Opinions

Χρήστος Μέγας: Ο Ανδρουλάκης… εξόριστος στην κοινωνία

Η πολιτική εναντίωση στη ΝΔ είναι αποτέλεσμα του άτυπου lockdown (χωρίς οικονομική συνδρομή στους επαγγελματίες), του αποκλεισμού 700.000 επιχειρήσεων (ατομικών, ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων), οι οποίες βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. 

Όποιος κυκλοφορεί στην αγορά, με τις προφυλάξεις κατά του covid 19, θα συναντήσει ανθρώπους που, πέραν της πανδημίας, φοβούνται ότι μια στις δύο επιχειρήσεις εστίασης θα κλείσει μέσα σο 2022, οι περισσότεροι λογαριασμοί αγροτικού ρεύματος θα μείνουν απλήρωτοι.

Πολιτικά συζητούν, σχεδόν μονοδιάστατα, τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με τις εναλλακτικές επιλογές που φέρνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απήχηση της κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη των θυμάτων της πανδημίας. Είναι κάτι που δημοσκοπικά ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου χρόνου και υπολογίζεται ότι θα λάβει διαστάσεις στις επόμενες μετρήσεις «κοινής γνώμης».

Η συγκεκριμένη θεματολογία και, κατά συνέπεια, η πολιτική εναντίωση στη ΝΔ είναι αποτέλεσμα του άτυπου lockdown (χωρίς οικονομική συνδρομή στους επαγγελματίες), του αποκλεισμού 700.000 επιχειρήσεων (ατομικών, ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων), οι οποίες βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Άρα, ουδεμία χρηματοδοτική υποστήριξη θα έχουν, δεν θα λάβουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψη –στο βαθμό που θα εκταμιευτούν φέτος- αφού αυτά θα χορηγηθούν με τραπεζικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες βιώνουν μια διπλή επίθεση: ακρίβεια στις εισαγόμενες πρώτες ύλες (σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές) και κρίση διάθεσης των προϊόντων (λόγω πανδημίας). Όταν η κλιματική κρίση δεν έχει προκαλέσει ακαρπία (παγετός την άνοιξη του 2021, ξηρασία το καλοκαίρι).

Η κυβέρνηση είναι μέρος αυτών των προβλημάτων. Κυρίως λόγω αστοχιών στις προβλέψεις (η πανδημία ήταν να υποχωρήσει από τον… Μάιο του2020, ο πληθωρισμός είναι παροδικός, το ρεύμα θα φτηνύνει κ.α.). Ούτε καν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει προκειμένου να προσέλθουν σήμερα με σχετική ασφάλεια τα παιδιά στα σχολεία.

Οι αιτίες της αποδοκιμασίας

Εκτός από τις ατυχείς προβλέψεις, σημαντικό ρόλο στην αποστροφή των πολιτών προς την ΝΔ παίζει και η μονοδιάστατη κυβερνητική στρατηγική ενίσχυσης -λόγω ιδεολογικής συγγένειας και ταξικής στόχευσης- των «μεγάλων πορτοφολιών», τόσο από τον κρατικό κορβανά, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους:

-Επέλεξε τη βίαιη απόσυρση του λιγνίτη υπέρ μιας (επίσης)… βρόμικης «εναλλακτικής», το φυσικό αέριο. Αλλά, υπό τις κοινωνικές πιέσεις (τους λογαριασμούς ρεύματος δηλαδή), ο λιγνίτης έγινε και πάλι ανεκτός…

-Επιμένει στην υποαπασχόληση και την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω ακρίβειας ώστε, λένε, να μην… παραταθεί χρονικά και ενισχυθεί ποσοστιαία ο πληθωρισμός από τις αναπροσαρμογές στους μισθούς.

-Κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η άνευ όρων «επιστροφή» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στις ισχυρές χώρες, είτε με την εισαγωγή εξωχωρίως παραγομένων υλικών (φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες), είτε επιδοτώντας τις λευκές συσκευές κατά τα πρότυπα του 1970 και 1980. Όταν οι οικογένειες αγόραζαν τις λευκές συσκευές (πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες) με… δόσεις. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές bypass των κοινοτικών πόρων υπέρ της βορεοευρωπαϊκής βιομηχανίας…

Είναι προφανή τα αδιέξοδα λόγω των κυβερνητικών επιλογών και η κατασπατάληση των (λίγων) διαρθρωτικών κονδυλίων που δικαιούται η χώρα. Και για επιστέγασμα, μοιράζονται κονδύλια χωρίς κανόνες (ενίσχυση ΜΜΕ, επιστρεπτέες που έγιναν καταθέσεις, αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, μη διάχυση του οφέλους των πράσινων επενδύσεων στην ενέργεια κ.α.) Αποτέλεσμα, ακόμη υψηλότερο δημόσιο χρέος, χωρίς, ωστόσο, να αποτρέπεται η μεγάλη ύφεση (2020), ούτε το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων της πανδημίας (2021).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που κρατάει τη χώρα στο οικονομικό περιθώριο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση. Όχι μόνο γιατί στην κουλτούρα του δεν υπάρχει η ρεφορμιστική επιλογή των διαδοχικών προσεγγίσεων, αλλά γιατί απωθεί ακόμη η πρόσφατη κυβερνητική περίοδος.

Αντιθέτως, διακριτές και επιλέξιμες φαίνεται ότι έγιναν οι πρώτες αναφορές Ανδρουλάκη για το πατριωτικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την δημοκρατική διάχυση της πράσινης ενέργειας (με τα μικρά οικιακά και εργοταξιακά φωτοβολταϊκά) κ.α.

Το μειονέκτημα που έγινε πλεονέκτημα

Πριν τις (εσωκομματικές) εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου από ορισμένες πλευρές προβαλλόταν σαν μειονέκτημα η μη βουλευτική ιδιότητα του κ.Ανδρουλάκη. Το αρχικό «μείον» μοιάζει σαν μοναδική ευκαιρία για συνδιαμόρφωση του νέο πρόγραμμά του με τις παραγωγικές ομάδες. Ενόσω ο Πρόεδρός του δεν θα είναι στο Βήμα της Βουλής, εκ των πραγμάτων θα είναι στο χωράφι, την γειτονιά, το εργοστάσιο, τα νεανικά στέκια, στις ουρές του ΕΦΚΑ.

Λόγω του ότι δεν απολαμβάνει τιμές εντός της αιθούσης (του Κοινοβουλίου) ο κ.Ανδρουλάκης, εκών-άκων, θα ανακατευτεί με την κοινωνία. Αυτή η επαφή, σε συνδυασμό με την επιχείρηση «αυτοοργάνωση» του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αποδειχτεί γόνιμη επ’ ωφελεία των λαϊκών και παραγωγικών στρωμάτων που βρίσκονται σε πρωτοφανή οικονομικά, επιστημονικά, επαγγελματικά και κοινωνικά αδιέξοδα…

(Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νίκος Καραχάλιος: Εμείς τι κάνουμε για τη Δημοκρατία μας; 
Σπύρος Δερβενιώτης: Αν ο Xi Jinping μιλούσε Ελληνικά
Chevron Right