Η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Εφη Αχτσιόγλου και η Ζέφη Δημαδάμα, με αφορμή το μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού για την έμφυλη βία «Η καλύτερή μου φίλη» (εκδ. Τόπος) έκαναν μια συζήτηση, συναισθηματικά φορτισμένη, που κατέληξε σε αρκετά κοινά σημεία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Και οι τρεις συμφώνησαν ότι ο βιασμός, το ξύλο ή η γυναικοκτονία είναι η κορύφωση μιας πατριαρχικής νοοτροπίας που νωρίτερα εκφράζεται με σεξιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Μίλησαν βιωματικά για το mansplaining στην πολιτική και για τη διπλή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει μια γυναίκα για να ανελιχθεί, πρώτα για να αποδείξει ότι αξίζει για να φτάσει εκεί που φτάνει ένας άντρας και μετά για να αποδώσει στο έργο της.
Η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε ως παράδειγμα τη φήμη που την καταδίωκε ότι είχε σχέση με τον Γ. Κατρούγκαλο και ότι γι αυτό έγινε υπουργός, η Ο. Κεφαλογιάννη εξομολογήθηκε πόσο άσχημα ένιωθε διαπιστώνοντας ότι η κάμερα «στοχεύει» το μπούστο της και η Ζ. Δημαδάμα θυμήθηκε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε στην Φώφη Γεννηματά όταν ήθελε να προωθήσει γυναίκες «τι τις θέλεις, αφού έχουμε εσένα, φτάνει».
H Oλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στις κοινωνικές πολιτικές και η Ζέφη Δημαδάμα υπερθεμάτισε αναφερόμενη σε γυναίκες πρωθυπουργούς στην Ευρώπη που είχαν καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άντρες ηγέτες.
Και οι τρεις συμφώνησαν ότι η ισότητα των φύλων δεν έχει κατακτηθεί ούτε στην πολιτική, θεωρούν αναγκαία την ποσόστωση, με την παρατήρηση όμως ότι δεν αρκεί, γιατί ακόμη υπάρχουν άβατα, όπως το υπουργείο Άμυνας για παράδειγμα, και προκαταλήψεις για το εύρος των ικανοτήτων που μπορεί να έχει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας. Η Ε. Αχτσιόγλου θυμήθηκε στέλεχος της παρούσας κυβέρνησης να της λέει στη Βουλή «έλα μετά στο γραφείο μου να σου εξηγήσω», ενώ η Ο. Κεφαλογιάννη δεν αντέδρασε όταν η Αγγ. Σπανού σχολίασε ότι ο αριθμός των γυναικών στην κυβέρνηση είναι ντροπή.