Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη Σελήνη του έτους (Μπλε φεγγάρι) θα είναι ορατή την Τετάρτη και την Πέμπτη από όλο τον κόσμο.
Θα είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε αυτό που είναι γνωστό ως μπλε υπερπανσέληνος - η τελευταία ήταν το 2009.
Μια μπλε σελήνη συμβαίνει όταν το μοτίβο των ημερών ενός έτους σημαίνει ότι υπάρχουν 13 πανσελήνους αντί για τις συνηθισμένες 12.
Αυτή η μπλε Σελήνη είναι επίσης γνωστή ως υπερπανσέληνος και θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.
Όποιος όμως ελπίζει να δει τη Σελήνη με μπλε χρώμα θα απογοητευτεί.
Η ονομασία της Σελήνης δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα, αλλά αντίθετα ονομάζεται έτσι επειδή δεν εμπίπτει στο συνηθισμένο σχήμα των ονομαστικών φεγγαριών.
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνιών των ιθαγενών της Αμερικής, δίνουν ονόματα στις πανσελήνους.
Μια πανσέληνος εμφανίζεται γενικά μία φορά το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μέσος χρόνος έχει 12. Αλλά οι φάσεις της Σελήνης χρειάζονται στην πραγματικότητα 29,5 ημέρες για να ολοκληρωθούν, ή 354 ημέρες για 12 κύκλους.
Αυτό υπολείπεται των 365/366 ημερών ενός ημερολογιακού έτους, οπότε περίπου κάθε δυόμισι χρόνια παρατηρείται μια 13η πανσέληνος.
Η τελευταία μπλε Σελήνη ήταν τον Αύγουστο του 2021 και η επόμενη θα είναι το 2026.
Όμως ο συνδυασμός μπλε Σελήνης και υπερπανσέληνου είναι πολύ πιο σπάνιος και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2037 για να τον ξαναδούμε.
Σύμφωνα με το BBC δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, όπως τηλεσκόπιο, για να παρατηρήσετε το θέαμα - αρκεί να κοιτάξετε τον ουρανό προς τα νότια.