Παιχνίδια Εξουσίας

Γιατί «πάγωσε» η δίωξη για τη Halkbank – Τα «παζάρια» Ουάσινγκτον και Άγκυρας συνεχίζονται

Στο επίκεντρο η στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό – Η τράπεζα είχε συνδεθεί με τον γαμπρό του Ερντογάν

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η είδηση έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον.

Παρά την αντίθετη άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, το  αμερικανικό Εφετείο ανέστειλε τη δίωξη κατά της  τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, δίωξη την  οποία είχε ασκήσει το ίδιο το αμερικανικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ασκήσει δίωξη κατά της Halkbank με κατηγορίες για παράκαμψη εκ μέρους της των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η τράπεζα είχε κατηγορηθεί ότι μετατρέπει τα έσοδα που έχει από το πετρέλαιο σε χρυσό και εν συνεχεία σε μετρητά προς όφελος ιρανικών συμφερόντων επιχειρήσεων, καθώς και ότι πλαστογραφεί παραστατικά για μεταφορά τροφίμων, ώστε να αιτιολογήσει το ξέπλυμα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι λόγω έδρας σε χώρα εκτός ΗΠΑ η συγκεκριμένη τράπεζα δεν καλύπτεται από ασυλία, καθιστά την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή. Πολύ περισσότερο που οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια να «ξεπλένονται» μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κρατική τράπεζα της Τουρκίας είχε συνδεθεί στο παρελθόν με «δραστηριότητες» του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ τυχόν καταδίκη της έφερνε κυρώσεις ύψους μέχρι και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τραγικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία που συνεχίζει να κλυδωνίζεται. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως το θέμα της Halkbank ήταν από τα ελάχιστα που δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις του Ερντογάν με τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης από την  αμερικανική δικαιοσύνη έχει να κάνει πάντως  με τα γενικότερα «παζάρια» που συνεχίζουν  να γίνονται μεταξύ του Ερντογάν και της διοίκησης Μπάιντεν για το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αυτή τη φορά πρωτίστως για το μείζον θέμα της Ουκρανίας. Διαψεύδοντας όλους εκείνους τους αναλυτές, αλλά και τους κυβερνητικούς παράγοντες, που διέβλεπαν απομόνωση έως και …κατάρρευση Ερντογάν και Τουρκίας μετά την έλευση Μπάιντεν στην εξουσία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανεμβολίαστοι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στους άνω των 60
Rafale: Αύριο στην Ελλάδα τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας
Chevron Right