Το Qatar Gate ανέδειξε την ευαισθησία της Δύσης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία τα του Οίκου της από αθέμιτες εξωγενείς παρεμβάσεις τρίτων χωρών.
Στο μικροσκόπιο της κριτικής βρίσκονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου αλλά και δεκάδες άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που σχημάτιζαν τον “κύκλο προσευχής” πέριξ τρίτων χωρών που αναζητούσαν με το αζημίωτο ερείσματα και διευκολύνσεις στην ΕΕ.
Αυτόματα στην Ελλάδα εγείρεται ένα επιπλέον θέμα εθνικής ασφαλείας και ηθικής τάξης που αφορά δεκάδες απόστρατους -κυρίως Αεροπόρους- που εργάζονται σε τρίτες χώρες κυρίως του Αραβικού Κόλπου για την ανασυγκρότηση των Πολεμικών τους Αεροποριών.
- Γνωρίζει το ΓΕΑ, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΥΠ εάν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ εργάζονται Έλληνες απόστρατοι και εάν αυτοί είχαν φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;
Ερωτώ εγώ ο αφελής: Υπάρχουν Έλληνες αεροπόροι που εκπαιδεύουν τους Καταριανούς πιλότους σε αερομαχίες με τα Rafale και εκείνοι με την σειρά τους εκπαιδεύουν στην ζούλα Τούρκους πιλότους, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο;
Υπερβολές; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι…
Αμέσως, αμέσως έρχονται στο μυαλό μου δυο αρχηγοί Αεροπορίας -πατενταρισμένοι Νεοδημοκράτες- που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον Κόλπο και θα μπορούσαν πάραυτα να ερωτηθούν από τις Αρχές.
Νόμιμο μπορεί να είναι, ηθικό και εθνικά αποδεκτό είναι;
Κοντά σαράντα χρόνια στο στρατιωτικό ρεπορτάζ γνώρισα και πορεύτηκα με εξέχουσες προσωπικότητες στην Πολεμική Αεροπορία που είχαν ως Αρχή τους ότι: Ο Αεροπόρος είναι Ιδέα δεν είναι Επάγγελμα.
Να όμως που στις μέρες μας κάποιοι το έκαναν επάγγελμα και βατήρα για οικονομική και πολιτική ανέλιξη. Γι αυτό και ορισμένοι εξ αυτών δεν συμπεριφέρονται ως στρατιωτικοί αλλά ως πολιτικοί με ελαστική συνείδηση…
Δ.Β.