«Φωτιά» έχουν πάρει δεκάδες περιοχές της Ελλάδας από την έξαρση του κορονοϊού. Ανάλογη κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο. Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, πέρα από τα όποια μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού, επιδιώκουν να δώσουν και δόση αισιοδοξίας με το… μελλοντικό εμβόλιο.
Θεμιτή προσέγγιση θα πει κάποιος. Η ελπίδα πάντα πρέπει να ενισχύεται.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξηγεί ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να νικηθεί ο ιός! Και ανακοινώνει για την υπογραφή νέου συμβολαίου σε συνέχεια των τριών που προηγήθηκαν.
Λογικό θα ήταν να αναρωτηθεί κανείς, τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί νωρίτερα πότε θα φέρουν εμβόλια; Ακούγεται συνεχώς μια συζήτηση για έναρξη προμηθειών στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Καταθέτω εδώ τις δηλώσεις της προέδρου της Ε.Ε. όχι τις τελευταίες αλλά τις …προηγούμενες, όσον αφορά το θέμα των εμβολίων. Έκανε λόγο για συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις από τρεις αρχικά και άλλες τρεις στη συνέχεια φαρμακοβιομηχανίες «για το μελλοντικό εμβόλιο». Με προπληρωμή μέχρι και το 50%! Το κυριότερο στις δηλώσεις είναι ότι η γιατρός στο επάγγελμα πρόεδρος ανέφερε ότι το μελλοντικό εμβόλιο θα έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και… 70% και αυτό «θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα»!
Κάτι σαν αυτό που λέμε, οι δυο στους τρεις κερδίζουν, ο τρίτος χάνει…
Βέβαια οι υπεύθυνοι της εταιρίας Pfizer, ωσάν να έκαναν διορθωτική δήλωση, μίλησαν για αποτελεσματικότητα που θα φτάνει έως 90%.
Λίγοι συγκράτησαν και την αγωνία της Ευρωπαίας επιτρόπου για την υγεία, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία άφησε ανοικτό το θέμα να μην παραχθεί καν εμβόλιο κατά του κορονοϊού! Ξέρει μήπως κάτι περισσότερο;
Έχει ενδιαφέρον ότι πρόσφατα η Ουγγαρία δια του ΥΠΕΞ της, Πέτερ Σιγιάρτο, ανακοίνωσε ότι προμηθεύεται μια μικρή αρχικά ποσότητα του ήδη παραχθέντος ρωσικού εμβολίου Sputnik V, με στόχο την πιστοποίηση του στους ευρωπαϊκούς ιατρικούς οργανισμούς και στη συνέχεια θα προμηθευτεί πολύ μεγαλύτερες, στις αρχές του 2021! Ο πρωθυπουργός Όρμπαν, ενημέρωσε τους συμπατριώτες του ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα για προμήθεια εμβολίων αλλά και τη συμπαραγωγή του ρωσικού Sputnik V στη χώρα του, συμπληρώνοντας με μια δόση… λαϊκισμού: – Από τον ερχόμενο Απρίλιο θα μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε τον κορονοιό!
Ο επίσημος εκπρόσωπος της Ε.Ε. έσπευσε να προειδοποιήσει τη Βουδαπέστη ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα εισαγωγής εμβολίου εκτός Ε.Ε. που δεν είναι πιστοποιημένο. Οι Ούγγροι όμως κάνουν λόγο για διαδικασία πιστοποίησης…
Πάντως στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ότι ποτέ ένα εμβόλιο από τη Ρωσία ή την Κίνα δεν θα μπει στα στρατηγικά σχέδια της Ε.Ε. για εμβολιασμό του πληθυσμού. Εκτοξεύτηκε μάλιστα και απειλή για επιβολή… κυρώσεων!
Την Τρίτη, στη Σύνοδο του Συμβουλίου των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών που αποτελούν το… μισό και πλέον πληθυσμού της γης, ότι δυο ρωσικά εμβόλια είναι όχι μόνο πιστοποιημένα αλλά και ολοκληρώνουν την τρίτη δοκιμαστική φάση μπαίνοντας πλέον στην υπηρεσία εμβολιασμού του πληθυσμού και ένα τρίτο ακολουθεί τις επόμενες μέρες. Τα δυο εμβόλια, με βάση τα αποτελέσματα από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που τα έκαναν, «έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα». Ο ρώσος ηγέτης κάλεσε να μην πολιτικοποιείται το θέμα προέλευσης των εμβολίων διότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη τα έχουν ανάγκη!
Η Ρωσία έχει ήδη αποστείλει το εμβόλιο στη Λευκορωσία, τη Βενεζουέλα. Η Αργεντινή, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Νεπάλ και ορισμένες άλλες χώρες συζητάνε για συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου.
Παλιότερα, και παρά την ύπαρξη των δυο ανταγωνιστικών συστημάτων, στον τομέα της ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση ασθενειών που απειλούσαν την ανθρωπότητα, υπήρξε αρκετές φορές συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων. Τι εμποδίζει σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, μια συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ινστιτούτων διαφόρων χωρών; Οι κοινωνίες μόνο να κερδίσουν έχουν από μια ανάλογη συνεργασία.
Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μόσχα