Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στρατιωτικής επίθεσης στους Κούρδους της Συρίας θα αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει τις εκλογές στη χώρα του, αλλά και θα εξηγεί καλύτερα τη στάση του έναντι της Αθήνας.
Τις σοβαρές διεργασίες που συντελούνται στη γειτονική χώρα περιγράφουν τα «Γράμματα από την Τουρκία», που κυκλοφορούν κάθε Τετάρτη με το –συνδρομητικό- K-Report, που συντάσσουν από τη γειτονική μας χώρας ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη.
Γράφουν χαρακτηριστικά:
Με φόντο την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την σταθερή μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, τα κομμάτια του “παζλ” που συνθέτουν τη σημερινή συγκυρία και (όπως εκτιμούν συνομιλητές του KReport στην Τουρκία) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι:
- Μια νέα μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.
- Η μετωπική αντιπαράθεση με ΝΑΤΟ και Σουηδία, πάλι με βασικό συστατικό το κουρδικό.
- Η μετωπική επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, στο υπόστρωμα του έντονου αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.
- Οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση, με απειλές πολιτικού αποκλεισμού του Εκρέμ Ιμάμογλου και κλείσιμο του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Επίθεση στη βόρεια Συρία: Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην βόρεια Συρία θα συζητήσει αύριο (σσ σήμερα) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Πολλοί συνομιλητές του KReport εκτιμούν ότι αν αποφασιστεί επέμβαση, αυτό θα είναι σημαντικό δείγμα ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν είναι απομακρυσμένο.
Μια νέα επέμβαση στη Συρία ήταν κάτι που εδώ και καιρό ήθελαν στρατιωτικοί κύκλοι της Τουρκίας, είπε στο KReport η έγκριτη διπλωματική συντάκτρια Barçın Yinanç. Επίσης η Sinem Adar, ερευνήτρια στο German Institute for Foreign and Security Affairs, σημειώνει ότι στο θέμα του ΝΑΤΟ και της Συρίας, εμπλέκονται ζωτικής σημασίας ζητήματα για την εθνική ασφάλεια της χώρας τα οποία είναι διαχρονικά και ξεπερνούν την προσωπική πολιτική του Τούρκου Προέδρου. Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν οι νέες ισορροπίες στην περιοχή ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιράν.
Η Barçın Yinanç εκτιμά ότι στη συγκυρία που διαμορφώνεται μετά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην Άγκυρα υπάρχει η άποψη ότι η Δύση δεν θα αντιδράσει σε μια νέα επιχείρηση ενώ η Τουρκία θα μπορέσει να τεστάρει την στήριξη των συμμάχων της σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.
"Μια τέτοια επιχείρηση θα αποσπάσει για λίγο την προσοχή της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση και θα την επικεντρώσει σε αυτήν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ένας ακόμη παράγοντας άγχους προστέθηκε στο ζεστό καλοκαίρι του 2022", γράφει στον ιστότοπό του ο δημοσιογράφος Murat Yetkin.
Επίθεση σε Κυρ. Μητσοτάκη: Οι σκληρές προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποτελούν ένα δεύτερο κομμάτι του παζλ και, όπως είπε στο ΚReport ο δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sözcü, YiğitKaytmaz, o Toύρκος πρόεδρος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις λόγω εκλογών αλλά και γιατί είναι βαθιά ενοχλημένος διότι ο ίδιος δεν έχει στενές σχέσεις με τον Μπάιντεν ενώ ο Μητσοτάκης έχει.
H Barçın Yinanç, μιλώντας στο KReport, θεωρεί ότι στην Άγκυρα κυριαρχεί η άποψη ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με χώρες όπως το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις προθέσεις της Άγκυρας για ομαλοποίηση. Και εκτιμά ότι οι επικρίσεις του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάζει, θα είχαν εξοργίσει οποιονδήποτε ηγέτη στην Άγκυρα αλλά οι υπερβολές στην αντίδραση του Ερντογάν ίσως υποδηλώνει πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα στην προοπτική των εκλογών.
Στην Τουρκία, πάντως, η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που απασχόλησε τα ΜΜΕ και έγινε πρωτοσέλιδο σε δυο εφημερίδες, έρχεται σε δεύτερη ίσως και τρίτη θέση, πίσω από την υπόθεση μιας νέας επιχείρησης στη Συρία και την αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ για την Σουηδία και την Φινλανδία.
Το αφήγημα των κακών ξένων: Όπως εκτιμούν πηγές του ΚReport στην Τουρκία, η ένταση με το ΝΑΤΟ έχει αναμφισβήτητα εσωτερικές διαστάσεις διότι τροφοδοτεί πάλι το αφήγημα των ξένων δυνάμεων που δρουν εναντίον της Τουρκίας αλλά και την εικόνα του Τούρκου Προέδρου ως εθνικού ηγέτη που «υψώνει για άλλη μια φορά το ανάστημα του απέναντι στους ξένους».
Φρέσκια δημοσκόπηση της Metropoll δείχνει ότι το 23,8% των Τούρκων πολιτών θεωρεί υπεύθυνες για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας τις "ξένες δυνάμεις". Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 49,3% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και στο 47,4% για το ΜΗΡ ενώ είναι μόλις 4,4% για το CHP και 7,3% για το ΙΥΙ. Είναι προφανές ότι το αφήγημα για ξένες δυνάμεις που απειλούν την Τουρκία, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα συσπείρωσης περί την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη διάσταση πήραν στην Τουρκία και οι δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, “δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ”, δίνοντας έτσι το στίγμα των εθνικιστών συμμάχων του Ταγίπ Ερντογάν.
Και στο βάθος οι εκλογές; Πάντως, ίσως οι πιθανές πρόωρες εκλογές και οι εσωτερικές ανάγκες της κυβέρνησης να είναι σημαντικοί παράγοντες του πολύπλοκου αυτού παζλ αλλά όχι οι μόνοι.
«Οι εκλογές μπορεί να είναι ένας λόγος, αλλά όχι ο μόνος, πάντως εξηγεί σίγουρα το ύφος των δημόσιων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν τόσο όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην Συρία, όσο και όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε στο KReport η Sinem Adar σημειώνοντας ότι οι διαχρονικές ανησυχίες της Άγκυρας είναι επίσης σημαντικός λόγος μέσα στην σημερινή συγκυρία.
Στις ενδεχόμενες προεκλογικές σκοπιμότητες του Τούρκου Προέδρου εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται στην αντιπολίτευση, με ποινές να εκκρεμούν εις βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Τζανάν Καφτανζτίογλου αλλά και με την απειλή απαγόρευσης του φιλοκουρδικού HDP.