Περιβάλλον

Πόλεις από «λάβα» – Πώς τσιμέντο, άσφαλτος και αστικές θερμικές νησίδες επιδεινώνουν τον καύσωνα

Οι επιφανειακές θερμοκρασίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο κατά πόσο ζεσταίνονται οι πόλεις κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων καύσωνα. Ανάληση Reuters. 

Χρειάζεται μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να υποστεί κάποιος ένα πολύ σοβαρό έγκαυμα, ειδικά σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα. Η άσφαλτος και το σκυρόδεμα στο άμεσο ηλιακό φως μπορούν συχνά να φτάσουν σε επιφανειακές θερμοκρασίες έως και 82 βαθμούς Κελσίου τις πιο ζεστές ημέρες, δήλωσε ο Δρ Κέβιν Φόστερ, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Εγκαυμάτων της Αριζόνα στο Φοίνιξ των ΗΠΑ.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν άλλο ένα κύμα καύσωνα στο Φοίνιξ αυτή την εβδομάδα, αφού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η πόλη «έβραζε» κάτω από υψηλές θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου για 30 συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έχουν καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι και τα μεγάλα κύματα καύσωνα σε μεγάλο μέρος του κόσμου αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Αύγουστο.

Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στο Φοίνιξ, οι γιατροί έχουν περιθάλψει πολυάριθμους ασθενείς που υπέστησαν εγκαύματα από πτώση στο έδαφος ή από την επαφή με επιφάνειες που ήταν πολύ πιο θερμές από την καταγεγραμμένη θερμοκρασία του αέρα.

Οι επιφανειακές θερμοκρασίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πόσο ζεσταίνεται η γύρω περιοχή και αποτελούν επίσης κίνδυνο για την υγεία κατά τη διάρκεια ακραίων θερμικών φαινομένων.

thermokrasia edafous0

thermokrasia edafous1

thermokrasia edafous2

thermokrasia edafous3

thermokrasia edafous4

Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, σημαντικό μέρος της ενέργειας του ήλιου απορροφάται και ανακλάται από τις επιφάνειες που εκτίθενται στις ακτίνες του, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες τους να αυξάνονται σημαντικά. Αυτές οι θερμές επιφάνειες στη συνέχεια μεταφέρουν τη θερμότητά τους στον περιβάλλοντα αέρα, αυξάνοντας τη συνολική θερμοκρασία του αέρα. Ενώ ορισμένες διαπερατές και υγρές επιφάνειες, όπως το γρασίδι ή το χώμα, απορροφούν λιγότερη θερμότητα, άλλα δομικά υλικά, όπως η άσφαλτος ή το σκυρόδεμα, είναι ικανά να απορροφήσουν έως και το 95% της ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια ακτινοβολείται πίσω.

Τις ημέρες που το θερμόμετρο δείχνει 38°C, η θερμοκρασία αυτή αναφέρεται στη θερμοκρασία του αέρα, την οποία οι μετεωρολόγοι συνήθως μετρούν σε ύψος ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια. Ωστόσο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι επιφάνειες, όπως η άσφαλτος ή το τσιμέντο, μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 65°C, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις θερμοκρασίες επιφάνειας και να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε τραυματισμούς, σημειώνει το Reuters.

Αστικές θερμικές νησίδες

Η διαδικασία της αστικής ανάπτυξης αλλάζει ριζικά το τοπίο. Οι φυσικές και διαπερατές επιφάνειες αντικαθίστανται από αδιαπέραστες κατασκευές όπως τα κτίρια και οι δρόμοι. Αυτό δημιουργεί αυτό που οι κλιματολόγοι αποκαλούν «αστικές θερμικές νησίδες», περιοχές εντός των πόλεων που παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις κοντινές αγροτικές περιοχές.

Πρόκειται επίσης για περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις ανθρώπων. Στην Ευρώπη, σχεδόν τα μισά σχολεία και νοσοκομεία στις πόλεις βρίσκονται σε αστικές θερμικές νησίδες, εκθέτοντας ευάλωτους πληθυσμούς σε θερμοκρασίες που απειλούν την υγεία, καθώς επιδεινώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

thermokrasia stis poleis 1

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα μιας πόλης με 1 εκατομμύριο ή περισσότερους κατοίκους μπορεί να είναι 1 έως 3°C θερμότερη από τις γύρω περιοχές. Σε μια καθαρή, ήρεμη νύχτα, αυτή η διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 12°C σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές.

Οι αστικές θερμικές νησίδες δημιουργούνται μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων. Οι χώροι πρασίνου και η βλάστηση διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών μέσω της εξατμισοδιαπνοής, όπου τα φυτά απελευθερώνουν νερό στον περιβάλλοντα αέρα, διαχέοντας τη θερμότητα του περιβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, η αστική γεωμετρία, με τις αποφρακτικές δομές της, παγιδεύει τη θερμότητα τη νύχτα. Επιπλέον, οι αστικές επιφάνειες απορροφούν και αποθηκεύουν περισσότερη θερμότητα σε σύγκριση με τη φυσική εδαφοκάλυψη, αυξάνοντας περαιτέρω τις θερμοκρασίες. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μας βοηθά να δημιουργήσουμε πιο δροσερές και πιο βιώσιμες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Twitter: Από τους Φοίνικες μέχρι την άλγεβρα και τον Έλον Μασκ - Γιατί το X είναι από τα πιο ισχυρά γράμματα
Κύριε Σταϊκούρα, ο ΟΑΣΑ σας κοροϊδεύει - Εμπειρίες από τα αστικά λεωφορεία!
Chevron Right