Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα για τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης της Θεσσαλίας, όπου σχεδόν 720.000 στρέμματα πνίγηκαν στη λάσπη.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (8/9) στο MEGA, ο κ. Λέκκας σημείωσε αρχικά ότι περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοικτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Γιατί τα εδάφη της Θεσσαλίας θα αργήσουν να επανέλθουν
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.
Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος.
«Το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ»
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας
τόνισε πως «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό. Στον Ιανό είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».
«Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας, που είχε εκδώσει το υπουργείο στο παρελθόν, με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και οι μεγάλες κατολισθήσεις. Εκανε δε την εκτίμηση ότι στον Παλαμά Καρδίτσας τα νερά θα υποχωρήσουν μετά από μία εβδομάδα.
Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει την εκτίμηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία: Βούλιαξαν 720.000 στρέμματα - Ο δορυφορικός χάρτης
Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.
Συγκεκριμένα, δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης (7/9), δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει:
Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων στα βυθισμένα χωριά της Θεσσαλίας
Τρεις δραματικές ημέρες περνούν οι κάτοικοι Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων,Λάρισας, όπου η κακοκαιρία «εξαφάνισε» από το χάρτη ολόκληρα χωριά. Αν και τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν, ωστοσο, εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, καφενεία, σχολεία, στέγες σπιτιών χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.
Καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τα σώματα ασφαλείας, η Πυροσβεστική και οι διασώστες προσέγγιζαν αποκλεισμένους πολίτες προκειμένου να τους σώσουν πριν να είναι αργά. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που χρήζουν άμεσης βοήθειας.
Οι νεκροί του Daniel ανέρχονται προς το παρόν σε 6, με δύο ηλικιωμένες να εντοπίζονται νεκρές χθες στην Καρδίτσα. Επισήμως οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 6, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, ωστόσο ο παραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος. Δεν γνωρίζουμε αν μιλάμε για δεκάδες ακόμη.
Αυτή την ώρα η «μάχη» δίνεται σε 8 χωριά της Καρδίτσας, με τα εναέρια μέσα να συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς.
Το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε στο ΣΚΑΪ πως κάποια από αυτά δεν είναι προσεγγίσιμα. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή της στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.
Πλεόν ο φόβος όλων είναι τι θα αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα λασπόνερα...