Περιβάλλον

Νέο είδος μέδουσας με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία

«Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Nέα είδη ανακαλύπτονται διαρκώς, όπως είναι η μέδουσα του Αγίου Γεωργίου, ένα ολοκαίνουργιο είδος μέδουσας που εντοπίστηκε στα ανοικτά της Ιαπωνίας. Αυτό το νέο είδος εθεάθη σε βάθος 812 μέτρων στα ανοικτά των ακτών των νησιών Ογκασαβάρα, περίπου 460 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, αυτό το νέο είδος ονομάστηκε από ένα μόνο δείγμα που ελήφθη από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) με την ονομασία Hyper-Dolphin το 2002. Το όνομα «μέδουσα του Αγίου Γεωργίου» δόθηκε στη μέδουσα λόγω του φωτεινού κόκκινου σταυρού – στην πραγματικότητα είναι το στομάχι της μέδουσας – που μοιάζει με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου στη σημαία της Αγγλίας, ο οποίος φαίνεται όταν κάποιος παρατηρεί τη μέδουσα από ψηλά.

«Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτού του είδους το περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντρέ Μοραντίνι, συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Zootaxa και καθηγητής Ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar).

Η ομάδα πιστεύει ότι το έντονο κόκκινο χρώμα του στομάχου βοηθά στην απόκρυψη της τροφής της μέδουσας από τα αρπακτικά. Μεγάλο μέρος της διατροφής τους είναι βιοφωτεινοί οργανισμοί που λάμπουν στα βαθιά σκοτεινά νερά – η ύπαρξη μιας κόκκινης κοιλιάς νεκρώνει τη λάμψη, προστατεύοντας τη μέδουσα αφού έχει καταναλώσει το γεύμα της.

Η ομάδα πιστεύει ότι το έντονο κόκκινο χρώμα του στομάχου βοηθά στην απόκρυψη της τροφής της μέδουσας από τα αρπακτικά. Μεγάλο μέρος της διατροφής τους είναι βιοφωτεινοί οργανισμοί που λάμπουν στα βαθιά σκοτεινά νερά – η ύπαρξη κόκκινης κοιλιάς εξουδετερώνει τη λάμψη, προστατεύοντας τη μέδουσα αφού καταναλώσει το γεύμα της.

Στη μέδουσα έχει δοθεί τόσο ένα νέο όνομα όσο και μια νέα υποοικογένεια στην οποία ανήκει, με την ονομασία Santjordiinae. Αυτή η νέα μέδουσα διαθέτει μικρές αισθητήριες δομές, γεγονός που την καθιστά μοναδική μέσα στην τάξη Semaeostomeae. Η επιστημονική ομάδα προτείνει ότι το νέο είδος μπορεί να ενταχθεί στην τάξη Semaeostomeae όταν θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες δειγματοληψίες σε διαφορετικά είδη αλλά, προς το παρόν, τοποθετείται στην ευρύτερη οικογένεια των μεδουσών Ulmaridae.

Η ομάδα πιστεύει, επίσης, ότι επειδή το νέο είδος είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα άλλα είδη που έχουν βρεθεί προηγουμένως, θα μπορούσε διαθέται και νέα δηλητήρια, τα οποία ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που έχουν μελετηθεί προηγουμένως. «Ποιος ξέρει; Ίσως έχει μυστικά πιο πολύτιμα από όλο τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί σε εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα της διατήρησης του είδους και του τόπου ανέπαφα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέ Μοραντίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υπεγράφη η προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου – Πότε θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Πήγα να φάω πόρτα σε συναυλία μου» - Πώς «έριξε» την Ελένη Ράντου
Chevron Right