Στην Ευρωβουλή «παίζονται» πολλά, αν και δεν παίζουν όλοι το ίδιο καλά. Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως «διάβασε» σωστά το «παιχνίδι» και με πρωτοβουλία που ανέλαβε κόντρα στα εμπόδια του ΕΛΚ (της παράταξης στην οποία ανήκει και η ΝΔ), η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα εντός του επόμενου έτους προκειμένου να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών.
Δεν πρόκειται απλώς για μία συνάντηση, καθώς όσοι παρακολουθούν από κοντά το θέμα κάνουν λόγο για μια πολιτική νίκη με ισχυρό συμβολισμό: Η Ευρώπη έρχεται επί τόπου, για να ακούσει επιτέλους αυτούς που έχουν να πουν τα περισσότερα. Χωρίς οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων να χρειαστεί να κάνουν άλλον έναν γύρο εξαντλητικών ταξιδιών στις Βρυξέλλες, με την αγωνία και τον πόνο στις αποσκευές.
Το timing φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο: Η απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι εδώ δεν μιλάμε για νομικές λεπτομέρειες – αλλά για ανθρώπινες ζωές, που ζητούν δικαιοσύνη και αλήθεια.
Και όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα η συζήτηση για τα Τέμπη το προηγούμενο διάστημα είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο στα τηλεοπτικά πάνελ.
Στόχος της επίσκεψης είναι η απευθείας επαφή των μελών της Επιτροπής με τις οικογένειες, τους εργαζομένους στους σιδηρόδρομους και την κοινωνία των πολιτών. Να δουν, να ακούσουν, να καταλάβουν. Και –αν μη τι άλλο– να πάρουν μια πιο καθαρή εικόνα για το αν και πώς έχει παραβιαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο στην τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα.
«Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλώς μια πρωτοβουλία. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας για τις οικογένειες που υποφέρουν, μια υπόσχεση ότι η δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί και μια υπενθύμιση ότι η κοινωνία δεν ξεχνά», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Παππάς.
Στην Ευρωβουλή λοιπόν το πρώτο «τρίποντο» μπήκε. Μένει να δούμε αν θα μπει και το δεύτερο – στο πεδίο της Δικαιοσύνης.
Α.Κρ.