Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε μπει στο φθινόπωρο από την 1η Σεπτεμβρίου, αστρονομικά όμως αυτό θα συμβεί από την Κυριακή (22/9) με τη φθινοπωρινή ισημερία 2024.
Συγκεκριμένα, η φθινοπωρινή ισημερία θα πραγματοποιηθεί στις 15:43 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου. Έτσι, λοιπόν, θα σηματοδοτηθεί και επίσημα το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου.
Τι είναι η ισημερία
Η Γη έχει κλίση γύρω από τον άξονά της. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος φωτίζει περισσότερο το βόρειο ή το νότιο ημισφαίριο ανάλογα με το πού βρίσκεται η Γη κατά μήκος της τροχιάς της. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, σε δύο σημεία του έτους ο Ήλιος θα φωτίζει εξίσου το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Αυτά είναι γνωστά ως ισημερίες.
Πότε αρχίζει το φθινόπωρο
Υπάρχουν τρεις κύριοι διαφορετικοί τρόποι ορισμού του φθινοπώρου: Αστρονομικός, μετεωρολογικός και φαινολογικός.
Αστρονομικά, οι τέσσερις εποχές επικεντρώνονται γύρω από τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία μεταξύ εκείνων που θεωρούν την ισημερία ή το ηλιοστάσιο ως την αρχή της εποχής και εκείνων που υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει τη μέση της εποχής.
Εντούτοις, οι μετεωρολόγοι τείνουν να χωρίζουν τις εποχές σε περιόδους τριών ολόκληρων μηνών με βάση τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες, με το καλοκαίρι ως το θερμότερο και το χειμώνα ως το ψυχρότερο. Σε αυτή τη βάση, για το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου οι φθινοπωρινοί μήνες είναι συνήθως ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.
Ο τρίτος τρόπος ορισμού του φθινοπώρου είναι η χρήση των λεγόμενων φαινολογικών δεικτών. Αυτοί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικολογικών και βιολογικών ενδείξεων, όπως η πτώση των φύλλων από τα δέντρα και η μετανάστευση των πουλιών σε θερμότερα κλίματα. Αυτά τα γεγονότα φυσικά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό και το κλίμα και έτσι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη του φθινοπώρου νωρίτερα ή αργότερα από τους συνήθεις αστρονομικούς ή μετεωρολογικούς ορισμούς.
{https://youtu.be/QqXUNg-Msn8}