Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους έλληνες κατασκευαστές (για την ακρίβεια υπο-κατασκευαστές) αμυντικού υλικού έχει περάσει από σαρανταδύο κόμματα.
Όμως οι καιροί έχουν γυρίσματα γιατί όπως λέει ο λαός: «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»…
Εκεί που δεν ήθελε ο Μητσοτάκης ούτε να βλέπει τους ιδιοκτήτες των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, τώρα τους καλεί στο Μαξίμου για να δουν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει το κομμάτι που της αναλογεί απο την πίτα των 800 δις ευρώ της πρωτοβουλίας ReArm Europe.
Μέχρι πρότινος ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρούσε αναξιόπιστη κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα των εξοπλισμών και για τον λόγο αυτό το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας πενταετίας ύψους 15 δις κυμαίνεται μεταξύ 2 & 3%. Δηλαδή ούτε ψίχουλα!
Το 2020 αγόρασε με fast track διαδικασίες αεροπλάνα και βαπόρια από την Γαλλία και επιδεικτικά – άκρως προκλητικά- απέκλεισε την ελληνική αμυντική βιομηχανία από κάθε δυνατότητα συμπαραγωγής !
Από την στιγμή όμως που η Ευρώπη αποφάσισε να φτιάξει ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία διαθέτοντας 800 δισ. ευρώ ( 650 από προϋπολογισμούς και 150 από δάνεια ) η Ελλάδα και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να μπει στο παιχνίδι και εξετάζει κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τους σημερινούς Έλληνες κατασκευαστές.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αγοράς ο πρωθυπουργός προσκάλεσε χτες στο Μαξίμου εκπροσώπους από τα ναυπηγεία, την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, την METKA, την ΤΗΕΟΝ, EFA, IDE, MILTECH και τον ΟΜΙΛΟ ΣΑΡΑΚΑΚΗ. Οι περισσότεροι εκ των παρευρισκόμενων ήταν αυτοπροσώπως οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εταιριών που αν και μεταξύ τους μαχαιρώνονται, στο Μαξίμου εμφανίστηκαν ενωτικοί.
Ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτες ξεχωριστές συναντήσεις με των εκπροσώπους των εταιρειών επιχειρώντας να διαμορφώσει ο ίδιος μια άμεση εικόνα των δυνατοτήτων τους και των προβλημάτων τους. Όλα αυτά τα χρόνια ως πρωθυπουργός ίσως δεν είχε συνειδητοποιήσει -γιατί προφανώς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά – ότι στο ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα συμμετέχουν τουλάχιστον 400 οντότητες με περίπου 15.000 εργαζόμενους και τζίρο περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ένας κλάδος που διαθέτει κρίσιμη τεχνογνωσία, σύγχρονες υποδομές και εξαγωγικό προφίλ και παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα το κρατούσε στο περιθώριο των μεγάλων εξοπλιστικών αποφάσεων.
Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ καθώς έρχεται με φόρα το καινούργιο ΜΠΑΕ που προβλέπει 25 έως 28 δισ. ευρώ σε οπλικά συστήματα, τεχνολογίες και υποδομές, σε βάθος 12ετίας.
Δ.Β.