Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τετάρτη (05/06) ζήτησε να επιβληθεί ένας «έκτακτος» φόρος στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για να συμβάλει στην πληρωμή της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αποκαλώντας τις εταιρείες αυτές «νονούς του κλιματικού χάους».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του AP, ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την εστίαση του κόσμου στην κλιματική αλλαγή σε μια εποχή που οι εκλογές, ο πληθωρισμός και οι συγκρούσεις σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Γάζα και το Σουδάν έχουν καταλάβει τα φώτα της δημοσιότητας.
Πάντως, σε μια ομιλία που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο επικεφαλής του ΟΗΕ βασίστηκε σε νέα δεδομένα και προβλέψεις για να επιχειρηματολογήσει κατά του «Big Oil». Η υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε., ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, δήλωσε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών, σηματοδοτώντας το 12ο συνεχόμενο μηνιαίο ρεκόρ.
Η υπηρεσία ανέφερε μια μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 15,9 βαθμών Κελσίου τον περασμένο μήνα, δηλαδή κατά 1,52 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του Μαΐου πριν από τις βιομηχανικές εποχές. Επισημαίνεται ότι η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας) είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους για κάθε έτος από το 2024 έως το 2028 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,1 και 1,9 βαθμούς Κελσίου περισσότερους από ό,τι στην αρχή της βιομηχανικής εποχής. Η συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα του 2015 έθεσε ως στόχο να διατηρηθεί η άνοδος κάτω από τον ενάμιση βαθμό Κελσίου.
«Από μια κλωστή κρέμεται ο στόχος της Συμφωνίας για το Κλίμα»
«Πέρα από τις προβλέψεις και τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα ότι κινδυνεύουμε με οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκατομμύρια ζωές ίσως ανατραπούν και καταστραφούν, εύθραυστα και πολύτιμα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα που υπάρχει εκεί», δήλωσε ο Ko Barrett, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για 1,5 βαθμούς Κελσίου κρέμεται από μια κλωστή, δεν έχει "πεθάνει" ακόμη, αλλά κρέμεται από μια κλωστή», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (04/06) στο περιοδικό Earth System Science Data από 57 επιστήμονες, ανέφερε ότι καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, η Γη είναι πιθανό να φτάσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε μόλις τεσσεράμισι χρόνια.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ακαδημαϊκοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει πώς η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να ανατρέψει τα κλιματικά πρότυπα και να προκαλέσει ξηρασία, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Αυτό, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει σε κλιματική μετανάστευση, υψηλότερο κόστος για αγροτικά προϊόντα ή ασφάλιση και μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την υψηλή θερμοκρασία ή την έλλειψη νερού.
«Χρειαζόμαστε έξοδο διαφυγής από την οδό της κλιματικής κόλασης»
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας να σταματήσουν να λαμβάνουν διαφημίσεις από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, όπως έχει γίνει σε ορισμένα μέρη με τον καπνό. Επανέλαβε, επίσης, τις ανησυχίες για τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται σε πολλές χώρες για τα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές.
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κρυφών φόρων που πληρώνουν οι καθημερινοί άνθρωποι και οι ευάλωτες χώρες και κοινότητες», είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ, οι "νονοί του κλιματικού χάους" - η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων - αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ και γλεντάνε με τρισεκατομμύρια επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους».
Ακόμα, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειώνονται κατά 9% κάθε χρόνο έως το 2030, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του ενάμιση βαθμού Κελσίου με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Χρειαζόμαστε μια έξοδο διαφυγής από την εθνική οδό που οδηγεί στην κλιματική κόλαση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ συμπλήρωσε το εξής: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τιμονιού».
Επίσης, ο ίδιος κάλεσε τις χώρες της Ομάδας των G20 - οι οποίες διοργανώνουν Σύνοδο Κορυφής στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα και είναι υπεύθυνες για το 80% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - να πρωτοστατήσουν. Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων στη Γη εκπέμπει τόσα όσα και τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα μέλλον όπου οι πλούσιοι θα προστατεύονται σε κλιματιζόμενες φούσκες, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα μαστιγώνεται από θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα σε μη βιώσιμες περιοχές».
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ακόμα, έκανε έκκληση στην «παγκόσμια χρηματοδότηση», υπονοώντας τις τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να συμβάλουν, λέγοντας ότι χρειάζονται «καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης» και σημειώνοντας το εξής: «Είναι καιρός να τεθεί μια αποτελεσματική τιμή στον άνθρακα και να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων».
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτερες, «όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στον αγώνα, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως με τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών και την επίτευξη των στόχων για τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης και τον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030».
{https://youtu.be/FhfZX-kbZDQ}