Opinions

Gerd Höhler: Όχι δάκρυα για την Angela Merkel – έτσι βλέπει η Ελλάδα την εποχή της αποχωρούσας Καγκελαρίου

Η γερμανίδα Καγκελάριος ήταν τότε η μακράν περισσότερο μη αγαπητή ξένη πολιτικός στην Ελλάδα. Στο ζενίθ της κρίσης, σε δημοσκόπηση, το 85% των ανθρώπων είχε αρνητική γνώμη για τη Μέρκελ.

Στην Ελλάδα η Angela Merkel κατά το πλείστον δεν είναι αγαπητή. Αυτό οφείλεται κυρίως στα -κατά την ελληνική άποψη- υπερβολικά σκληρά μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Αντίθετα, για την προσφυγική πολιτική της η Μέρκελ έτυχε αναγνώρισης»

Στην ανταπόκριση του Gerd Höhler αναφέρονται τα εξής:

Όταν η Angela Merkel ρωτήθηκε πρόσφατα σε μια συζήτηση για τις πιο δύσκολες στιγμές στην Καγκελαρία της, θύμισε την ελληνική κρίση χρέους; Και δήλωσε ότι κάποτε «έβαλε τόσα πολλά δύσκολα» στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στα ελληνικά ΜΜΕ αυτή η ανάμνηση καταγράφηκε ως επί το πλείστον ειρωνικά. «Αυτό βέβαια δεν είναι συγγνώμη», διαπίστωσε ο παρουσιαστής του τ/σ ΣΚΑΪ.

H Angela Merkel και οι Έλληνες: Μια δυσκολότερη σχέση δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν χύνουν δάκρυα για την αποχωρούσα Καγκελάριο. Τη θεωρούν κινητήριο δύναμη της «γερμανικής υπαγόρευσης μέτρων λιτότητας» κατά την κρίση δημοσίου χρέους. Το 2010 η ΕΕ και το ΔΝΤ έφτιαξαν το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο περιείχε σκληρά μέτρα. «Πρέπει να πονέσει», του είχε πει η Μέρκελ – θυμάται ο τότε Π/Θ Γιώργος Παπανδρέου.

Ελληνικές λαϊκίζουσες εφημερίδες απεικόνιζαν τη γερμανίδα Καγκελάριο με φωτομοντάζ σαν στρατιωτίνα των SS. Μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα έδειχνε καρικατούρα της Α. Μέρκελ σαν θηριοδαμάστρια τσίρκου, που κραδαίνοντας μαστίγιο ανάγκαζε έλληνες συνταξιούχους να πηδήξουν μέσα από φλεγόμενο στεφάνι.

Ο πολιτικός της ριζοσπαστικής αριστεράς αντιπολίτευσης και μετέπειτα Π/Θ Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τότε τη Μέρκελ ότι ήθελε να προκαλέσει στην Ελλάδα ένα «κοινωνικό Ολοκαύτωμα». Δαιμονοποίησε την Καγκελάριο ως την «πλέον επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης». Διαδηλωτές έστησαν στην Πλατεία Συντάγματος μια κρεμάλα, από την οποία αιωρούνταν ένα ομοίωμα της Μέρκελ. «Με παρουσίασαν σαν κακιά γυναίκα- κι αυτό ήταν βαρύ», θυμήθηκε τώρα η Μέρκελ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος ήταν τότε η μακράν περισσότερο μη αγαπητή ξένη πολιτικός στην Ελλάδα. Στο ζενίθ της κρίσης, σε δημοσκόπηση, το 85% των ανθρώπων είχε αρνητική γνώμη για τη Μέρκελ.

Στο μεταξύ, η εικόνα καθάρισε λίγο. Πολλοί Έλληνες ξέρουν σήμερα ότι τότε ήταν η Μέρκελ που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ – ενάντια στα σχέδια Grexit του ΥΠΟΙΚ της Wolfgang Schäuble. Και για την προσφυγική πολιτική της η Μέρκελ αναγνωρίζεται εκ των υστέρων στην Ελλάδα. Αν δεν είχε κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα θα είχε βυθιστεί στο χάος.

Η άλλη όψη της γερμανικής προσφυγικής πολιτικής είναι από ελληνικής απόψεως αυτό που πολλοί θεωρούν «καλόπιασμα» της Μέρκελ στον τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Η Καγκελάριος «υποστηρίζει υπερβολικά» τον Ερντογάν φοβούμενη μια νέα προσφυγική κρίση, λέει επικριτικά ο Άγγελος Αθανασόπουλος, πολιτικός αρχισυντάκτης στην ε/φ ΤΟ ΒΗΜΑ. Και στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η Μέρκελ δημιουργεί την εντύπωση ότι «επιδιώκει περισσότερο τη συμπάθεια της Τουρκίας» παρά την υποστήριξη των δικαιωμάτων της Ελλάδας, χώρας μέλους της ΕΕ.

Το βέβαιο είναι ότι: Κανένας άλλος ξένος πολιτικός δεν επηρέασε την προηγούμενη δεκαετία την πορεία της Ελλάδας τόσο έντονα όσο η Μέρκελ. Για τις τύχες της χώρας, όπως το Grexit ή η χρεοκοπία, οι αποφάσεις λαμβάνονταν στα χρόνια της κρίσης χρέους περισσότερο στην Καγκελαρία του Βερολίνου παρά στην Αθήνα.

Και στο μέλλον, πολλοί Έλληνες θα βλέπουν τη Γερμανία με ανάμεικτα συναισθήματα, άσχετα με το ποιος θα διαδεχτεί τη Μέρκελ. Οι Γερμανοί θεωρούνται καλοδεχούμενοι τουρίστες, αφού μάλιστα ακόμα και στην πανδημία εμπιστεύτηκαν τη χώρα. Πολιτικά όμως, οι περισσότεροι Έλληνες νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει η Γερμανία.

Ο Gerd Höhler είναι δημοσιογράφος-Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο γερμανικό RND

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κώστας Καλλίτσης: Τι δείχνουν τα δίδυμα άλματα
Αλλαγές στη μετακίνηση με ΚΤΕΛ για μαθητές - Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού
Chevron Right