Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, συνεχίζοντας ένα σερί εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, θέτει το 2024 σε τροχιά να γίνει το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στον κόσμο.
Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 - 13 μήνες στη σειρά - κατατάσσεται ως ο θερμότερος του πλανήτη από την έναρξη των καταγραφών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μηνιαίο δελτίο.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος από την έναρξη των καταγραφών, αφού η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ώθησαν τις θερμοκρασίες σε υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμής, δήλωσαν ορισμένοι επιστήμονες.
«Εκτιμώ τώρα ότι υπάρχει περίπου 95% πιθανότητα το 2024 να ξεπεράσει το 2023 και να είναι το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν τα αρχεία της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας στα μέσα της δεκαετίας του 1800», δήλωσε ο Ζικ Χάουσφαδερ, ερευνητής στο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Berkeley Earth.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο το 2024.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος Χατζ τον περασμένο μήνα.
Η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πάντα θα έρχεται και θα φεύγει. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το Ελ Νίνιο, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα», δήλωσε.
Το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, τείνει να αυξάνει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία.
Το φαινόμενο αυτό υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, με τον κόσμο να βρίσκεται τώρα σε ουδέτερες συνθήκες πριν από τη διαμόρφωση ψυχρότερων συνθηκών La Nina που αναμένεται να διαμορφωθούν αργότερα φέτος.
Το σύνολο δεδομένων του Copernicus πηγαίνει πίσω στο 1940, το οποίο οι επιστήμονες διασταύρωσαν με άλλα δεδομένα για να επιβεβαιώσουν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Παρά τις υποσχέσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι χώρες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει συλλογικά να μειώσουν τις εκπομπές αυτές, ωθώντας τις θερμοκρασίες σταθερά υψηλότερα εδώ και δεκαετίες.
Κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Ιούνιο, η μέση θερμοκρασία στον κόσμο ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε τέτοια περίοδο, κατά 1,64 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, αναφέρει το C3S.