευρώ για έργα αντιπλημμυρικά, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν σε έργα ψηφοθηρικής σκοπιμότητας.
Συνεπώς, αν τα χρήματα πήγαιναν σε έργα για τα οποία προορίζονταν, σίγουρα θα είχαμε λιγότερες καταστροφές. Εκτός της διαχρονικής ολιγωρίας, η Περιφέρεια απέτυχε και στην έγκαιρη εκκένωση χωριών και κωμοπόλεων, με συνέπεια τα τραγικά αποτελέσματα, που στοίχισαν και σε ανθρώπινες ζωές.
Στην «Πρωτοβουλία» για τη Θεσσαλία, από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, είχαμε αναδείξει σε πρώτιστο μέλημα την περισυλλογή των νεκρών ζώων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στη δημόσια υγεία. Τονίσαμε ότι χρειάζεται να έρθουν στην περιοχή ειδικές Μονάδες, όπως το Τάγμα Χημικού Πολέμου, για να προλάβουμε όλους τους υγειονομικούς κινδύνους για τους οποίους επίμονα μας προϊδεάζουν ειδικοί επιστήμονες.
Εστιάσαμε στην αναγκαιότητα αποτίμησης της κατάστασης των εδαφών ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι και πότε μπορούν να καλλιεργήσουν αλλά και στην ταχύτατη απόδοση των οφειλομένων αποζημιώσεων. Θέσαμε το ζήτημα της ταχείας αποκατάστασης των αναχωμάτων και των φραγμάτων, την δημιουργία υδατοδεξαμενών στους παραπόταμους του Πηνειού ώστε να συγκρατούνται ποσότητες υδάτων καθώς και τον συστηματικό καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού.
Επισημάναμε την αναγκαιότητα του άμεσου ελέγχου της βατότητας του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των γεφυρών. Προτείναμε επίσης να διεκδικηθεί η ανέγερση νέων κατοικιών στις περιοχές όπου τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν, εντός 6 μηνών, κατά το μοντέλο που εφαρμόσθηκε πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα.
Η ερήμωση της υπαίθρου στις πληγείσες περιοχές από τους ανθρώπους που ζούσαν και καλλιεργούσαν εκεί πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία με την αρωγή του κράτους, προς το οποίο η Περιφερειακή μας Διοίκηση θα είναι πειστικά διεκδικητική.
Στις πρώτες κινήσεις μας προτείναμε ακόμη τη δημιουργία ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα δίνει λύσεις και διεξόδους σε προβλήματα που οι λύσεις τους χρονοτριβούν και τη δημιουργία μιας ομάδας Task Force, που να μπορεί να υποστηρίξει το μεγάλο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας, κι αυτό αφορά σ’ ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας μας ως Περιφερειακή Αρχή, βρίσκεται η αποκατάσταση σχέσεων με τους τοπικούς φορείς, την οργανωμένη δηλαδή κοινωνία, την οποία διαχρονικά περιφρόνησε ο κ. Αγοραστός, καθώς και με την κεντρική εξουσία, η οποία από την πρώτη στιγμή απαξίωσε και παραγκώνισε επιδεικτικά τον απερχόμενο Περιφερειάρχη.
Αυτονοήτως θα επιδιώξουμε να ανακτήσουμε τις αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από τον κ. Αγοραστό και να αναστυλώσουμε το κύρος του θεσμού της Περιφέρειας.
Το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» στηρίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται με συνακόλουθη την ανάδειξη της υπεροχής των τοπικών μας προϊόντων, η προστασία των γαιών και εν γένει του περιβάλλοντος.
Συστήνουμε γι’ αυτό Φορέα «Πληροφόρησης του αγροτικού κόσμο και Προώθησης και Εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων». Για τη στήριξη του τομέα μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών από την πρώτη στιγμή περιγράψαμε την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας Συμβουλευτικής δομής επιχειρηματικότητας.
Για τον τομέα του Τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και υποστήριξης με έργα ανάδειξής του. Για τις νέες και τους νέους μας, περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας τις προτεινόμενες προωθητικές ενέργειες που απαιτεί η 4η βιομηχανική επανάσταση στην οποία εισερχόμαστε δειλά - δειλά.
Για τον τομέα της Υγείας, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεσμευόμαστε για την ίδρυση Ξενώνα για ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι εκ των ων ουκ άνευ επιβεβλημένη η σύσταση και λειτουργία Δομής Ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε ηλικιωμένους.
Δικαίως οι πολίτες είναι καχύποπτοι για το που θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Θέλω όμως να σας θυμίσω ότι στην πρόσφατη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, η Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία, εξέφρασε την πρόθεσή της να αιτηθεί από την Κομισιόν πρόσθετη γενναία χρηματοδότηση, πράγμα που ήδη έπραξε, πέραν των πόρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης εισηγήθηκα από τις πρώτες μέρες της θεομηνίας, στις παραπάνω χρηματοδοτήσεις να προστεθούν πόροι από την ανακατανομή του κεντρικού ΕΣΠΑ υπέρ της Θεσσαλίας, από την ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και από τη Νέα ΚΑΠ. Αν απαιτηθεί, η Θεσσαλία επιβάλλεται να στηριχθεί και με εθνικούς πόρους. Συνεπώς, σε όλους αυτούς τους κουμπαράδες μπορούν να στηριχθούν αξιόπιστα προγράμματα υπέρ των πολιτών.
(Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας του συνδυασμού «Πρωτοβουλία». Είναι καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών)