Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί κάθε χρόνο την επίσημη έναρξη της άνοιξης, οπότε και η διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Για το 2022, η εαρινή ισημερία θα σημειωθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου, ώρα 17:33 στη χώρα μας και έτσι, για πρώτη φορά κατά τρέχον ημερολογιακό έτος, η μέρα θα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια με τη νύχτα.
Και ενώ η άνοιξη έρχεται στη δική μας «πλευρά» του πλανήτη, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία θα εγκαινιάσει την αρχή του φθινοπώρου.
Ηλιοστάσιο και ισημερία – Ποια η διαφορά
Αν και για πολλούς το ηλιοστάσιο αποτελεί όρο εναλλάξιμο με αυτόν της ισημερίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.
Όταν μιλάμε για ισημερίες αναφερόμαστε στα φαινόμενα της εαρινής και της χειμερινής ισημερίας, τα οποία λαμβάνουν χώρα από μια φορά το χρόνο το καθένα. Η εαρινή ισημερία καθορίζει την έναρξη της άνοιξης, ενώ η φθινοπωρινή σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου. Και στις δύο περιπτώσεις, η ημέρα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια με τη νύχτα.
Από την άλλη, τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Το θερινό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Ιούνιο (20 ή 21) και το χειμερινό το Δεκέμβριο (21 ή 22). Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου (από την επόμενη η διάρκεια της ημέρας σταδιακά μικραίνει), ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο η ημέρα είναι πιο μικρή από ποτέ (από την επόμενη η διάρκεια της ημέρας σταδιακά μεγαλώνει).
Γιατί η άνοιξη συρρικνώνεται
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται ολοένα στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Ό,τι χάνουμε από την άνοιξη το κερδίζουμε σε… καλοκαίρι.
Όπως και κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος, η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης θα συνεχιστεί και θα είναι συντομότερη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας, συγκριτικά με το 2021.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
Εαρινή ισημερία και παραδόσεις
Είναι γνωστό πως πολλοί πολιτισμοί ανά τον κόσμο έχουν βασίσει τις γιορτές και τις παραδόσεις τους στα αστρονομικά φαινόμενα.
Για ορισμένες κουλτούρες, η εαρινή ισημερία αποτελεί αφορμή για μια μεγάλη γιορτή, καθώς πιστεύεται πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποχαιρετήσουμε με τιμές το παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο μέλλον που έρχεται.
Δείτε μερικές από τις πιο διαδεδομένες παραδόσεις στον κόσμο, για τον εορτασμό της εαρινής ισημερίας:
- Ινδία – Φεστιβάλ «Holi»: Με ένα μεγάλο φεστιβάλ που συμβολίζει τη νίκη του Καλού έναντι στο Κακό, οι κάτοικοι της Ινδίας γιορτάζουν την έλευση της άνοιξης.
- Περσία – «Norooz»: Στην περσική κουλτούρα, η εαρινή ισημερία συμπίπτει ακριβώς με το νέο έτος, το οποίο είναι γνωστό ως «Norooz».
- Αγγλία – Συγκεντρώσεις των Δρυίδων: Εξαιρετικής σημασίας αστρονομικό φαινόμενο ήταν η εαρινή ισημερία για τους Δρυίδες, οι οποίοι συγκεντρώνονταν στο Stonehenge για να καλωσορίσουν τον ανατέλλων ήλιο και να πραγματοποιήσουν τις παγανιστικές τελετές τους.
- Ιαπωνία – «Shunbun No Hi»: Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, ο Βούδας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των ισημεριών στη Γη, έτσι ώστε να οδηγήσει τις χαμένες ψυχές στον άλλο κόσμο. Για να τον βοηθήσουν, οι οικογένειες επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των αγαπημένων τους.