Μπορεί ο πρωθυπουργός να επέδειξε με ένταση το χαρτί των πολιτικών συναινέσεων κατά την παραμονή του στη ΔΕΘ, αλλά δεν πρόκειται να το διατηρήσει στην αιχμή του πολιτικού λόγου της κυβέρνησης.
Και αυτό, διότι όπως εκτιμούν συνεργάτες του, που αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, είναι δυνατό να εκληφθεί ως αδυναμία ή ως έμμεση παραδοχή ότι η ΝΔ δεν μπορεί να προσβλέπει σε αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές κάλπες.
“Θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη συναίνεσης, εννοούμε μόνο για συγκεκριμένες πτυχές του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και κυρίως εν όψει της έναρξη της νέας συνταγματικής αναθεώρησης” λένε κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο.
Όπως είναι προφανές, η πίεση θα κατευθυνθεί κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και για ζητήματα τα οποία στο παρελθόν οι ηγεσίες της Χαριλάου Τρικούπη είχαν αντιμετωπίσει με θετική ματιά.