«Μαύρες» προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται στη νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία οι προσπάθειες των χωρών να επιβραδύνουν την κρίση, αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.
Οι πιθανότητες του κόσμου να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις μιας κλιματικής κατάρρευσης μειώνονται δραματικά, καθώς εισερχόμαστε σε «αχαρτογράφητη περιοχή καταστροφής», λόγω της αποτυχίας των κρατών να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προειδοποίησαν κορυφαίοι επιστήμονες.
Παρά τις εντεινόμενες προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν αλλάζουν τακτικές με τον ρυθμό που θα έπρεπε, σύμφωνα με την έκθεση του «United in Science» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (13/9). Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς, με πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.
Κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε «σημεία ανατροπής» στο κλιματικό σύστημα που θα σημαίνουν πιο γρήγορες και σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμες μετατοπίσεις, αναφέρουν οι ειδικοί.
Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Πακιστάν, οι οποίες έχουν καλύψει το ένα τρίτο της χώρας σε νερό, είναι το τελευταίο παράδειγμα ακραίων καιρικών συνθηκών στον πλανήτη.
Ο καύσωνας που έπληξε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου - φέτος το καλοκαίρι, η μεγάλη ξηρασία στην Κίνα και ΗΠΑ και οι συνθήκες σχεδόν λιμού σε περιοχές της Αφρικής, αντικατοπτρίζουν επίσης τα ολοένα και πιο καταστροφικά φαινόμενα.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε το εξής: «Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σχετικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών. Είναι το τίμημα του εθισμού της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα».
Ο κόσμος είναι πιθανό να δει θερμοκρασίες πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει να επικεντρωθούν στη διατήρηση των θερμοκρασιών εντός του ορίου του 1,5 Κελσίου στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα «Cop26» στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά οι δεσμεύσεις και οι ενέργειές τους για μείωση των εκπομπών υπολείπονται των αναγκαίων, σύμφωνα με την έκθεση.
Από την «Cop26», ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ώθησαν ορισμένες κυβερνήσεις να επιστρέψουν στα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα.
Ο κόσμος επίσης απέτυχε να προσαρμοστεί στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αναφέρει η έκθεση. Ο Γκουτέρες καταδίκασε τις πλούσιες χώρες που είχαν υποσχεθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο βοήθεια αλλά δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν.
«Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να παρέχουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις χώρες να προσαρμοστούν», είπε, «και να το αυξήσουν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030».
Τα ευρήματα - «κλειδιά» της έκθεσης
- Τα τελευταία επτά χρόνια σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, υπάρχει πιθανότητα 48% κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους τα επόμενα πέντε χρόνια η μέση ετήσια θερμοκρασία να είναι προσωρινά 1,5 C υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1850-1900.
- Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι μεταξύ 1,1 και 1,7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 2022-2026 και υπάρχει 93% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί. 2016.
- Οι πτώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια των lockdown, ήταν προσωρινές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι.
- Οι εθνικές δεσμεύσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ανεπαρκείς για να συγκρατήσουν την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
- Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα προκαλούν οικονομικές απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
- Σχεδόν ο μισός πλανήτης – 3,3 έως 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – ζει σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά λιγότερες από τις μισές χώρες διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, δεν μπορούν να αποκλειστούν «σημεία ανατροπής» στο κλιματικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν την αποξήρανση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το λιώσιμο των πάγων και την αποδυνάμωση της μεσημβρινής κυκλοφορίας του Ατλαντικού, γνωστή ως «Ρεύμα του Κόλπου».
- Μέχρι τη δεκαετία του 2050, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε 97 πόλεις θα εκτίθενται τακτικά σε μέσες θερμοκρασίες διάρκειας τριών μηνών που θα φτάνουν τουλάχιστον τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η έκθεση του «United in Science» συντονίστηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και περιλαμβάνει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, το Γραφείο του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, το παγκόσμιο πρόγραμμα έρευνας για το κλίμα, το Global Carbon Project, το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και το Urban Climate Change Research Network.