Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο Δείπνο των Βαλκάνιων ηγετών στην Αθήνα προκαλεί η πρόκληση και η συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.
Πού αποσκοπεί η πρόσκληση αυτή, που απευθύνθηκε από κοινού τόσο από τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και από προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Πρώτα πρώτα ενισχύει ακόμα περισσότερο το φιλοδυτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αποτελεί μια ακόμα «κίνησης καλής θέλησης» -κατ΄ άλλους «εξυπηρέτηση» προς την Ουάσιγκτον.
Δεύτερον, η Ουκρανία οδεύει προς ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, ενώ οι χώρες των Βαλκανίων αναμένουν εδώ και είκοσι χρόνια - από το 2003 που έγινε η κοινή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Βαλκανικών χωρών με πρωτοβουλία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί μόνο η Κροατία! Οι Βρυξέλλες εκτιμούν και σωστά πως η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας ενώ παραμελούνται οι Βαλκανικές χώρες θα προκαλούσε πιθανόν δυσαρέσκεια και ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε κάποιες από τις χώρες αυτές, με πιθανούς κινδύνους να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στην αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής! Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να περιμένουμε, έστω και στα λόγια, κινήσεις προς την πλευρά των Βαλκανίων, με την υπόσχεση πως το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια για Αλβανία και Βόρειο Μακεδονία!
Υπενθυμίζουμε πως προ ημερών πληροφορηθήκαμε από τον ...πρόεδρο Ζελένσκι πως η Ελλάδα έγινε η 14η χώρα που υποστηρίζει εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, προσχωρώντας στη Διακήρυξη Υποστήριξης της σχετικής απόφασης των G-7.
Τι προβλέπεται στην απόφαση των G-7, όπως σημείωσαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 15 Αυγούστου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ);
«Θα συνεργαστούμε ο καθένας μας με την Ουκρανία για συγκεκριμένες διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας για:
α) Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω της συνεχούς παροχής:
- Βοήθειας ασφαλείας και σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού σε χερσαίους, εναέριους και θαλάσσιους τομείς, δίνοντας προτεραιότητα σε πυρά αεράμυνας, πυροβολικού και μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλες βασικές δυνατότητες, όπως εναέριας μάχης, και με την προώθηση της αυξημένης διαλειτουργικότητας με τους Ευρωατλαντικούς συνεργάτες.
- Υποστήριξης για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.
- Ασκήσεων εκπαίδευσης για τις ουκρανικές δυνάμεις.
- Ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας.
- Υποστήριξης για πρωτοβουλίες κυβερνοάμυνας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.
β) Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της ασφάλειας.
γ) Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει να εφαρμόζει το αποτελεσματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξει τη χρηστή διακυβέρνηση η οποία απαιτείται για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες». Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «εκτός από τα στοιχεία που διατυπώθηκαν παραπάνω, παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη. Αυτό περιλαμβάνει την εργασία για να διασφαλιστεί ότι το κόστος της επιθετικότητάς της για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές, καθώς και υποστήριξης των προσπαθειών για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός και κατά της Ουκρανίας (...) Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις προσπάθειες διεθνών μηχανισμών, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)».
Παράλληλα η Ελλάδα θα συνεισφέρει με νέους εξοπλισμούς στην Ουκρανία- τι ακριβώς θα το μάθουμε αργότερα!