Opinions

Μιχάλης Γιαννάκος: Νομοσχέδιο για την υγεία – Βαρύ πλήγμα στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της

Το νεοδιόριστο νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνει 600 με 800 ευρώ το μήνα. Δουλεύουμε εφέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Τώρα το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τη προκήρυξη 4.000 θέσεων που με βάσει τις εξαγγελίες θα έπρεπε ήδη να εργάζονται.

Είμαστε αντίθετοι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο καθ ότι ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη δημόσια υγεία.

Θα περίμενε κανείς σε μία χώρα όπως τη δική μας που οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι 5% του ΑΕΠ, 2,5 μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτικές δαπάνες δηλαδή πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών ότι θα λαμβάνονταν μέτρα να βγάλουν λίγο το χέρι οι πολίτες από τη τσέπη και όχι να το βάζουν πιο βαθιά για αγορά υπηρεσιών.

Πρότυπο νοσοκομείο για τη κυβέρνηση όπως κατ επανάληψη δήλωσε ο Υπουργός Υγείας είναι το νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας από την ΑΕΜΥ Α.Ε.

Εδώ και μήνες δεν διαθέτει κανένα παθολόγο, κανένα καρδιολόγο και όμως με έναν μόνο Γενικό Ιατρό νοσηλεύει παθολογικά περιστατικά. Πόσο νόμιμο και ασφαλή είναι;

Δεν διαθέτει εδώ και οκτώ μήνες κανένα μικροβιολόγο, διαθέτει έναν αναισθησιολόγο 72 ετών, έναν παιδίατρο, έναν νεφρολόγο.

Αλήθεια αφού το νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γιατί δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές;

Στη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη με το πιο τραγικό τρόπο ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου τομέα υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε αμόλυντος από κορονοϊό, δεν έβαλε πλάτη στη πανδημία, περιέθαλπε περιστατικά non covid-19 και αύξησε κατά πολύ τα κέρδη του.

Θα έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση να τα λάβει υπ όψιν όλα αυτά και να υπαναχωρήσει στα εκφρασμένα σχέδια από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης, καθώς επίσης των σχεδίων συγχωνεύσεων, καταργήσεων υγειονομικών μονάδων. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να διαλύσει το ΕΣΥ.

Με το παρόν νομοσχέδιο δέχεται βαρύ πλήγμα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της δημόσιας υγείας αφού καταργείται η θεμελιώδης Αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας και αντιστοίχως οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Σε συνδυασμό με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή (αν είναι δυνατόν ο ασθενής που περιμένει τρία χρόνια να χειρουργηθεί επειδή δεν έχει χρήματα, θα πρέπει τώρα να πληρώσει το δημόσιο νοσοκομείο) θα αυξήσει την προκλητή ζήτηση, την παραοικονομία, την ιδιωτική δαπάνη υγείας. Θα δημιουργήσει επιπλέον ανισότητες στη πρόσβαση.

Ένα παράδειγμα ελλιπούς στελέχωσης νοσοκομείου σε παθολόγους γιατρούς.

Ο νομός ΗΛΕΙΑΣ έχει δύο Νοσοκομεία. ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Με 300.000 πληθυσμό. Διαθέτει μόνο έναν παθολόγο στο νοσοκομείο Πύργου. Πριν λίγες ημέρες λιποθύμησε από εξάντληση. Τρείς παθολόγοι παραιτήθηκαν. Εγινε προκήρυξη 6 θέσεων παθολόγων κανείς δεν έκανε αίτηση και κατέστη άγονος ο διαγωνισμός.

Το ίδια απροθυμία δείχνουν οι ιδιώτες ιατροί και για τη συμμετοχή τους ως προσωπικοί ιατροί. Έτσι οι γιατροί των κέντρων υγείας θα πρέπει να είναι ταχυδακτυλουργοί να τα καταφέρουν ως προσωπικοί ιατροί.

Ως εκ τούτου τα κενά των νοσοκομείων δεν πρόκειται να καλυφθούν με γιατρούς με το εν λόγω νομοσχέδιο. Χρειάζονται κίνητρα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που ιδεολογικά δεν μπαίνουν από τη κυβέρνηση.

Φυσικά χρειάζονται καλύτεροι μισθοί. Με το νομοσχέδιο δίδονται μικρές αυξήσεις στους γιατρούς που δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Ξέχασαν όμως εντελώς τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν μισθό κάτω από τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και στο δημόσιο 12 μισθούς κατ΄ έτος.

Το νεοδιόριστο νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνει 600 με 800 ευρώ το μήνα.

Δουλεύουμε εφέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι.

Τώρα το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τη προκήρυξη 4.000 θέσεων που με βάσει τις εξαγγελίες θα έπρεπε ήδη να εργάζονται. Θα υπάρξει ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού αφού οι συμβασιούχοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι του ΕΣΥ αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεσμεύτηκε η πολιτεία στη μονιμοποίηση τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Εισπράξαμε άπειρα χειροκροτήματα και τίποτα άλλο.

Δεν ενταχθήκαμε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν θεσμοθετήθηκε το εργατικό ατύχημα, καμία αύξηση των μισθών και η ακρίβεια τσακίζει.

Το ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ αποφάσισε την άρση των αναστολών εργασίας. Εκρινε το μέτρο αντισυνταγματικό επειδή είναι αντίθετο με την αρχή της αναλογικότητας. Ακύρωσε την υπουργική απόφαση της παράτασης των αναστολών από 14/4/2022 και θα πρέπει να καταβληθούν οι μισθοί στους συναδέλφους από τότε. Η ΠΟΕΔΗΝ δικαιώθηκε. Κινηθήκαμε με μετριοπάθεια γιατί δεν θέλαμε να στείλουμε αρνητικό μήνυμα στη κοινωνία για τον εμβολιασμό στον οποίο οφείλουμε εν πολλοίς τη σημερινή καλή επιδημιολογική κατάσταση.

(Ο Μιχάλης Γιαννάκος είναι πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανδρέας Ξανθός: Η «ελεύθερη επιλογή» γιατρού και θεραπευτηρίου είναι προνόμιο για λίγους
Εκλογές: Η ακρίβεια κρίνει το ύψος της αποχής
Chevron Right