Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του κόσμου παρασύρεται μακριά από την Ανταρκτική, αφού είχε ακινητοποιηθεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη Βρετανική Υπηρεσία για την Ανταρκτική. Το παγόβουνο, γνωστό ως A23a, αποκολλήθηκε το 1986 όμως είχε κολλήσει και παρέμεινε για πολλά χρόνια στη Θάλασσα Γουέντελ.
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες, σύμφωνα με τον Guardian, αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο τόνους, παρασύρεται τώρα πέρα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής, υποβοηθούμενο από τους ισχυρούς ανέμους και τα ρεύματα. Το παγόβουνο είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Νέας Υόρκης και υπερδιπλάσιο από το μέγεθος του ευρύτερου Λονδίνου, με έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
World’s biggest iceberg moving beyond Antarctic waters https://t.co/ReBMMNUfxR pic.twitter.com/7wadHCvl59
— Guardian World (@guardianworld) November 27, 2023
Είναι σπάνιο ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Όλιβερ Μαρς, ειδικός της Βρετανικής Υπηρεσίας για την Ανταρκτική, οπότε οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την τροχιά του. Καθώς η ταχύτητα του παγόβουνου αυξάνεται, ενδέχεται να εισέλθει για τα καλά στον Νότιο Ωκεανό χάρη στο Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα. Δεν είναι σαφές γιατί το παγόβουνο τρέχει προς τα εκεί τώρα.
«Με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα έχει αραιώσει ελαφρώς και έχει αποκτήσει λίγη επιπλέον άνωση που του επιτρέπει να ανυψώνεται από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθείται από τα ωκεάνια ρεύματα», δήλωσε ο Όλιβερ Μαρς. Το A23a είναι, επίσης, ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα στον κόσμο.
Ο Άντριου Φλέμινγκ, ειδικός σε θέματα τηλεπισκόπησης από τη Βρετανική Υπηρεσία για την Ανταρκτική, δήλωσε στο BBC, την Παρασκευή (24/11), ότι το παγόβουνο παρασύρεται εδώ και έναν χρόνο και τώρα φαίνεται να επιταχύνει. «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους γι’ αυτό, διερωτώμενος αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι απλά είχε έρθει η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Γιατί το παγόβουνο βάζει σε κίνδυνο την άγρια ζωή της Ανταρκτικής
Πάντως, ο Άντριου Φλέμινγκ δήλωσε ότι είχε εντοπίσει για πρώτη φορά κίνηση από το παγόβουνο κατά το 2020. Η Βρετανική Υπηρεσία για την Ανταρκτική ανέφερε ότι το παγόβουνο έχει πλέον αποκολληθεί και κινείται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων προς το νησί της Νότιας Γεωργίας, το οποίο διοικητικά ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι πιθανό το παγόβουνο Α23α να προσαράξει ξανά στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής, καθώς εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω ύδατα και, ως εκ τούτου, το παγόβουνο A23a θα μπορούσε να τους αποκόψει την πρόσβαση.