Opinions

Διονύσης Τεμπονέρας: Κυβερνητικό πρόγραμμα φτώχειας για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι δεσμεύσεις του κ.Μητσοτάκη για μισθούς και συντάξεις είναι «μια από τα ίδια». Αντί οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να δουν πραγματική ενίσχυση εισοδήματος, λαμβάνουν μερίδιο φτώχιας και εξαθλίωσης. 

Ακολουθεί ο σχολιασμός των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, κ.Μητσοτάκη, για μισθούς και συντάξεις:

1.Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας.

Τα στοιχεία για την ετήσια μεταβολή μισθών (%) στην ΕΕ, για την περίοδο 2019-2022 δείχνουν ότι, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία παρατηρήθηκε μείωση μισθών(0,55%), σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις μισθών κυμάνθηκαν από 1,3% έως 11,3%. Το “success story” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη διαψεύδεται καθημερινά́, από την ίδια την πραγματικότητα. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 7,4%, λόγω πληθωρισμού (9,6)% το 2022. Χειρότερα δεν γίνεται. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, έχασαν τα τελευταία χρόνια το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Η χώρα παρέμεινε για τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η μόνη χώρα της Ευρώπης, που είχε κατώτατο μισθό μικρότερο, από εκείνον που είχε το 2010 (751 ευρώ). Μάλιστα μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί μηνιάτικο με τον νέο κατώτατο μισθό των 667 ευρώ (καθαρά) που ισχύει από 1.4.2023, παρά την εκτόξευση των τιμών και της ακρίβειας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ το 2023, η επαναφορά του καθορισμού του, στους κοινωνικούς εταίρους και η τιμαριθμητική αναπροσαρμογή του, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις από εκείνες που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης. Με πληθωρισμό 2% (αυτή είναι η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 20242027), η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα οδηγήσει σε κατώτατο μισθό τουλάχιστον 950 ευρώ το 2027. Παράλληλα όμως οι εργαζόμενοι θα ελαφρυνθούν και από την μείωση των έμμεσων φόρων και φυσικά θα βιώσουν μια τελείως διαφορετική εργασιακή πραγματικότητα, με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, την επαναφορά του αιτιολογημένου λόγου απόλυσης και την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ).

2. Αύξηση μισθών κατά 25% στο Δημόσιο.

Η εξαγγελία αφορά κατά βάση, τους μισθούς του Δημοσίου τομέα και τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. Σε σχέση με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, από το 2024. Την ώρα που ζούμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, ο εισαγωγικός μισθός στον στο δημόσιο τομέα, να είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα (και άρα εξίσου χαμηλός), την ώρα που οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί μια 14 χρόνια, παρά την τεράστια ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση αντί για μόνιμες και σταθερές αυξήσεις, επιλέγει να δίνει τα περίφημα «πριμ παραγωγικότητας», bonus κλπ., την ώρα που προσλαμβάνει γαλάζια golden boys των 8.000 ευρώ, ο κ .Μητσοτάκης επιλέγει, να …πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Είναι ενδεικτικό ότι, ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6% την περίοδο 2008-2020, παρόλο που στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 21,4% και στην Ε.Ε. κατά 23,8%. Η σημαντική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, ξεχωρίζει ακόμη και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, που τους επιβλήθηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής(βλ. Πορτογαλία, Κύπρος). Η αύξηση στην οποία αναφέρεται ο Πρωθυπουργός, αφορά ένα κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει υπολογιστεί στα 500 εκατ. ευρώ. Το ανωτέρω ποσό, επαρκεί για μια αύξηση από 3-4% στους δημοσίους υπαλλήλους, την ώρα που η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους, ξεπερνάει το 20%.
Η ολική αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, με μόνιμες αυξήσεις για τους υπαλλήλους τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, είναι το ελάχιστο προκειμένου και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

3. Περεταίρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κλάδο κύριας και επικουρικής σύνταξης (μια τέτοια παρέμβαση θα ανέτρεπε την δημοσιονομική ισορροπία του συστήματος στη σχέση εισφορών – παροχών) το πιθανότερο είναι η περαιτέρω μείωση να προκύψει από τα κρατήσεις υπερ του ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ. Η τελευταία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3 μονάδες και η μονιμοποίηση της, οδήγησε σε απώλεια εσόδων για τον ΟΑΕΔ ύψους 898,4 εκ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις στις πολιτικές ενεργητικής και παθητικής απασχόλησής του ΟΑΕΔ, στα ωφελήματα των ανέργων, στα προγράμματα απασχόλησης κλπ., ενώ τις ελαφρύνσεις τις «ένιωσαν» κυρίως οι εργοδότες που είχαν και το μεγαλύτερο όφελος. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να χάσει από την παρέμβαση αυτή περίπου 300 εκ. ευρώ ετησίως.

4. Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Η κυβέρνηση είναι ένοχη και εξαπάτησε τους εργαζόμενους. Ενώ γνώριζε ότι ή αύξηση του κατώτατου μισθού θα έσπαγε το φράγμα του αφορολογήτου (σε συνδυασμό με την καταβολή των επιμέρους επιδομάτων) και θα επέφερε φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς, εν γνώσει της αρνήθηκε να μεταβάλλει τις φορολογικές κλίμακες και από την μία τσέπη έδινε χρήματα(αύξηση κατώτατου μισθού) και από την άλλη τα έπαιρνε(φορολογική επιβάρυνση λόγω υπέρβασης αφορολογήτου ορίου). Όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7% για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού. Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της επιβάρυνσης οφείλεται στο γεγονός ότι νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα τέκνων λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση του tax wedge για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 π.μ. στο 29,4%, και στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη διαφορά να είναι μεγαλύτερη στις περιπτώσεις των έγγαμων μισθωτών με παιδιά (σημειώνει την τρίτη υψηλότερη αύξηση μετά τη Χιλή και τις ΗΠΑ).

5.Αυξήσεις στις συντάξεις το 2024.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 4475/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεψε αυξήσεις στις συντάξεις από την 1.1.2023 με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξεως του 3,4% το 2024, δηλαδή αυξήσεις σχεδόν κατά 1/3 μικρότερες σε σχέση με αυτές που δόθηκαν το 2023(7,75%).Προφανώς οι αυξήσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τον πληθωρισμό που στα τρόφιμα για παράδειγμα, τρέχει με ρυθμούς πάνω από 15%. Οι αυξήσεις αυτές από μόνες τους δεν λένε τίποτα αν δεν συνοδευτούν από μέτρα ανακούφισης και δικαιοσύνης όπως είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών στους συνταξιούχους, η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αύξηση του αφορολογήτου κλπ.

6.Ξεχάστηκε το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» και η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Παράλληλα παρά τις διαρροές στον τύπο και όσα ο ίδιος ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα, ούτε για την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς τα επόμενα έτη(από το 2024 και μετά) στους συνταξιούχους που δεν πρόκειται να δουν αυξήσεις, ούτε για την μείωση-περιορισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Συμπερασματικά, οι δεσμεύσεις του κ.Μητσοτάκη για μισθούς και συντάξεις είναι «μια από τα ίδια». Αντί οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να δουν πραγματική ενίσχυση εισοδήματος, λαμβάνουν μερίδιο φτώχιας και εξαθλίωσης. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται συνέχεια στην αισχροκέρδεια για τις εταιρίες ενέργειας, τις τράπεζες και τις αλυσίδες τροφίμων και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, στο κόσμο της εργασίας και στους συνταξιούχους.

Φτάνει πια.

Στις 21 Μαΐου η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια αντεπιτίθενται.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Καθαρές κουβέντες» από Τσίπρα για την προοδευτική συνεργασία - Μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη
Σύνταξη με χρέη: Πότε συμφέρει η αποποίηση ασφαλιστέου χρόνου - Ο ρόλος της 20ετίας
Chevron Right