Opinions

Γιώργος Καμπάς: Πικρή γεύση από την εξωτερική πολιτική της χώρας

Κάποια συμπεράσματα από τη στάση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αφήνει για τους Έλληνες μία πικρή γεύση για την κυβερνητική εξωτερική πολιτική της χώρας, την αντίστοιχη αμυντική πολιτική της, αλλά και γενικότερα την στοχευμένη προβολή και υλοποίηση της στρατηγικής των σημερινών κυβερνώντων της στα διεθνή θέματα. Κάποια από τα στοιχεία και συμβάντα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτές τις διαπιστώσεις είναι:

1. Παρατηρήσαμε έναν πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου, εν μέρει αμέτοχο (εάν και έχει πολλά να ανησυχεί) χωρίς κάποιες οργανωμένες εκ των προτέρων συναντήσεις και επαφές ή έστω με την δυναμική να υλοποιήσει κάποιες στην εξέλιξη της συνόδου ή για να το θέσω καλύτερα χωρίς οι άλλοι ηγέτες να νιώθουν την ανάγκη ή ενδιαφέρον ότι θα πρέπει να συζητήσουν κάτι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτό από μόνο του, λαμβανομένου υπόψη και των πολλών προβλημάτων διεθνούς και περιφερειακού επιπέδου που υφίστανται στη ευρύτερη περιοχή γύρω μας, προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία.

2. Στην πολυσυζητημένη συνάντηση με τον Ερντογάν διεφάνει ότι σαν αντικειμενικό σκοπό είχε μόνο την «καλοκαιρινή ειρήνη», το οποίο ναι μεν είναι κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι η στόχευση της εξωτερικής πολιτικής μιας σοβαρής χώρας( δηλαδή πως θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση τα εθνικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα αποκλειστικά μόνο μέσω τρίτων, ανεξάρτητα εάν είναι σύμμαχοι- μέχρι και ο Ερντογάν πρότεινε, για τους δικούς του λόγους βεβαίως, να μην μιλάνε μέσω τρίτων!!!). Επιπρόσθετα προδίδει φοβικό σύνδρομο, έλλειψη στρατηγικής ιδιαίτερα τώρα που υφίστανται θετικές διεθνείς συγκυρίες, έλλειψη αποφασιστικότητας και διαφαίνεται ότι πραγματικά είναι πελαγωμένοι, κάτι το οποίο προσβάλλει την υπερηφάνεια των Ελλήνων και αφήνει μια αίσθηση ανασφάλειας. Από την άλλη πλευρά εδόθησαν απλόχερα ένα σωρό μικροσυμφωνίες της θετικής ατζέντας χωρίς τουλάχιστον κάποιο εμφανές αντάλλαγμα. Πάνω από όλα όμως προφανώς δεν έγινε εκμετάλλευση της πρότασης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα που αποτελεί ένα διπλωματικό ατού σε αυτό το δύσκολο διάλογο.

3. Η διατύπωση του ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ παρόλη την προσπάθεια των ΜΜΕ να προβληθεί ότι καλύπτει τη χώρα μας σε σχέση με την επιθετική στάση της Τουρκίας είναι τελείως άστοχη. Παλιότερα υπήρχαν ακόμα πιο αυστηρά ανακοινωθέντα από αυτό, το σημαντικότερο όμως που επίτηδες διέφυγε (;) είναι ότι τα ανακοινωθέντα αυτά δεν βγαίνουν για τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Προφανώς λοιπόν δεν υπονοεί κάτι για την επιθετική στάση της Τουρκίας και για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας(πολιτική ίσων αποστάσεων) και είναι καθαρά επικοινωνιακό τρικ κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Καμπάς είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ε.α.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Κορωναίος: Ως εδώ…
Πανελλήνιες 2021: Θέματα Χημείας, Κοινωνιολογίας και Πληροφορικής και νέο self test
Chevron Right