Περιβάλλον

Ανακαλύφθηκε γαλαξιακός πυρήνας- «Είναι σχεδόν τόσο παλιός όσο και ο χρόνος», λένε οι επιστήμονες

Ο αρχαιότερος γαλαξιακός πυρήνας του σύμπαντος ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, σε απόσταση 13,03 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα, πρόκειται το μακρινότερο κβάζαρ στο Σύμπαν και διαμορφώθηκε «μόλις» 670 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, που συντέλεσε στην γέννηση του σύμπαντος.

Μπορεί για εμάς 670 εκατομμύρια χρόνια να ακούγονται σαν ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, ωστόσο τότε το σύμπαν είχε μόλις το 5% της σημερινής ηλικίας του.

Ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας εντοπίστηκε στον γαλαξία J0313-1803 και οι ειδικοί λένε ότι είναι τουλάχιστον 1.000 φορές πιο φωτεινός από ολόκληρο τον δικό μας γαλαξία, ενώ στο κέντρο του φιλοξενεί μια μαύρη τρύπα που τον τροφοδοτεί.

Η εν λόγω μαύρη τρύπα έχει μάζα που ξεπερνά τους 1,6 δισεκατομμύρια ήλιους και είναι η πιο πρώιμη αυτού του μεγέθους που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι «καταπίνει» κάθε χρόνο μία μάζα ισοδύναμη με 25 ήλιους.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, ένα τέτοιο απρόσμενο μέγεθος είναι δύσκολο να εξηγηθεί για μια τόσο πρώιμη μαύρη τρύπα, καθώς θεωρητικά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνει τόσο μεγάλη σε μια τόσο νεαρή φάση του σύμπαντος.

Μέχρι τώρα, το μακρινότερο, και άρα αρχαιότερο, κβάζαρ που είχαν ανακαλύψει οι επιστήμονες, είχε βρεθεί πριν από τρία χρόνια και ήταν 20 εκατομμύρια έτη φωτός πιο κοντά στη Γη, ενώ είχε μόνο τη μισή μάζα από  αυτό του J0313-1803.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, τα κβάζαρ προκύπτουν όταν τεράστιες μαύρες τρύπες καταβροχθίζουν την γύρω ύλη, όπως είναι ο αέρας ή ακόμα και ολόκληρα άστρα, δημιουργώντας έτσι έναν περιστρεφόμενο δίσκο καυτών υλικών γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Όταν οι μαύρες τρύπες των κβάζαρ δεν έχουν τίποτε άλλο πια να «ρουφήξουν» στον γαλαξία τους, σταματούν να μεγαλώνουν. Στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, η μαύρη τρύπα βρίσκεται σχεδόν σε ύπνωση.

Προς το παρόν, πολλά ερωτήματα για τα κβάζαρ παραμένουν αναπάντητα, αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η μελέτη του νεοανακαλυφθέντος κβάζαρ ίσως ξεδιαλύνει το μυστήριο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο «playboy» του Hollywood αλλάζει πρόσωπα στο ERTFLIX
Με τέσσερις ταινίες η Ελλάδα στο διαδικτυακό Φεστιβάλ της Τεργέστης
Chevron Right