Παιχνίδια Εξουσίας

Η ένταση διαρκείας με την Τουρκία απομακρύνει ακόμα περισσότερο τις πρόωρες κάλπες

Το ενδεχόμενο υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και η εκμετάλλευση από την Άγκυρα των περιόδων πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας.

 

Η ένταση διαρκείας στις σχέσεις με την Άγκυρα είναι ακόμα λόγος που απειλεί να στείλει στις ελληνικές καλένδες τα σχέδια για πρόωρες εκλογές τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου του 2020.

Στους επόμενους τρεις μήνες άλλωστε αναμένεται κορύφωση της έντασης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο, είτε από σχεδιασμό, είτε από ατύχημα.

Από τις αρχές φθινοπώρου, μάλιστα, η Άγκυρα θα μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες στα οικόπεδα που έχει προαναγγείλει μέσω των χαρτών, από τα βόρεια της Ρόδου μέχρι νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο που απαιτείται ώστε να μπει σε ισχύ το σχετικό ΦΕΚ της γειτονικής χώρας. Και μπορεί η κυρίαρχη άποψη της ελληνικής διπλωματίας να είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει γεωτρήσεις ανοιχτά των νοτίων της Κρήτης, περισσότερο δηλαδή προς την περιοχή της Λιβύης και όχι εντός των έξι μιλίων της ελληνικής μεγαλονήσου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Σουλτάνος θα θελήσει να προκαλέσει ακόμα περισσότερο, «γκριζάροντας» ελληνικές περιοχές και οδηγώντας σε περισσότερο θερμές εξελίξεις.

Σε αυτό το κλίμα γίνεται κατανοητό ότι θα είναι μέγιστη ανευθυνότητα η Αθήνα να ασχολείται με …πρόωρες εκλογές και να στήνει κάλπες, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση περιλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, για δυο επιπλέον λόγους:

Πρώτον, γιατί η χώρα ενδέχεται να βρεθεί σε προεκλογική δίνη για περισσότερο από ενάμισι μήνα και, μάλιστα, το μισό από αυτό το χρόνο με υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση! Υπενθυμίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υπάρξει αυτοδυναμία από την εκλογική αναμέτρηση. Με δεδομένες τις δεσμεύσεις του ότι «θα κάψει» την απλή αναλογική με διπλές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει και νέες κάλπες. Βάσει του Συντάγματος, σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση παραιτείται, ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός ένας από τους τρεις επικεφαλής των δικαστικών σωμάτων και υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποίοι οδηγούν τη χώρα στις δεύτερες εκλογές. Ο καθένας κατανοεί πως θα αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα να μείνει η χώρα για τέσσερις περίπου εβδομάδες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με την ελληνοτουρκική ένταση να προστίθεται στην οικονομική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το οικονομικό «πακέτο» της ΕΕ –και τέτοια δείγματα ανευθυνότητας, ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ακόμα τουλάχιστον) δεν έχει δώσει.

Δεύτερον, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τα διαστήματα πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της. Πιο τρανό πρόσφατο παράδειγμα στην ιστορία αποτελεί βεβαίως η κρίση των Ιμίων, αμέσως σχεδόν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη, πριν η νέα κυβέρνηση που προήλθε από «κρισιακές» διαδικασίες στο τότε κυβερνών κόμμα κατορθώσει να σταθεροποιηθεί και να βρει τους ρυθμούς της.

Η επάνοδος του κορονοϊού και οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό «πακέτο»

Η κλιμάκωση διαρκείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται να προστεθεί σε τρεις ακόμα λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά στα όποια σχέδια περί πρόωρων εκλογών εντός του 2020:

Πρώτον, την υγειονομική κρίση, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να επιμένουν πως είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στις αρχές του φθινοπώρου! Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και αν προκηρυχθούν κάλπες στα τέλη Αυγούστου, οι δεύτερες εκλογές θα ολοκληρωθούν το νωρίτερο αρχές Οκτωβρίου!

Δεύτερον, το ίδιο διάστημα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το «πακέτο» της ΕΕ από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και θα πρέπει να ετοιμάζονται τα σχέδια που θα υποβάλλει η χώρα για την εκταμίευση των χρημάτων. Προεκλογική περίοδος και πολύ περισσότερο υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε τραγικές καθυστερήσεις-εδώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις από το εάν το δημόσιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υπό ομαλές πολιτικές ευθύνες!

Και τρίτον, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κανένα επαρκή λόγο να εξηγήσει πειστικά το λόγο που θα προσφύγει σε τυχόν κάλπες, από τη στιγμή που διαθέτει πλειοψηφία 158 εκλογών και δεν αμφισβητείται όχι απλώς από το εσωτερικό του κόμματος, ούτε καν από την αντιπολίτευση! Πολύ περισσότερο που η ΝΔ, εάν εξασφαλίσει αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές -περίπτωση, πάντως, που δεν προκύπτει από πουθενά- θα πάρει λιγότερες έδρες από τις 158 που διαθέτει σήμερα!

Η ψήφος των ομογενών

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό, απλώς μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες υιοθέτησής του από τον πρωθυπουργό. Η αντιπολίτευση, άλλωστε, εξακολουθεί να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ιδίως όταν ακούει ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την ψήφο των ομογενών…

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βρέθηκε δεύτερη «πύλη» εισόδου του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης 11/06
Chevron Right