Στη μετάλλαξη «Ο» αναφέρεται σήμερα το k-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί πλέον συνδρομητικά:
Ως μια νέα απειλή με αδιευκρίνιστες διαστάσεις αντιμετωπίζεται η παραλλαγή Όμικρον από την διεθνή κοινότητα καθώς απαιτούνται δύο-τρεις εβδομάδες για να μπορέσουν οι επιστήμονες να απαντήσουν στο πρωταρχικό ερώτημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια και αν είναι πιο μεταδοτική ή/και πιο επικίνδυνη. Δεν είναι σαφές αν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από τις άλλες ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), «τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την «Ο» αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι ίσως υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από αυτήν – η ανακοίνωση του ΠΟΥ εδώ.
Η «Ο» στον κόσμο: Θετικοί στην Όμικρον βρέθηκαν 13 από τους 61 φορείς covid-19 που έφτασαν την Παρασκευή με πτήσεις από τη Νότια Αφρική στην Ολλανδία. Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστραλία, δύο στη Δανία, κρούσματα έχουν διαγνωστεί σε Χονγκ Κονγκ, Βέλγιο, Ισραήλ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Μποτσουάνα. Ύποπτα κρούσματα σε Τσεχία και Αυστρία, «μάλλον κυκλοφορεί και στη χώρα μας» είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, εδώ. Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας των G7 σήμερα στην Βρετανία, έκτακτη σύσκεψη και στον Λευκό Οίκο, τους Ευρωπαίους καλεί η πρόεδρος της Κομισιόν να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την νέα παραλλαγή.
Τα νέα από Ν. Αφρική: Κανένας ασθενής από τους περίπου 30 που παρακολούθησε η Ανζελίκ Κόετζι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής, δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα ούτε χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο, «μένει να διαπιστώσουμε τι επίδραση έχει στις ευάλωτες ομάδες» επισημαίνει. Η μετάλλαξη προκαλεί ακραία κόπωση, μυϊκούς πόνους, υψηλό πυρετό αλλά όχι απώλεια όσφρησης και γεύσης, τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, όχι σε ηλικιωμένους, «δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος», αλλά «προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι, είχαν ήπια συμπτώματα» δήλωσε, εδώ.
Διαβάστε:
-Τα έκτακτα μέτρα για την μετάλλαξη «Ο» στον κόσμο, εδώ.
-Τα μέτρα που ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης για την πανδημία, εδώ.
Οι διεθνείς αγορές: Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται υψηλότερα, με το αμερικάνικο 10ετές να ανεβαίνει πάνω από το 1,50% και το πετρέλαιο WTI πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς οι traders θεώρησαν πως η πτώση της Παρασκευής ήταν υπερβολική. Στην Ασία οι αγορές έχουν απώλειες αλλά οι κινήσεις τους είναι συγκρατημένες, εδώ και εδώ. Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 0,49% στις 7.562,20 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei, χάνει 1,23% στις 28.399,85 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 1,01% στις 23.835,83 μονάδες και στην Κίνα ο Shanghai χάνει 0,19% στις 3.557,18 μονάδες, εδώ. Η αβεβαιότητα αναμένεται να διαρκέσει έως ότου απαντηθούν τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν φυγή κεφαλαίων από μετοχές και εμπορεύματα προς πιο ασφαλείς επενδύσεις (κρατικά ομόλογα και χρυσό), ωστόσο δεν λείπουν κι εκείνοι που διαβλέπουν ευκαιρίες αγορών εδώ και προβλέπουν άνοδο των μετοχών αν η νέα παραλλαγή αποδειχτεί ήπια εδώ. Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs εδώ.
Στο καθ’ ημάς μέτωπο της πανδημίας: Εφιαλτική εικόνα συνθέτουν οι ημερήσιοι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ασθενών. Χθες άλλοι 96 συμπολίτες μας πέθαναν, 647 δίνουν την μάχη τους στις εντατικές, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία έσπασαν το φράγμα των 500 ασθενών. Εφόσον δεν ληφθούν νέα μέτρα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα προστεθούν 1.500-1.800 θάνατοι μέχρι τέλος του έτους και εισηγούνται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η τηλεργασία, το rapid test για τους ανεμβολίαστους στα ΜΜΜ. «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει μεταξύ του εμβολιασμού ή της επιβολής μέτρων. Οφείλει να τα συνδυάσει όλα», διαμηνύει η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Αντρέα Αμόν.