Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι απλώς δεν διαφαίνεται ελπίδα ειρήνευσης, αλλά όλες οι εμπόλεμες πλευρές ετοιμάζονται για μια σύγκρουση διαρκείας «με όλα τα μέσα».
Η Δύση (που πολεμά τη Μόσχα μέσω …αντιπροσώπου) κλιμακώνει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της σε όλο το μήκος του μετώπου.
Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν για μια ακόμα φορά ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης για το τι συμβαίνει στον πόλεμο. Αλλά και την κινητικότητα που αυτός δημιουργεί στους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή:
Πορεία κλιμάκωσης «χωρίς επιστροφή» ακολουθεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη σε βάθος χρόνου, με όλα τα στρατόπεδα να προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμη γεωπολιτική αντιπαράθεση με όλα τα μέσα.
Ενδεικτικά, η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της κατά 10 δισ. ευρώ το 2024, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg».
Ο υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους πιέζει για επιπλέον δαπάνες το 2024 οι οποίες θα έφταναν στα 60 δισ. ευρώ, δήλωσαν πηγές.
Τα επιπλέον κονδύλια προστίθενται στο ειδικό στρατιωτικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του γερμανικού στρατού τα επόμενα χρόνια.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί και πάλι η Γερμανία να αποτύχει να πιάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά μπορεί να τον πιάσει «κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια».
Φέτος ο Γερμανός υπουργός σχεδιάζει να δαπανήσει 50 δισ. ευρώ από τον τακτικό «αμυντικό» προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει 8,5 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισ. ευρώ από ένα ξεχωριστό κονδύλι για την προμήθεια πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία, ανεβάζοντας τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες σε περίπου 60 δισ. ευρώ.
Δανία και Σουηδία προσχωρούν στην «Ευρωπαϊκή Ασπίδα»
Η Δανία και η Σουηδία προσχώρησαν στην πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Ασπίδα του Ουρανού» (ESSI) υπό τον συντονισμό της Γερμανίας. Στοχεύει στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, διευκολύνοντας την πολυεθνική απόκτηση και ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος δυνατοτήτων αεράμυνας.
Με τη συμμετοχή Δανίας και Σουηδίας ο αριθμός των χωρών της συμμαχίας ανεβαίνει σε 17, αντικατοπτρίζοντας τις φιλοδοξίες του Βερολίνου να ηγηθεί «στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα».
«Η ηγεσία της Γερμανίας, μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Sky Shield”, αξιοποιεί τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άμυνας ενάντια στις αεροπορικές και πυραυλικές απειλές», δήλωσε ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ.
Δέκα από τους υπουργούς Αμυνας της ESSI υπέγραψαν χθες τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας και τις σχετικές δεσμεύσεις χρηματοδότησης. Από το όλο σχέδιο εξακολουθούν να «λείπουν» χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία, καθώς προωθούν δικούς τους σχεδιασμούς στο πεδίο της αεράμυνας.
Προωθώντας ξεχωριστές συμμαχίες για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, η Βρετανία συμφώνησε με την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Λιθουανία να παράσχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών για άρματα μάχης και πυρομαχικά πυροβολικού, μέσω διεθνούς ταμείου, ύψους 241 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.
Μπορέλ: Να παραδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άρματα μάχης
Στο μεταξύ και καθώς η ΕΕ βαθαίνει πολύμορφα την εμπλοκή της στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωένωσης Ζ. Μπορέλ κάλεσε τα κράτη – μέλη και άλλους «συμμάχους» του Κιέβου να ακολουθήσουν τη Γερμανία και να «παραδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τανκς και το συντομότερο δυνατόν».
Ο Μπορέλ άσκησε έντονη κριτική στη Δανία και στην Ολλανδία, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν τελικά να μην αποστείλουν άρματα τύπου «Leopard 2» στην Ουκρανία παρότι αρχικά εμφανίζονταν θετικές.
Θα ήταν «απογοητευτικό» εάν, αφού «κουνούσαν το δάχτυλο στη Γερμανία επειδή δεν έκανε τίποτα, αυτές οι χώρες τώρα δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά της», ανέφερε ο Μπορέλ.
Η Ουκρανία χρειάζεται «όλα τα τανκς» που μπορούν ενδεχομένως να απελευθερώσουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ. «Πρέπει να απαιτήσουμε απάντηση. Ξέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες τανκς στους στρατούς της ΕΕ, μερικά από αυτά πρέπει να ανακαινιστούν, αλλά πρέπει να το κάνετε, και να το κάνετε γρήγορα, γιατί την άνοιξη θα είναι πολύ αργά», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες βδομάδες «ζεστάθηκε» η συζήτηση για την αποστολή αρμάτων «Leopard» στο Κίεβο και από την Ελλάδα, με γερμανικά δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη».
Το δημοσίευμα της «Die Welt» διαψεύστηκε από την Ολλανδία, η οποία μέσω του υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι δεν έχει στην κατοχή της άρματα «Leopard 2», αλλά τα «νοικιάζει», στο πλαίσιο ενός «διεθνικού τάγματος» με τη Γερμανία. Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο, η απόφαση για μη αποστολή τους στο Κίεβο ανήκει στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, πάντως, δήλωσε ότι για την ώρα μόνο η Γερμανία και η Πορτογαλία δεσμεύονται να στείλουν στην Ουκρανία την έκδοση A6 του «Leopard 2» (14 και 3 άρματα αντίστοιχα), οπότε δεν μπορεί να τηρηθεί η δέσμευση για αποστολή δύο πλήρων ταγμάτων τέτοιων αρμάτων μάχης. Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει περίπου 30 οχήματα παλαιότερης έκδοσης του «Leopard 2», Α4, αλλά πολλά απ’ αυτά είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευές πριν αναπτυχθούν, δήλωσε ο Μπ. Πιστόριους. Τα άρματα αυτά θα φτάσουν στην Ουκρανία μόλις στα τέλη Απριλίου, πρόσθεσε.
Λονδίνο: Μαχητικά αεροσκάφη για «μακροπρόθεσμη άμυνα» της Ουκρανίας
Η στιγμή της παράδοσης βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία ενδέχεται να απέχει χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του Λονδίνου να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στοχεύει περισσότερο στη «μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα» της Ουκρανίας παρά στην τρέχουσα ρωσική εισβολή.
«Οσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, δεν νομίζω ότι θα παραδώσουμε οπωσδήποτε τέτοια μέσα στους επόμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια», δήλωσε στο δίκτυο BBC.
Επανέλαβε πως η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, την οποία ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, θα πάρει πολύ χρόνο και θα χρειαστούν εκατοντάδες μηχανικοί και πιλότοι. «Και δεν πρόκειται να αναπτύξουμε 200 μέλη του προσωπικού της RAF (βρετανική Πολεμική Αεροπορία) στην Ουκρανία σε καιρό πολέμου», ξεκαθάρισε, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετά το τέλος του πολέμου.
«Πρέπει όχι μόνο να σχεδιάσουμε τον αγώνα αυτήν τη στιγμή, που θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποτρέψει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, αλλά και να βοηθήσουμε την Ουκρανία για μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα, διασφαλίζοντας ότι μετά από αυτήν τη σύγκρουση θα είναι σε θέση να αμυνθεί μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, 6 ρωσικά αερόστατα εντοπίστηκαν πάνω από το Κίεβο και τα περισσότερα καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε χθες η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας, επισημαίνοντας ότι πιθανός σκοπός τους ήταν η ανίχνευση και εξάντληση της αντιαεροπορικής άμυνας της πόλης.
Πορεία «χωρίς επιστροφή»
Η πολιτική που ακολουθείται από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για μετατροπή της Ουκρανίας σε αντιρωσικό προπύργιο «δεν έχει επιστροφή», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ μιλώντας στην Κρατική Δούμα.
Τόνισε ότι αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας πολιτικής της Δύσης είναι εδώ και πολλά χρόνια «ο περιορισμός της Ρωσίας», μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, καθώς και «της μετατροπής της αδελφικής Ουκρανίας σε αντιρωσική, σε ρωσοφοβικό στρατιωτικό προπύργιο».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην «επικαιροποιημένη αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», η οποία θα εστιάζει στην κατάργηση της διεθνούς κυριαρχίας της Δύσης.
Σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη βδομάδα μια «νέα εξωτερική πολιτική».
«Η επικαιροποιημένη αντίληψη της εξωτερικής μας πολιτικής θα απαιτήσει να τερματιστεί το μονοπώλιο της Δύσης» για μια «καθολική ισορροπία συμφερόντων».
Μαζικές ρωσικές επιθέσεις από το Χάρκοβο έως το Μικολάιφ
Σφοδρές επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου από το Χάρκοβο μέχρι το Μικολάιφ εξαπέλυσαν χθες οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας την ένταση των μαχών των τελευταίων ημερών, με ρουκέτες, πυραύλους και απόπειρες προέλασης σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή.
Η Ρωσία σχεδιάζει να πάρει πίσω όλους τους οικισμούς στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο, από τους οποίους υποχώρησε πριν μήνες, δήλωσαν φιλορώσοι αξιωματούχοι της περιοχής. Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε οικισμούς κατά μήκος των συνόρων του Λουγκάνσκ με το Χάρκοβο, όπου οι γραμμές του μετώπου έχουν παραμείνει σταθερές σε μεγάλο βαθμό από το φθινόπωρο, ιδιαίτερα γύρω από την πόλη Κουπιάνσκ, που είχαν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί.
Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της διέρρηξαν δύο οχυρωμένες γραμμές ουκρανικής άμυνας στο ανατολικό μέτωπο, στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι «απέκρουσαν επιθέσεις στις περιοχές περισσότερων από 20 οικισμών», από τα βόρεια της περιοχής Χάρκοβο μέσω των συνόρων του Λουγκάνσκ και νοτιότερα κατά μήκος της πολύ δραστήριας γραμμής του Ντονέτσκ, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.
Παράλληλα σφυροκοπήθηκε και ο νότος. Τα ρωσικά στρατεύματα αναφέρεται ότι πραγματοποίησαν σχεδόν 70 επιθέσεις με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και πυραύλων (MLRS) στις περιοχές Χερσώνα και Μικολάιβ.
Περίπου 20 κοινότητες στην περιοχή Χάρκοβο βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της φιλορωσικής στρατιωτικής – πολιτικής διοίκησης, ενώ υπάρχουν και κάποιες κοινότητες στην «γκρίζα ζώνη».
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε ότι η Ρωσία «συνεχίζει να ρίχνει μεγάλο αριθμό επιπλέον στρατιωτών στη μάχη» και «αυτή είναι η δύναμή της», όμως είναι «ελλιπώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι». Αντίθετα, ανέφερε, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένοι να παράσχουν στην Ουκρανία προηγμένο εξοπλισμό και να εκπαιδεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε αυτά τα συστήματα, για να τους δώσουν το πάνω χέρι.
«Εξαιρετικά δύσκολη» περιέγραψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι την κατάσταση στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες βδομάδες, ιδιαίτερα κοντά στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν την Μπαχμούτ, γι’ αυτό και προέτρεψαν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στην ανοιξιάτικη αντεπίθεση.
Ελβετία: Αντισυνταγματική η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Η κατάσχεση «παγωμένων» ιδιωτικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα υπονομεύσει το ελβετικό Σύνταγμα και την κυρίαρχη έννομη τάξη, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση, επικαλούμενη τα ευρήματα ομάδας εργασίας που συστάθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης.
Η Ελβετία «πάγωσε» οικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,5 δισ. ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων, και εξετάζει τι θα μπορούσε να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία, ύστερα από διεθνείς συζητήσεις και κοινοβουλευτικά ερωτήματα για το αν τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε για να εξετάσει το θέμα δήλωσε ότι με βάση την ελβετική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, νομίμως αποκτηθέντων, χωρίς αποζημίωση.
Οι ελβετικές τράπεζες είναι επίσης κατά των κατασχέσεων. «Δεν υπάρχει σήμερα νομική βάση για κατάσχεση», ανέφερε τον περασμένο μήνα η Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών.