Παιχνίδια Εξουσίας

ΝΑΤΟ: «Το τηλέφωνο το ξέρεις και το ξέρει και ο ΟΤΕ, ή δυο τάλαρα δεν δίνεις ή δεν νοιάζεσαι για με»!

Οι «ίσες αποστάσεις» Στόλτενμπεργκ από Ελλάδα και Τουρκία, το φιάσκο με το …καλημέρα για τον μηχανισμό «αποκλιμάκωσης» και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών «με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη συμμαχική αλληλεγγύη».

Η πλήρης αποτυχία -και, μάλιστα, με το καλημέρα- του μηχανισμού απεμπλοκής που έστησε το ΝΑΤΟ με τη συνδρομή Αθήνας και Άγκυρας για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου ενός θερμού επεισοδίου ή μιας σύρραξης στο Αιγαίο, δεν δείχνει να πτοεί τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας.

Ο Γιεν Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του την Πέμπτη, προέτρεψε τις δυο χώρες να …χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό αυτό, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να λύσει τα υποκείμενα προβλήματα, αλλά «μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων και να ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές συνομιλίες»! Η δε γραμμή για αποτροπή της έντασης, το λεγόμενο από όλους και «κόκκινο τηλέφωνο», μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί. Φανταστείτε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να χρησιμοποιεί το …»κόκκινο τηλέφωνο» και να του απαντά ο τούρκος ομόλογός του «συγγνώμη λάθος, θα γυρίσουμε πίσω το Ορούτς Ρέις»! Η περίπτωση με την «κόκκινη γραμμή» σε περίοδο τέτοιων κρίσεων, όπως η σημερινή, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μάλλον θυμίζει το παλαιό άσμα που παιζόταν όταν είχαμε ακόμα τη δραχμή στα κέντρα των εθνικών οδών «Το τηλέφωνο το ξέρεις και το ξέρει και ο ΟΤΕ ή δεν τάλαρα δεν δίνεις ή δεν νοιάζεσαι για με»!

Να σοβαρευτούμε όμως: Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας εξακολουθεί να κρατά ακόμα και σήμερα την πολιτική των ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία, πολιτική που σαφώς ευνοεί το καθεστώς Ερντογάν και βάζει σε επιπλέον κινδύνους την ειρήνη στην περιοχή. «Όλοι συμφωνούμε ότι οι εντάσεις πρέπει να επιλυθούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της συμμαχικής αλληλεγγύης. Και όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της αποφυγής λέξεων και ενεργειών που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών.

Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να επιλέξει μια διαφορετική πολιτική έναντι του ΝΑΤΟ και να ζητήσει από τη Συμμαχία να λάβει ξεκάθαρη θέση για την τουρκική επιθετικότητα κατά της χώρας μας. Να προειδοποιήσει τη Συμμαχία ότι δεν γίνεται μια χώρα-μέλος να αμφισβητεί την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης. Τι να κάνουμε τώρα, η Ελλάδα από την Τουρκία απειλείται, δεν απειλείται από τη Ρωσία και το Ιράν ή τις άλλες χώρες που στοχοποιεί η Συμμαχία. Θα μας προστατεύσει από αυτή; Θα το θέσουμε στο τραπέζι; Ιδού το δίλημμα…

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αστικά λύματα: Προβλέψεις για δραματική αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Χαλάει ο καιρός τις επόμενες μέρες
Chevron Right