Παιχνίδια Εξουσίας

Το μεγάλο παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020»

Η Αθήνα αναμένει πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπό αυτή την έννοια παρατηρεί τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες. Ενημέρωση των κομμάτων στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδριάζει την Τετάρτη.

‘Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την «αναστολή» της άσκησης «Καταιγίδα 2020» στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι η μη διεξαγωγή της άσκησης προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ελάχιστα πειστικό -για να το πούμε κομψά και να μην πούμε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε για μικρά παιδιά!

Η απόφαση της «αναστολής» ελήφθη στην Αθήνα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ αυτή τη στιγμή δεν είναι απολύτως καθαρό εάν υπήρχε σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων στην υπόθεση.

Είχε προηγηθεί η αναβολή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, αλλά και πριν από αυτό η πρόταση του Τούρκου υπουργού Χ. Ακάρ στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για αναβολή των δυο ασκήσεων. Μετά από την πρόταση αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις διαρροές από την Αθήνα, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ-Παναγιωτόπουλου, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να παίζει και η τηλεδιάσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φράγκου με ηγετικά στελέχη του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία συζητήθηκαν-σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξεδόθη- θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Παρότι η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει, είναι φανερό πως βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή προσπάθεια για μη περαιτέρω κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρωτοβουλία από την οποία δεν είναι καθόλου άσχετο το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την Ευρώπη, με το οποίο δηλώνει πως η χώρα του είναι «ανοιχτή σε κάθε ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία για το κοινό μας μέλλον». Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητο πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας -για να το πούμε επίσης κομψά- απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν ρωτήθηκε για τις έμμεσες απειλές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη από τουρκική ιστοσελίδα. Στην κατεύθυνση της μη περαιτέρω κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το θέμα συζητήθηκε προφανώς στη συνάντηση που είχαν πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζ. Πάιατ.

Η ανακοίνωση της πενταμερούς των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Δευτέρα και η αντίδραση Ερντογάν, έδειξαν προφανώς πως η όλη προσπάθεια είναι επίπονη και με μπρος-πίσω , κυρίως, όμως, το θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένο. Η Αθήνα, άλλωστε, συγκεντρώνει την προσοχή της στο Αιγαίο, προκειμένου να διαπιστώσει πως θα αντιδράσει η Άγκυρα στην «αναστολή» της άσκησης «Καταιγίδα ‘20». Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης ή εάν θα τη χαμηλώσει, ώστε να δοθεί σήμα ότι οι δυο χώρες βρίσκονται ενόψει μιας εξισορρόπησης των σχέσεών τους.

Για τις πραγματικές αιτίες της αναβολής της άσκησης, αλλά και για το ενδεχόμενο να γίνεται στο παρασκήνιο προσπάθεια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, αναμένεται να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον Νίκο Δένδια, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΥΠ), που θα συνέλθει την Τετάρτη. Στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ αναμένεται να συζητηθεί, άλλωστε, συνολικά η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
O Τραμπ λογομάχησε με δημοσιογράφο κινεζικής καταγωγής και έφυγε από τη συνέντευξη Τύπου
Επίδομα 800 ευρώ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Chevron Right