Οι αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας ανακοίνωσαν ένα μέτρο – έκπληξη κατά του υπερτουρισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση δημοφιλών προορισμών, καθώς ο λεγόμενος «τουρισμός της selfie» προκαλεί ζημιές σε μερικά από τα πιο όμορφα και ευαίσθητα φυσικά τοπία των νησιών.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα του υπερτουρισμού, οι αρχές των Βαλεαρίδων ήλπιζαν πως οι influencers, πολλοί από τους οποίους έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, θα μπορούσαν να αποφορτίσουν τα πλέον πολυσύχναστα σημεία προσελκύοντας επισκέπτες σε λιγότερο γνωστά μέρη.
Η στρατηγική όμως είχε τα αντίθετα αποτελέσματα: απομακρυσμένες και περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές των νησιών κατακλύστηκαν από τουρίστες που έρχονταν μόνο για να βγάλουν selfie, να τη δημοσιεύσουν στα social media και να αποχωρήσουν.
«Είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκαμε και έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική περιορισμού του τουρισμού», δήλωσε εκπρόσωπος του τουριστικού οργανισμού των Βαλεαρίδων το Σαββατοκύριακο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μικρή παραλία Caló des Moro στη Μαγιόρκα, με χωρητικότητα μόλις 100 ατόμων.
Μετά την προβολή της από influencer, χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυζαν καθημερινά την περιοχή.
Τον περασμένο Ιούνιο, η δήμαρχος Μαρία Πονς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αποκαλύπτοντας ότι 4.000 άνθρωποι και 1.200 οχήματα έφταναν στην περιοχή κάθε μέρα, καλώντας δημοσιογράφους και τουριστικά γραφεία να σταματήσουν να αναφέρουν την παραλία. Σήμερα, οι τοπικές αρχές έχουν αφαιρέσει κάθε εικόνα του κόλπου από την επίσημη ιστοσελίδα τους.
Στην Ίμπιζα, οι αρχές έκλεισαν την πρόσβαση στο γνωστό σημείο θέασης Es Vedrà, μετά από παράπονα κατοίκων για συνωστισμό και σκουπίδια.
Η αντίδραση κατά των influencers δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Στο Μπαλί, οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει βαριά πρόστιμα για γυρίσματα σε ιερούς χώρους και απρεπή φωτογραφίες, ενώ στην πολιτεία του Βερμόντ στις ΗΠΑ, η πόλη Πόμφρετ απαγόρευσε την πρόσβαση σε τουρίστες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, λόγω της μαζικής προσέλευσης για φωτογραφίες με φόντο το φθινοπωρινό τοπίο.
Με την Ισπανία να αναμένει αριθμό ρεκόρ τουριστών φέτος το καλοκαίρι —με σχεδόν 100 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι— οι αντιδράσεις για τον μαζικό τουρισμό έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε επίθεση με νεροπίστολα σε τουρίστες στη Βαρκελώνη, ενώ το Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στις Καναρίους Νήσους με συνθήματα όπως «Ο μαζικός τουρισμός μας αφήνει άστεγους» και «Οι Κανάριοι δεν πωλούνται». Το αρχιπέλαγος, με πληθυσμό 2,2 εκατομμύρια, δέχτηκε 17 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.