Παραπολιτικά

Η Διεθνής των «οπλάδων» και οι νεκροθάφτες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Είναι πρόκληση οι νεκροθάφτες της αμυντικής βιομηχανίας αντί να σιωπούν, να έχουν το θράσος να βγάζουν «δεκάρικα» για την μελλοντική ανάπτυξη της.
Η Διεθνής των «οπλάδων» και οι νεκροθάφτες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού DEFEA 2025 άνοιξε τις πύλες της στην Αθήνα. Εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταφθάσει:

Σε μια χώρα που αγοράζει μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και με μηδενική εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σε μια χώρα που μέσα σε μια δεκαετία έχει ξοδέψει 270 δισ. ευρώ για όπλα και αμυντική βιομηχανία δεν έχει.

Σε μια χώρα που στα ναυπηγεία της έχτιζε πολεμικά πλοία και υποβρύχια και τώρα δεν της έδωσαν να κόψει ούτε λαμαρίνα για τις νέες της φρεγάτες που χρυσοπλήρωσε.

Σε μια χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλαία…

Είναι αν μη τι άλλο πρόκληση, οι νεκροθάφτες της αμυντικής βιομηχανίας αντί να σιωπούν, αντί να ανοίξει η γη και να τους καταπιεί, να έχουν το θράσος να βγάζουν «δεκάρικα» για την μελλοντική ανάπτυξη της.

Θράσος απύθμενο!

Σαν να μην υπήρξε χθες, σαν να ξυπνήσανε ξαφνικά μέσα στο «συννεφάκι» με το πακέτο της Ούρσουλας των 800 δισ. ευρώ για το σχέδιο ReARM Europe.

Όνειρα αμαρτωλά της δεκαετίας του ‘80 με τα πακέτα Ντελόρ που στην πορεία έγιναν… Ντιόρ και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) με τα χρήματα που μας έδιναν και δεν τα παίρναμε ή δεν μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε…

Σήμερα τούτοι εδώ ονειρεύονται – για την ακρίβεια λιγουρεύονται – μέρες Άκη… Γίνονται λογοπλάστες, σερβίρουν νέες εκφράσεις και πουρδολογούν ασύστολα για πράγματα που ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν…

Μιλάνε για συμμετοχή του εγχώριου οικοσυστήματος με ποσοστό 25% στον εξοπλιστικό σχεδιασμό και προοπτικές βιώσιμης ενίσχυσης της αμυντικής δυνατότητας.

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τη νυν κυβέρνηση που στα πρώτα πέντε χρόνια της θητείας της ενταφίασε την αμυντική βιομηχανία.

– Που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για το 25% στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία όταν έπαιρναν τα Rafale και τις Belharra με 0% ελληνική προστιθέμενη αξία; Γιατί ουδέποτε δεν άνοιξαν το στόμα του κανείς εκ των Νεοδημοκρατών και δεν εξέφρασε την ανησυχία του;

Όμως είναι ακόμη πιο προκλητικό να εμφανίζονται πολιτικοί ταγοί, όπως ο υπουργός Άμυνας και να υποστηρίζει δημοσίως ότι το «γενετικό υλικό» της ΝΔ είναι το φιλελεύθερο, παραγωγικό, εξαγωγικό μοντέλο.

– Ας μας πουν πως εφάρμοσαν το «φιλελεύθερο μοντέλο» στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στην ΕΛΒΟ; Αφού η παρέμβασή τους στα πέντε χρόνια ήταν μηδενική.

Ας το πούμε καθαρά και ξάστερα: Στο αμυντικό βιομηχανικό τομέα η ΝΔ διαχρονικά ως κυβέρνηση βρέθηκε πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας και σήμερα επιχειρεί να την παραχαράξει.

Έτσι για να συνεννοούμαστε…

Δήμος Βερύκιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αξιολόγηση στο Δημόσιο από πολίτες - LIVE η παρουσίαση της πλατφόρμας Chevron Left
Αξιολόγηση στο Δημόσιο από πολίτες - LIVE η παρουσίαση της πλατφόρμας