Εντείνονται οι πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αίτηση για ένταξη της χώρας στη νέα πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Η κατάσταση στα ταμειακά διαθέσιμα και οι μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας «συνηγορούν» σε μια τέτοια κίνηση, πλην, όμως -και παρά τα χαμηλά επιτόκια- το υπουργείο Οικονομικών προβληματίζεται αρκετά στο να προχωρήσει. Πρώτα από όλα γιατί φοβάται την επίπτωση που θα έχει στις αγορές μια τέτοια κίνηση, ιδίως εάν η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα προσφύγει στον Μηχανισμό ή εάν δεν μπουν σε αυτόν περισσότερες χώρες. Η Αθήνα, άλλωστε, θέλει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, χωρίς υψηλό επιτόκιο δανεισμού.
Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ, ωστόσο, προστίθενται σε εκείνες που εντείνουν την πίεση στο οικονομικό επιτελείο. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM επεσήμανε ότι μεσοπρόθεσμα και με βάση τα επιτόκια που υπάρχουν σήμερα στο δεκαετές ελληνικό κρατικό ομόλογο, ότι η χώρα μας θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε βάθος δεκαετίας μέχρι και 800 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο ότι, όπως δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, «ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη είναι η απαίτηση τα χρήματα να δαπανηθούν για την κάλυψη έμμεσων και άμεσων υγειονομικών δαπανών που έχουν σχέση με την πανδημία» -και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος επιβολής ευθέων μνημονιακών όρων- οι γνωρίζοντες επιμένουν πως το οικονομικό επιτελείο θα σκεφτεί εκ νέου το τι θα πράξει.
Δύσκολα, πάντως, θα είναι η Αθήνα η πρώτη χώρα που θα προσφύγει στον ESM.