Περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα μέλισσας: Ο… Πούτιν και τα μικροπλαστικά απειλούν τους επικονιαστές

Οι ερευνητές εντόπισαν και άλλες αναδυόμενες απειλές για τις μέλισσες.
Shutterstock

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη επιβίωση των μελισσών διατρέχει κίνδυνο λόγω των πολέμων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι συγκρούσεις παγκοσμίως οδηγούν τους αγρότες να υπερεκμεταλλεύονται τη διαθέσιμη γη και να μειώνουν την ποικιλία των καλλιεργειών, κάτι που με τη σειρά του περιορίζει τη διαθεσιμότητα τροφής για τους άγριους επικονιαστές, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη — Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας — από την περιβαλλοντική οργάνωση Bee: wild και το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (δείτε εδώ).

Η ρύπανση από βαρέα μέταλλα, ένα ακόμη συχνό παραπροϊόν των πολέμων, αποτελεί επίσης μια αναδυόμενη απειλή για το είδος.

«Οι επικονιαστές είναι κεντρικής σημασίας για τα διατροφικά μας συστήματα, την ανθεκτικότητα στο κλίμα και την οικονομική ασφάλεια. Η προστασία των επικονιαστών σημαίνει προστασία του εαυτού μας», δήλωσε ο Σάιμον Ποτς, καθηγητής βιώσιμης διαχείρισης γης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Αναδυόμενες απειλές

Οι ερευνητές εντόπισαν και άλλες αναδυόμενες απειλές για τις μέλισσες, όπως τα μικροπλαστικά, η ατμοσφαιρική και φωτορρυπανση, καθώς και η χρήση φυτοφαρμάκων.

Ορισμένες δράσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να βλάψουν τους επικονιαστές, σημειώνεται στην έκθεση, με αναφορά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φυτέψει 3 δισεκατομμύρια δέντρα έως το 2030, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη βιοποικιλότητα.

Η αυξημένη καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους και η εξόρυξη μετάλλων που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες προκαλούν επίσης ζημιά στα φυσικά ενδιαιτήματα των άγριων επικονιαστών.

Η έκθεση καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τους κανονισμούς για τη ρύπανση και να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αν και η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβή για τους επικονιαστές, η Ρουμανία έχει παραβιάσει αυτή την απαγόρευση — ακόμη και τον Ιανουάριο — αποκαλύπτοντας αδυναμίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η έκθεση καλεί επίσης διεθνείς οργανισμούς και οικονομικά μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να συνεργαστούν για την καθιέρωση παγκόσμιων πολιτικών προστασίας των επικονιαστών, ενώ επαινεί τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης της ΕΕ, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2024, ως ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν Chevron Left
Τα δυτικά ΜΜΕ ομολογούν: Ο Τραμπ εγκαταλείπει τον Ζελένσκι, η συμφωνία με τον Πούτιν
Καπνός από φωτιά στον Καναδά έφτασε στην Ελλάδα - Εικόνες και βίντεο από το σπάνιο φαινόμενο
Ελλάδα Καπνός Καναδάς Chevron Right