Παραπολιτικά

Οι Έλληνες πιθανοί Επίτροποι για το Politico: Σχοινάς, Κεραμέως, Παπασταύρου και Γεραπετρίτης

Η Ελλάδα φαίνεται πως επιθυμεί να πάρει είτε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, είτε αυτό της Άμυνας στο Σώμα των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα αποτελούν το νέο Σώμα των Επιτρόπων από τις 27 χώρες της ΕΕ. Τα μέλη αποτελούν στην ουσία την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας της και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής γίνεται από τον/την εκάστοτε πρόεδρο.

Κάθε χώρα θα συμμετέχει με έναν / μία Επίτροπο και έτσι το παρασκήνιο είναι έντονο για το ποιος ή ποια θα πάρει τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια.

Αν και είναι ακόμα νωρίς, το Politico φιλοξενεί σήμερα ως κεντρικό θέμα τους πιθανότερους Επιτρόπους ανά χώρα. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει, ο γνωστός ιστότοπος αναφέρει τα ονόματα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Το Politico επίσης αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί να πάρει η χώρα μας είναι είτε αυτό της Μετανάστευσης, είτε αυτό της Άμυνας (ο Μητσοτάκης υπενθυμίζουμε έχει προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης για ένα ευρωπαϊκό Iron Dome).

Σημειώνει, ακόμα, ότι η κατάθεση της σχετικής πρότασης υποψήφιου/ας για το Σώμα των Επιτρόπων θα γίνει από τον πρωθυπουργό, αν και «οι πιθανότητες είναι μεγάλες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να κρατήσει τον Μαργαρίτη Σχινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Μ. Καλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Final Four: Νέα πρόκληση των οπαδών της Φενέρμπαχτσε - Πανό για Άλωση της Πόλης και Μωάμεθ Β’
Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «επιτέθηκαν» σε παιδιά - Η πρώτη κίνηση αν μας τσιμπήσει
Chevron Right