Ανησυχία για τις αντιδράσεις της Άγκυρας στη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο επικρατεί στην Αθήνα, με την ετοιμότητα στο Αιγαίο να αυξάνεται και πάλι.
Ήδη, η τουρκική πλευρά «απάντησε» με έκδοση NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στις 11 και 12 Αυγούστου.
Παράλληλα, η Άγκυρα διακόπτει τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα, που επρόκειτο να ξεκινήσουν στην τουρκική πλευρά στα τέλη του μήνα, πιθανότατα στις 24 Αυγούστου.
Όπως όλα δείχνουν, ο ελληνοτουρκικός διάλογος που προωθούνταν στο παρασκήνιο κινδυνεύει με αναβολή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, παρότι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βαλέττα της Μάλτας συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέφ Μπορέλ. Συνάντηση ενόψει και του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου, όπου είναι προγραμματισμένο να τεθεί και το θέμα των κυρώσεων στην Άγκυρα εφόσον δεν προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αλλά και ενόψει μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μέσα του φθινοπώρου.
Η Άγκυρα, πάντως, εξέδωσε μια επιθετική συμφωνία για την συμφωνία Αθήνας-Καΐρου, καθώς αυτή διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο πριν Ελλάδα και Τουρκία καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις συζητήσεις.
«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι», υπογραμμίζεται στην επιθετική ανακοίνωση της Άγκυρας, ενώ τονίζεται:
«Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης. Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».