Από το πρωί της Κυριακής σας είχαν ενημερώσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» ότι ο πρωθυπουργός θα προκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση με αφορμή τη λίστα για τις υποκλοπές και προκειμένου να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που παρατηρούνται στο κυβερνών κόμμα.
«Σε πρόταση μομφής ελπίζει ο Μητσοτάκης μετά τη βόμβα του «Predator» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ, με υπότιτλο «Το ενδεχόμενο συζητήθηκε εκτενώς και στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου για τη διαχείριση των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις με το «Predator» – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι».
Στη συνέντευξή του στον «Αντένα» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έριξε το γάντι» στον Αλ. Τσίπρα, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για να διαπιστώσει πόσο …ενωμένη είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πίσω από επικεφαλής της!
Προφανώς, έψαχνε για κορόιδα- να αναγκάσουν τους βουλευτές του να συσπειρωθούν γύρω από τις πράξεις του αρχηγού τους και την παρακολούθηση ακόμα και υπουργών από το παράνομο λογισμικό! «Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου του αλλά και αξιοθρήνητο το γεγονός, ότι σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί. Αν ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας ξανά τη στήλη. Μένει να φανεί αν η στήλη θα επιβεβαιωθεί και για την τρίτη πληροφορία της στο ίδιο ρεπορτάζ ότι ο πρωθυπουργός, αν ξεκινήσουν δημοσίως οι αντιδράσεις βουλευτών του, θα ζητήσει ο ίδιος ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή!
Τι έγραψε η στήλη
Έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» το πρωί της Κυριακής:
Εάν ένα πράγμα μπορεί να αποτελέσει άμεση βαλβίδα αποσυμπίεσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του μισού υπουργικού του συμβουλίου συν γυναιξί και τέκνοις, αυτό θα ήταν η υποβολή πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ενεργοποίηση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού όπλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτό γινόταν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές, θα μπορούσε να συσπειρώσει τους «γαλάζιους» βουλευτές και υπουργούς, που παρά τις δεδομένες διαφωνίες, πολύ δύσκολα θα έκαναν το βήμα να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, μετατρέποντας εαυτούς σε χρήσιμα όργανα της αντιπολίτευσης.
Το ενδεχόμενο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, συζητήθηκε εκτενώς και στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις με το «Predator». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε και εξετάστηκε το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να προβεί σε μια επιθετική κίνηση, ζητώντας την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, φέρνοντας τους βουλευτές και υπουργούς του προ των ευθυνών τους.
Υπήρξε, ωστόσο, η εκτίμηση πως κάτι τέτοιο αφενός είναι παρακινδυνευμένο επί του παρόντος, αφετέρου ίσως να είναι και αχρείαστο, δεδομένου ότι πολλοί εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ενεργοποιήσει το «όπλο» της πρότασης δυσπιστίας.
Σε κάθε περίπτωση, η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Κουμουνδούρου αν και εξετάζει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα, έχει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό που δεν συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος την υποβολή πρότασης μομφής στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις.
Και τούτο διότι:
- Είναι πεπεισμένοι πως οι νέες αποκαλύψεις θα ανοίξουν έναν νέο γύρο σκληρής εσωστρέφειας στη Ν.Δ. και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τον οποίον σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να «εμποδίσουν» από το να εξελιχθεί.
- Είναι εξίσου πεπεισμένοι πως οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, είτε με το «Predator» είτε μέσω των επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ, δεν τελειώνουν στις σημερινές του «Documento». Όλες οι πληροφορίες που φθάνουν στους επιτελείς της Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνουν πως πλέον υπό το βάρος των αποκαλύψεων και τον φόβο των πάσης φύσεως ευθυνών, είναι πολλά τα στόματα που έχουν ανοίξει…
- Θέλουν να εντείνουν τη φθορά τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο, όμως, και στα «θύματα» των παρακολουθήσεων, δηλαδή τους «γαλάζιους» υπουργούς, καθώς εάν δεν βγουν να μιλήσουν, απλά θα επιβεβαιώσουν αυτό που ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: Ότι δεν έχουν καν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Και παρακολουθούνταν και δεν τολμάνε να πουν κουβέντα.
- Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως πρόταση μομφής τώρα όχι μόνο θα μάζευε «στο μαντρί» έστω και με δυσθυμία τους «γαλάζιους» βουλευτές, αλλά δεν θα είχε και επιτυχή κατάληξη, αφού δεν θα έριχνε την κυβέρνηση, που είναι ο μέγιστος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τόσο κοντά στις εκλογές και με την ακρίβεια να ρημάζει τους πολίτες, πρόταση μομφής κάνεις για να την κερδίσεις, όχι για εντυπωσιασμό» ανέφερε έμπειρος κοινοβουλευτικός σε συνομιλία με τη στήλη.
- Για αυτόν τον λόγο και παρά το γεγονός ότι το θέμα των παρακολουθήσεων αποτελεί casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνεχίσει να δίνει έμφαση και να έχει ως προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας, που είναι και αυτά που «καίνε» τους πολίτες και στα οποία μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της MRB, η πλειοψηφία εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Τσίπρα από τον κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.