Παιχνίδια Εξουσίας

Οι φαρμακευτικές έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους από την παραγωγή του εμβολίου!

Πάνω από 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δώσει κράτη και φιλανθρωπικά ιδρύματα για την ανακάλυψη του εμβολίου! Τα συμβόλαια με την προαγορά που έχουν υπογραφεί και που παρέχουν εγγυημένα κέρδη στις εταιρίες! Και όμως, τα εμβόλια καθυστερούν και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τον κορονοϊό!

Τα 2,2 εκατομμύρια αγγίζουν πλέον οι θάνατοι από τον κορονοϊό παγκοσμίως, ενώ πάνω από 101.000.000 είναι τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί -και, όμως, τα κέρδη των φαρμακευτικών μπαίνουν πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα εμβόλια να καθυστερούν.

Σημαντική ευρωπαϊκή πηγή, με την οποία συνομίλησε η στήλη, προχώρησε στην εκτίμηση πως ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες όχι απλώς έκαναν απόσβεση για την παραγωγή του εμβολίου, αλλά έχουν βγάλει και κέρδη!

Οι φαρμακευτικές χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από τα κράτη, από χρήματα δηλαδή των πολιτών που απειλούνται με θάνατο από την πανδημία, με πολύ υψηλά ποσά, που αγγίζουν και τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ! «Με το ξέσπασμα της πανδημίας, προκειμένου οι φαρμακευτικοί όμιλοι να έχουν επιχειρηματικό κίνητρο και διασφάλιση κερδών, ώστε να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, συνολικά, οι κυβερνήσεις παρείχαν – με χρήματα των λαών – περίπου 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης επιστημονικών στοιχείων «Airfinity», ενώ «φιλανθρωπικά» ιδρύματα και «μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί» διέθεσαν περίπου 1,7 δισ. ευρώ, από δωρητές», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», σε ένα πολύ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και συνεχίζει: «Όπως αναφέρουν αναλυτές της εταιρείας στο BBC, αρχικά οι εταιρείες δεν βιάστηκαν να χρηματοδοτήσουν ερευνητικά προγράμματα εμβολίων και μόνο όταν τα κράτη και οι οργανισμοί παρενέβησαν με δεσμεύσεις χρηματοδότησης αυτές άρχισαν να εργάζονται πάνω στα εμβόλια».

Επιπλέον, τα κράτη, υπέγραψαν συμβόλαια με τις φαρμακευτικές πριν καν εφευρεθεί το εμβόλιο, όταν αυτά βρίσκονταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο και έδωσαν «μη επιστρεπτέες καταβολές» για να προηγηθούν στην αγορά του. Και τέλος, προαγόρασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Και όμως:

-Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις τιμές των εμβολίων, οι οποίες όντως καθορίζονται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, με τις εταιρίες να πουλούν συνεχώς ακριβότερα, να αθετούν τις συμφωνίες τους και να επιλέγουν κράτη ως αγοραστές!

-Αποτελεί άγραφο νόμο στο χώρο ότι η φαρμακευτική που θα πλασάρει πρώτη το προϊόν της, θα κερδίσει έως και τα δυο τρίτα της αγοράς και οι ανταγωνιστές της που θα ακολουθήσουν θα μοιραστούν το επόμενο ένα τρίτο. Συνεπώς, με την ανοχή των κυβερνήσεων, οι φαρμακευτικές ανακοίνωσαν και συμφώνησαν σε ποσότητες που δεν μπορούσαν να παράγουν! Είναι χαρακτηριστικό πως μια εξ αυτών είχε αποδώσει τη μη έγκαιρη παράδοση εμβολίων σε ευρωπαϊκά κράτη στην έλλειψη πρώτων υλών! Δηλαδή, όταν υπέγραφε τις συμβάσεις για την παράδοση, δεν γνώριζε εάν διέθετε πρώτες ύλες!

Οι κυβερνήσεις υπερασπίζονται την πατέντα!

Το γεγονός, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού υπερασπίζονται το δικαίωμα των εταιριών στην πατέντα, ξεπερνά τον κάθε νοήμονα πολίτη, σε όποιο χώρο και αν ανήκει πολιτικά.

Αντί άλλου ρεπορτάζ, η στήλη αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ των New York Times, όπως παρουσιάστηκε την Παρασκευή από το iEidiseis.gr:

«Για μυστικές συμφωνίες κυβερνήσεων με φαρμακευτικές για τα εμβόλια του κορονοϊού κάνουν λόγο οι New York Times.

«Όταν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθισαν αυτόν τον μήνα για να διαβάσουν την πρώτη δημόσια διαθέσιμη σύμβαση για την αγορά εμβολίων κορονοϊού, παρατήρησαν κάτι που λείπει. Στην πραγματικότητα, πολλά λείπουν», γράφουν οι New York Times σήμερα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις χρηματοδότησαν την έρευνα για τα εμβόλια, τα πληρώνουν και παρέδωσαν τις πατέντες στις φαρμακευτικές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν εμβόλια και ξοδεύουν δισεκατομμύρια περισσότερα για να αγοράσουν δόσεις. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μυστικές.

Κατά την εφημερίδα, τα διαθέσιμα έγγραφα δείχνουν ότι οι εταιρείες απαιτούσαν και έλαβαν ευέλικτα προγράμματα παράδοσης, προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ασυλία από την ευθύνη εάν κάτι πάει στραβά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύεται η δωρεά ή η μεταπώληση δόσεων, μια απαγόρευση που θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες εμβολιασμού σε φτωχές χώρες.

Οι κυβερνήσεις έχουν τουλάχιστον τρεις τύπους συμφωνιών εμβολίων:

Ορισμένες αγοράζουν απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες.

Άλλοι αγοράζουν μέσω περιφερειακών φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αφρικανική Ένωση.

Πολλοί θα στραφούν στο μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα Covax, μια συμμαχία 190 χωρών, η οποία αγοράζει με σκοπό να διαθέσει εμβόλια παγκοσμίως, ειδικά σε φτωχές χώρες δωρεάν ή με μειωμένο κόστος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna, αρκετά για 200 εκατομμύρια ανθρώπους, και είναι κοντά στο να αποκτήσουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις μέχρι το καλοκαίρι, με επιλογή να αγοράσουν έως και 500 εκατομμύρια περισσότερες.

Έχουν επίσης συμφωνίες προαγοράς για περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις από τέσσερις άλλες εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαπραγματεύεται εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της, έχει σύμβαση για σχεδόν 2,3 δισ. δόσεις και διαπραγματεύεται για περίπου 300 εκατομμύρια περισσότερες.

Η Covax αναφέρει ότι έχει συμφωνήσει για πάνω από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου

Οι κυβερνήσεις βοήθησαν στη δημιουργία εμβολίων

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση. Οι εταιρείες σπάνια επενδύουν στην κατασκευή έως ότου είναι σίγουροι ότι τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά και μπορούν να κερδίσουν έγκριση από την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται συνήθως τόσο πολύς χρόνος για την ανάπτυξή τους, κατά την εφημερίδα. Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, οι κυβερνήσεις – κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη – απορρόφησαν μέρος ή όλο αυτόν τον κίνδυνο, αλλά οι εταιρείες διατηρούν τις πατέντες δικές τους.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις των φορολογουμένων, συνήθως οι φαρμακευτικές εταιρείες κατέχουν πλήρως τις πατέντες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφασίσουν πώς και πού παρασκευάζονται τα εμβόλια και πόσο κοστίζουν».

Αυτά!!!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αυτό είναι το νέο ωράριο των καταστημάτων από σήμερα
Δήμος Βερύκιος: Εξοπλισμοί, λεφτά υπάρχουν
Chevron Right