Περιβάλλον

ΗΠΑ: Ο στρατός τους ευθύνεται για τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 5,7%, φτάνοντας στο εντυπωσιακό ποσό των 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
ΗΠΑ Αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower
AP | Ναυτικό των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Σε μια ειρωνεία της τύχης, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από κάθε άλλο θεσμό στη Γη είναι ο αμερικανικός στρατός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFLScience, μεταξύ του 2010 και του 2019, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν 636 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αν και οι ετήσιες εκπομπές μειώθηκαν από περίπου 76 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2010 σε περίπου 55 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις περισσότερες χώρες.

Το ενεργειακό αποτύπωμα των ΗΠΑ

Αυτό το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα είναι το υποπροϊόν μιας εκτεταμένης παγκόσμιας επιχείρησης. Συνολικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν 900 εγχώριες βάσεις και εγκαταστάσεις, καθώς και σχεδόν 800 διεθνείς βάσεις και μικρότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ο μεγαλύτερος στρατός με βάση τον αριθμό των στρατιωτών. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία, δύο χώρες με πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου, έχουν περισσότερους στρατιώτες, αλλά οι ΗΠΑ δαπανούν σημαντικά περισσότερα για τον στρατό τους και φαίνεται να απαιτούν περισσότερη ενέργεια για τη συντήρησή τους.

Από την τροφοδοσία μακρινών βάσεων μέχρι την τροφοδοσία με καύσιμα στόλων αεροσκαφών, πλοίων και χερσαίων οχημάτων, οι καθημερινές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού απαιτούν συνεχείς ασκήσεις εκπαίδευσης, δοκιμές όπλων και την τεράστια υλικοτεχνική προσπάθεια μετακίνησης προσωπικού και εξοπλισμού σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα, ακόμη και σε περιόδους σχετικής ειρήνης, απαιτούνται απίστευτες ποσότητες ενέργειας για να διατηρηθεί η μηχανή σε λειτουργία.

Τι έδειξε σχετική μελέτη

Πάντως, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Climate, οι επιστήμονες διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση του αμερικανικού στρατού.

Μεταξύ των ευρημάτων, η εργασία των επιστημόνων έδειξε ότι η μείωση των στρατιωτικών δαπανών συνδέεται στενά με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όταν μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί, υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από εγκαταστάσεις, οχήματα και εξοπλισμό και – κυρίως – από καύσιμα αεροσκαφών.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε μια εποχή που ο κόσμος δαπανά πρωτοφανή ποσά για τον στρατό. Το 2024, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας την πιο απότομη ετήσια αύξηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 5,7%, φτάνοντας στο εντυπωσιακό ποσό των 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος η βιωσιμότητα του πλανήτη

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι αυξημένες δαπάνες θα οδηγήσουν σε περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας – ένα αποτέλεσμα που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι θα τροφοδοτήσει μεγαλύτερη παγκόσμια αστάθεια και, τελικά, θα πυροδοτήσει περισσότερες συγκρούσεις.

Ωστόσο, θα ήταν αφελώς αισιόδοξο να υποθέσουμε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα περικόψει τη χρηματοδότησή του για να μειώσει τις εκπομπές του θερμοκηπίου. Το παγκόσμιο σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και η κλιματική κρίση δεν θα επιλυθεί με την περικοπή μερικών στρατιωτικών προϋπολογισμών.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, η αγνόηση του ενεργειακού αποτυπώματος του αμυντικού τομέα, όχι μόνο υπονομεύει τις προσπάθειες για το κλίμα, αλλά και ενισχύει ένα επικίνδυνο παράδοξο: Η προσπάθεια να διασφαλιστεί το μέλλον ενός πλανήτη που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενος. Εάν η παγκόσμια ασφάλεια είναι πραγματικά ο στόχος, τότε η βιωσιμότητα πρέπει να γίνει μέρος της αποστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα «SMS» των διακινητών στον Έβρο – «Θέλω 400 ευρώ το άτομο για Θεσσαλονίκη συν τη βενζίνη»
Το απόλυτο νησί με... χαρακτήρα – Δεν προσφέρει τα ίδια και τα ίδια
Αλόννησος Chevron Right