Παιχνίδια Εξουσίας

ΙΟΒΕ: Τα σήματα κινδύνου για τα συστημικά προβλήματα από την οικονομία

Κομβικό ζήτημα είναι η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος, που γίνεται περισσότερο πιεστική καθώς «στη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν, από πολλές απόψεις ακραία, ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων»-Γι γράφει το Κ-Report.

Τα σήματα κινδύνου για τα συστημικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία έστειλε χτες το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με αιχμή τα δίδυμα ελλείμματα που διευρύνονται παράλληλα με το ριμπάουντ της οικονομίας, σημειώνει το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά με συνδρομητική μορφή.

Αναδημοσιεύει η στήλη το σχετικό απόσπασμα:

Πολλαπλά σήματα κινδύνου για τα συστημικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία έστειλε χτες το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με αιχμή τα δίδυμα ελλείμματα που διευρύνονται παράλληλα με το ριμπάουντ της οικονομίας: (α) Το δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτινάχθηκε, εξαιτίας του «πακτωλού» οριζόντιων κρατικών ενισχύσεων και (β) το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο επίσης ανοίγει επικίνδυνα, υποδηλώνοντας ότι μαζί με το χαμένο ΑΕΠ η χώρα ανακτά ατόφιες και όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες του. Συμπέρασμα: Χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν αλλάζει το οικονομικό μοντέλο του παρασιτισμού, της πολύ χαμηλής παραγωγικότητας.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, προβλέπει (ως βασικό σενάριο) ρυθμό ανάπτυξης 9-9,5% για το 2021 και 4,5-5% για το 2002, αλλά προειδοποιεί: Κομβικό ζήτημα είναι η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος, που γίνεται περισσότερο πιεστική καθώς «στη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν, από πολλές απόψεις ακραία, ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων».

Για ανησυχίες, αβεβαιότητες και κινδύνους, παρά την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, μίλησε χθες, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας την έκθεση:

Δημοσιονομικό έλλειμμα: Απαιτείται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή για να περιοριστεί το έλλειμμα φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ από το 6-7% που εκτινάχθηκε πέρυσι. Πολύ περισσότερο, γιατί σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και ασάφειας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2023, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη.

Επιτόκια: Η ανοδική πορεία των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας. Είναι κρίσιμο να μην αυξηθούν αυξηθούν τα σπρεντ και το κόστος δανειοδότησης συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Πληθωρισμός: Η εκτίναξη του πληθωρισμού ( 5,1% το Δεκέμβριο) θα ασκεί και τους επόμενους μήνες πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, στο κόστος των επιχειρήσεων και στην οικονομία. Ορατός είναι ο κίνδυνος οι αυξήσεις τιμών «να οδηγήσουν σε ισχυρή επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών που μπορεί να υποσκάψει την πραγματική ανάπτυξη και να μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα». Το ΙΟΒΕ βλέπει αποκλιμάκωση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πανδημία: Δεν έχει ακόμη κοπάσει και παρά τις ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί την άνοιξη, το κόστος είναι ακόμη βαρύ. Νέες κρίσεις υγειονομικές, χρηματοοικονομικές, γεωπολιτικές δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ εδώ , ολόκληρη η έκθεση εδώ και η συνέντευξη Τύπου του Ν.Βέττα εδώ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τζώνη Θεοδωρίδης: Η άγνωστη δικαστική μάχη με τη «Λάμψη» και το πραγματικό του όνομα
Βιασμός 24χρονης: Έφτασαν στην Ελλάδα οι τοξικολογικές της Γεωργίας - Εν αναμονή των αποτελεσμάτων
Chevron Right