Μια ανεξήγητη μακαριότητα εξακολουθεί να επιδεικνύει η κυβέρνηση στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών, παρότι ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι από τους χειρότερους υπουργούς της.
Η καραντίνα και η τηλεργασία έχουν αποφορτίσει τις τελευταίες ημέρες το οξύτατο πρόβλημα, καθώς ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος, αφού η πλειοψηφία μένει σπίτι της. Ωστόσο, κάποια στιγμή η καραντίνα θα σταματήσει, το πρόβλημα θα επανέλθει και αν δεν αξιοποιηθεί το διάστημα αυτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά –και όχι επικοινωνιακά- θα επανέλθει οξύτερο.
Δανειστήκαμε ορισμένα στοιχεία από το πολύ καλό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» του περασμένου Σαββατοκύριακου, που καταδεικνύουν ανάγλυφα το πρόβλημα.
«Ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι κυκλοφορούν καθημερινά πάνω από 1.100 λεωφορεία, όμως τα στοιχεία του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνονται στη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ Αθήνας δείχνουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων κυκλοφορούν μετά βίας 911 λεωφορεία. Επίσης, σε ιδανικές συνθήκες κυκλοφορούν μόλις 125 τρόλεϊ. Συνολικά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που κυκλοφορούν καθημερινά δεν ξεπερνούν τα 1.036», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ συνεχίζει:
«Για να γίνει αντιληπτό πόσο μικρός είναι ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν μπροστά στις μεγάλες ανάγκες σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, φθάνει να σημειώσουμε το εξής: Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το 2019 λεωφορεία και τρόλεϊ μετέφεραν στο σύνολο του έτους περίπου 333 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ εκτελούσαν καθημερινά 10.750 δρομολόγια. Με άλλα λόγια, ο μέσος όρος επιβατών ανά όχημα σε κάθε δρομολόγιο είναι πάνω από 85 άτομα. Ωστόσο τον μέσο όρο ρίχνουν οι ώρες μειωμένης κίνησης τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Είναι προφανές ότι στις ώρες αιχμής οι επιβάτες φθάνουν και ξεπερνούν τους προβλεπόμενους αριθμούς επιβατών (100 επιβάτες για τα οχήματα 12 μέτρων και 170 επιβάτες για τα οχήματα 18 μέτρων). Σήμερα, κυβέρνηση και ΟΑΣΑ, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που βιώνει καθημερινά ο λαός, διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει συνωστισμός, επικαλούμενοι κάποια αόριστα στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν δημοσιοποιούν. Χαρακτηριστικά είναι και τα ίδια τα όρια πληρότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία: Το όριο πληρότητας 65% σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται 65 επιβάτες σε ένα χώρο μικρότερο των 25 τετραγωνικών μέτρων (12μετρα οχήματα) και 110 επιβάτες σε χώρο μικρότερο των 40 τετραγωνικών μέτρων (18μετρα οχήματα)».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προχώρησε στην παράδοση του 30% των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής σε ιδιώτες, ενώ ανάλογα έπραξε και στη Θεσσαλονίκη.
Στις 7 Οκτώβρη ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ Αττικής, σύμφωνα με την οποία τα ΚΤΕΛ Αττικής (μαζί με τα ΚΤΕΛ Εύβοιας, Κορινθίας και Επαρχίας Θήβας) αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση 60 γραμμών που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών γραμμών της «ΟΣΥ ΑΕ» (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΑΣΑ). Για τον λόγο αυτό τα ΚΤΕΛ θα συμμετέχουν με 200 λεωφορεία και 550 οδηγούς. Ακόμα προχωρά το σχέδιο μίσθωσης 300 οχημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλάβουν και την τεχνική υποστήριξή τους.
Η κυβέρνηση επικαλείται τη διετή διάρκεια της σύμβασης για να ισχυριστεί ότι η παράδοση των συγκοινωνίες στους ιδιώτες είναι μια «προσωρινή λύση» που την επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας και γίνεται για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.
- Η σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στο ΚΤΕΛ «να προτείνει εγγράφως τεκμηριωμένες μεταβολές/τροποποιήσεις στο συγκοινωνιακό έργο (όπως κατάργηση διαδρομών, συγχώνευση, καθορισμό νέων γραμμών, συχνότητα δρομολογίων, μεταβολή αφετηριών, τερμάτων και σταθμών μετεπιβίβασης)»… Η δυνατότητα αυτή, που δεν δίνεται σε όσους έρχονται προσωρινά, δείχνει ότι τα ΚΤΕΛ και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ήρθαν για να μείνουν.
- Γιατί, σύμφωνα και με τον ΟΑΣΑ, η εξοικονόμηση οχημάτων της ΟΣΥ λόγω της ανάληψης γραμμών από τα ΚΤΕΛ είναι ελάχιστη. Τα λεωφορεία της ΟΣΥ που κανονικά είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορούν είναι 1.017. Όμως, λόγω έλλειψης οδηγών, δρομολόγια κάνουν μόλις 911. Με την εμπλοκή των ΚΤΕΛ θα εξοικονομηθούν 160 λεωφορεία της ΟΣΥ. Από αυτά, τα 106 θα καλύψουν τα σημερινά κενά και μόνο 54 οχήματα θα αποτελούν προσθήκη. Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση θα κυκλοφορούν συνολικά 1.071 λεωφορεία, πολύ πίσω από τις τεράστιες ανάγκες και έτσι κι αλλιώς λιγότερα από όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Μεταφορών ότι τάχα ήδη κυκλοφορούν.
- Γιατί η μείωση των χρονοαποστάσεων (από δρομολόγιο σε δρομολόγιο), λόγω της προσθήκης των οχημάτων που θα εξοικονομηθούν, είναι αμελητέα. Σε πίνακα του ΟΑΣΑ για τις χρονοαποστάσεις 104 λεωφορειακών γραμμών, φαίνεται ότι στο 41% των γραμμών η χρονοαπόσταση είναι 10 – 20 λεπτά και στο 32% των γραμμών είναι 20 – 30 λεπτά! Με την προσθήκη των οχημάτων που θα εξοικονομηθούν, στο 55% των γραμμών η χρονοαπόσταση θα είναι 10 – 20 λεπτά και στο 27% των γραμμών θα είναι 20 – 30 λεπτά. Μόνο στο 12% των γραμμών η χρονοαπόσταση θα είναι έως 10 λεπτά, ενώ στο 6% η χρονοαπόσταση θα είναι μεγαλύτερη των 30 λεπτών! Συνοπτικά, πάνω από το 80% των δρομολογίων θα έχει αναμονή από 10 έως και 30 λεπτά, όταν και λιγότερο από 10 λεπτά φθάνουν για να προκαλέσουν συνωστισμό.
Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει τις προσλήψεις 367 οδηγών στα λεωφορεία και 56 τεχνικών. Πέρα από το ότι η ολοκλήρωσή τους είναι χρονοβόρα, ο αριθμός τους είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός Μεταφορών είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Και λεωφορεία να είχαμε παραπάνω, σήμερα έχουμε μόνο 3.000 οδηγούς ενώ χρειαζόμαστε 6.000»! Τα ανάλογα ισχύουν και για τις προσλήψεις 186 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), όταν οι κενές θέσεις είναι περίπου 700.
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα μέτρα που απαιτούνται πρέπει να ληφθούν άμεσα!