Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε το talk of the town στη Βουλή. Στα πηγαδάκια, στο καφενείο, ακόμη και έξω από τα… ασανσέρ. Στο εντευκτήριο, σε ένα πηγαδάκι τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ατμόσφαιρα «μύριζε» αβεβαιότητα με τα βλέμματα να είναι αμήχανα.
«Δεν είχα ενημέρωση. Ούτε πληροφορία. Είχα, όμως, ένα προαίσθημα ότι θα το κάνει σήμερα, πριν την ορκωμοσία της νέας συνόδου» έλεγε ο ένας στους δημοσιογράφους που ρώταγαν αν το ξέρανε, αν είχαν καμιά πληροφορία ή αν το «μυρίζονταν» για σήμερα. «Για αυτό ακύρωσα και μια συνέντευξη που είχα το πρωί, μην με πιάσουν στον αέρα» πρόσθεσε για να δείξει πως «πάταγε» καλά επάνω στο προαίσθημα του. Ο δεύτερος της συντροφιάς του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «εμείς τώρα βρισκόμαστε στη μέση» και για να δείξει το δύσκολο της συνέχειας στο έργο πρόσθεσε πως η μπάλα πλέον παίζεται μεταξύ Αμαλίας – για τους μυημένους το γραφείο του Τσίπρα στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας – και της κορυφογραμμής της Κουμουνδούρου, δηλαδή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος της παρέας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «πέταξε» στην ομήγυρη πως «εγώ θα γυρίσω στη δουλειά μου» με χαμογελαστό βλέμμα.
► Ο Τσίπρας παραιτείται από βουλευτής και προαναγγέλλει νέο πολιτικό φορέα
Τους τρεις του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε σε απέναντι καναπέ «γαλάζιος» βουλευτής λέγοντας με σκωπτική διάθεση «κοιτάχτε τους τρεις στον καναπέ… περιμένουν τηλέφωνο από τον Τσίπρα», δείγμα πως από τη συζήτηση και τα σχόλια για την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού δεν έμειναν έξω ούτε οι βουλευτές της ΝΔ. Ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παρατηρούσε για την εξέλιξη πως «εμάς δεν μας αφορά. Ασχολούμαστε με τη διεύρυνση της βάσης μας».
Μεταξύ καφενείου και εντευκτηρίου καταγράφηκε, πάντως, άλλο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Κουμουνδούρου να σχολιάζει πως «εγώ πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα. Ως πρωθυπουργός ήταν ο καλύτερος, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα θαλάσσωσε» και πρόσθεσε με νόημα πως «αυτά που κάνει τώρα έπρεπε να τα κάνει το 2019».
Δηλώσεις για την παραίτηση Τσίπρα έκαναν αρκετοί βουλευτές:
Πολάκης: Καλές θάλασσες με την 5η διάσπαση
Με δηκτικό τρόπο, όπως αναμενόταν άλλωστε, σχολίασε ο Παύλος Πολάκης την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτικό αξίωμα, κάνοντας λόγο για… 5η διάσπαση.
«1) Άρα η συζήτηση δεν γινόταν «ερήμην».
2) Καλές θάλασσες λοιπόν… (με την 5η διάσπαση…)
3) Για να «συνταξιδέψουμε» και να ανατρέψουμε το καθεστώς Μητσοτάκη θέλει ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ και γραμμή ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ! Μόνο έτσι πέφτει το καθεστώς διαφθοράς!
4) Το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ τους έχει τους στόχους, έκανε και την πρόταση για την προοδευτική συνεργασία.
5) ΟΛΟΙ θα κριθούν στις πράξεις, όχι στις προθέσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιαννούλης: Θα υπάρξουν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν λέω καλές ή κακές, αλλά σαφώς θα υπάρξουν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν την απόφαση», σημείωσε ο Χρήστος Γιαννούλης. «Αυτό δεν σημαίνει προσχώρηση ή μη ακόμη σε ένα κόμμα που δεν έχει οριοθετήσει τα δεδομένα του» συνέχισε ο ίδιος.
Ως προς την προσωπική του στάση στο εξής, “μην περιμένετε τώρα εν θερμώ να ακούσετε μονολεκτικές απαντήσεις, γιατί υπάρχει και ένα στοιχείο αιφνιδιασμού” δήλωσε, καταλήγοντας πως “δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου ότι θα υπάρξουν εξελίξεις”.
Μαμουλάκης: Θετική εξέλιξη
«Κατά την άποψή μου θα πρέπει να δράσει συνθετικά και ομογενοποιημένα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο ευρύτερος χώρος αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας δεν είναι άλλη μία διάσπαση ή άλλη μία διασπαστική προσέγγιση, αλλά μια σύνθεση σύνθεση δυνάμεων όλου του ευρύτερου χώρου που νομίζω πολύ περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν, φυσικά με νόρμες και κανόνες. Πολιτικούς εννοώ όρους, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι πλέον κάτι επιβεβλημένο (…)», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, στο ΕΡΤnews Radio 105,8.
Τώρα, ως προς το αν τη βρίσκει καλή ή όχι αυτή την εξέλιξη της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μαμουλάκης τόνισε “Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όρους κοινωνικής ανάγκης και της ανάγκης της χώρας, το βλέπω ως μια θετική εξέλιξη».
Ακρίτα: Η παραίτησή του ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση – Είμαι ΣΥΡΙΖΑ
«Η παραίτηση ήταν η ενδεδειγμένη από την πλευρά του κίνηση. Καλωσορίζουμε τον νέο συνάδελφο που θα έρθει (σ.σ. τον Θοδωρή Δρίτσα). Στον βαθμό που με αφορά, είμαι ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βουλευτής Επικρατείας και έχουμε αρχηγό τον Σωκράτη Φάμελλο», είπε από την πλευρά της η Έλενα Ακρίτα.
Αλεξιάδης: Υπάρχουν ερωτηματικά, γιατί τώρα και όχι κάποια στιγμή νωρίτερα
«Δεν περίμενα τη δήλωσή του. Από τις τελευταίες του δηλώσεις δεν είχα καταλάβει διαφωνία με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μας στενοχωρεί η απόφαση του πρώην προέδρου μας. Σίγουρα αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περίοδο. Υπάρχουν ερωτηματικά γιατί τώρα και όχι κάποια στιγμή πριν. Ελπίζω η συμπόρευση να γίνει πράξη. Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία έδρα, αλλά προς τιμήν του παραιτήθηκε. Θεωρώ ότι ο Αλέξης έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φύγω τελευταίος, θα κλείσω και την πόρτα», είπε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Καραμέρος: Πράξη υπέρβασης, προοπτική για ένα ταξίδι σε πιο όμορφες θάλασσες
Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του προοδευτικού χώρου, Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτικό αξίωμα είναι μία πράξη υπέρβασης. Το μήνυμα σε όλους εμάς είναι η προοπτική για ένα ταξίδι σε πιο όμορφες θάλασσες.
Μέχρι τότε η δική μου ευθύνη απέναντι στους πολίτες κάθε γειτονιάς της Ανατολικής Αττικής παραμένει αμετάβλητη. Για ένα νέο βουλευτή όπως εγώ, το αξίωμα δεν είναι προνόμιο αλλά εργαλείο για να συνεχίσω να παλεύω καθημερινά για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να προτείνω τις λύσεις τους, ασκώντας σκληρή αλλά γόνιμη αντιπολίτευση.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η δύναμή μου και όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία , θα κάνω το καθήκον μου με αυταπάρνηση.
Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του προοδευτικού χώρου, Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτικό αξίωμα είναι μία πράξη υπέρβασης. Το μήνυμα σε όλους εμάς είναι η προοπτική για ένα ταξίδι σε πιο όμορφες θάλασσες.
Μέχρι τότε η δική μου ευθύνη απέναντι στους πολίτες κάθε… pic.twitter.com/Xy1Vje2dGd
— Γιώργος Καραμέρος (@karameros) October 6, 2025
Χαρίτσης: Καθόλα σεβαστή η επιλογή Τσίπρα
«Προσωπική επιλογή, η οποία είναι καθόλα σεβαστή» χαρακτήρισε την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από την βουλευτική του έδρα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στον Real FM.
«Το σημαντικό είναι να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε από την αρχή: χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «η Αριστερά πρέπει να έχει πρόγραμμα, στρατηγική και ιδεολογική κατεύθυνση απέναντι στη Δεξιά» και καλώντας «να περάσουμε από τη συζήτηση στην πράξη». «Χωρίς λογικές ηγεμονισμού, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να γίνει μια ειλικρινής πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση τεσσάρων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τον στολίσκο που πήγαινε στην Παλαιστίνη και απήχθη από τον ισραηλινό στρατό, ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης συμφώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό που είπε «όχι σε μεσσίες». «Από εδώ και πέρα θα φανεί ποιοι εννοούν όσα λένε και ποιοι θα τα κάνουν πράξη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Διαμαντοπούλου: Η έβδομη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Παραίτηση Αλέξη Τσίπρα από την βουλευτική έδρα. Προκαλεί την έβδομη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει: Οι σημερινές ηγεσίες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς «οφείλουν να παραμερίσουν τους εγωισμούς τους και να άρουν τον σημερινό κατακερματισμό», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ η Άννα Διαμαντοπούλου.
Παραίτηση Αλέξη Τσίπρα από την βουλευτική έδρα.
Προκαλεί την έβδομη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει:
Οι σημερινές ηγεσίες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς «οφείλουν να παραμερίσουν τους εγωισμούς τους και να άρουν τον σημερινό κατακερματισμό»
— Anna Diamantopoulou (@adiamantopoulou) October 6, 2025
Π. Παππάς: Το εγχείρημα είναι χορηγία στην κυβέρνηση της ΝΔ
«Δεν θα έχει καμία τύχη το εγχείρημα το οποίο κυοφορείται. Είναι μια ακόμα διάσπαση στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Πέτρος Παππάς, σχολιάζοντας την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αφορά το εναπομείναν κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την διάσπαση, την οποία στην πραγματικότητα κάνει αυτή τη στιγμή ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι το εγχείρημα το οποίο είχε επιχειρήσει να κάνει το 2019 και το οποίο ήταν τότε ελπιδοφόρο, (δηλαδή να δημιουργήσει μια κεντροαριστερή παράταξη), τότε είχε ελπίδες επιτυχίας, εξού και το ακολουθήσαμε κάποιοι εξ ημών. Θεωρώ όμως, ότι σήμερα θα είναι μια τρύπα στο νερό στην πραγματικότητα (…). Απέτυχε σε αυτό (τότε) το εγχείρημα, που ήταν και πολύ καλύτερες οι συνθήκες και προϋποθέσεις. Γιατί να πετύχει λοιπόν, ένα νέο εγχείρημα, το οποίο αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν συναντά καμία αποδοχή πραγματικά στην ελληνική κοινωνία;».
Και πρόσθεσε «Εγώ νομίζω ότι το εγχείρημα αυτό Τσίπρα, το οποίο κυοφορείται, είναι στην πραγματικότητα μια χορηγία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εξού και βλέπουμε ότι τα φιλικά μέσα προς τη Νέα Δημοκρατία το στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, ακριβώς διότι, προσδοκά ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ότι θα διασπάσει περαιτέρω τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και δεν θα αφήσει την πραγματική δημοκρατική παράταξη της χώρας (τη μόνη σοβαρή παράταξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη Νέα Δημοκρατία), που είναι το ΠΑΣΟΚ, να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρεί ότι θα στερήσει αυτή τη δυνατότητα από το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές-η περαιτέρω διάσπαση στην Κεντροαριστερά-εξού και στηρίζουν τον κ. Τσίπρα με όλες τους τις δυνάμεις (…)».
Δουδωνής: Ως βουλευτής ο Τσίπρας δεν έκανε ούτε μία ομιλία στη Βουλή
«Είναι ένα εσωτερικό γεγονός του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στη Βουλή και θα συμφωνήσω. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να συμμετέχει ούτε μια φορά. Ας κάνει κόμμα, είναι δικαίωμά του. Έχει αποτύχει ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως βουλευτής δεν έκανε ούτε μία ομιλία στη Βουλή. Αυτός δεν υπήρχε, όχι το ΠΑΣΟΚ. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για τη διαφθορά και όλα αυτά που βαραίνουν τη ΝΔ. Δεν επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ, επηρεάζει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Μαρινάκης: Την τελευταία φορά που ο Τσίπρας είχε μιλήσει για θάλασσες, ψάχναμε όλοι από ένα σωσίβιο
«Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια και θάλασσες, ψάχναμε όλοι από ένα σωσίβιο», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την είδηση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και τη φράση του ότι «ίσως σύντομα να ταξιδέψουμε πάλι μαζί σε πιο όμορφες θάλασσες».
«Τα όσα συμβαίνουν σε έναν άλλον πολιτικό χώρο δεν απασχολούν σε καμία περίπτωση τον δικό μας πολιτικό χώρο, ούτε είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε αυτά τα οποία θα συμβούν» είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, θυμόμουν μια απάντηση – δήλωση του κ. Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015 στην Αγία Πετρούπολη. “Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας” είχε πει “αλλά είμαστε λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και δεν φοβάται να ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες για να φτάσει σε νέα ασφαλή λιμάνια. Άρα την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια και θάλασσες, ψάχναμε όλοι από ένα σωσίβιο. Θυμίζω ακολούθησαν τα capital control, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια».
«Όπως και να έχει, η παραίτησή του δεν θα κάνει καμία διαφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, γιατί πάνω από 2 χρόνια ως βουλευτής Πειραιώς ο κ. Τσίπρας δεν έκανε την παραμικρή ομιλία ή παρέμβαση στην Ολομέλεια. Άρα κοινοβουλευτικά αυτή η παραίτηση είναι αδιάφορη», κατέληξε.
Πλεύρης: Δεν αποτελεί αντίπαλο για τη ΝΔ
«Δίνει έναν τόνο ότι δεν παραιτείται γιατί θέλει να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά παραιτείται, προφανώς για να συναντηθεί, όπως λέει ο ίδιος, με τις ανησυχίες που υπάρχουν», είπε ο Θάνος Πλεύρης για την παραίτηση Τσίπρα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «αυτή η παραίτηση δείχνει στην πραγματικότητα ότι ισχύει όλη η κριτική η οποία έχει συμβεί κατά καιρούς στο δημιούργημα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι και ο ίδιος πλέον αποδέχεται ότι αυτό το κόμμα, όπως έχει διαμορφωθεί στην πραγματικότητα δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Άρα, τελικά όλη αυτή η κριτική που ασκούσαμε όλο αυτό το διάστημα, στην πραγματικότητα δικαιώνεται».
Ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας «προφανώς αυτή τη στιγμή, το έχουμε δει με μία κλιμάκωση η οποία γίνεται, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα» και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας έχει ένα παρελθόν, «εμείς αυτό το παρελθόν θα το θυμίζουμε».
Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε επίσης πως το οποιοδήποτε εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού σίγουρα θα αναδιατάξει τις δυνάμεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει καθόλου εμάς», είπε.
Και εξήγησε: «επειδή είναι ένα πρόσωπο που έχει κυβερνητική παρουσία στο παρελθόν και άρα δεν μπορεί κάποιος να στηριχτεί στις εξαγγελίες του, αλλά έχει δει και το κυβερνητικό του έργο, δεν αποτελεί αντίπαλο για την Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλο για τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τα προβλήματα του ελληνικού λαού, τα οποία πρέπει να τα λύσουμε (…).
Φλωρίδης: Όπως θα έλεγε και ο Μαρξ, «η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας»
«Παραιτήθηκε ο Α. Τσίπρας από Βουλευτής.
Το Κοινοβούλιο, λέει, δεν προσφέρεται, έστω και με τα προνόμια ενός π. Πρωθυπουργού που παρέχει ο κανονισμός της Βουλής, για πολιτικό αγώνα!
Άντε πάλι από την αρχή, στο πεζοδρόμιο!
Όπως θα έλεγε και ο Μαρξ, «η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας»!», έγραψε ο Γιώργος Φλωρίδης.